Eko Yaşam

Yaşam Savunucuları değil, ruhsatsız ve işgalci Alamos Gold tahliye edilsin!

Bir yılı aşkın süredir Kazdağı’ndaki altın madeni talanına karşı Kirazlı Balaban mevkiinde su ve vicdan nöbeti tutan yaşam savunucuları, bu sabah jandarma zoruyla nöbet alanından çıkarıldı.

24 Eylül 2020 Saat: 07:42
Yaşam Savunucuları değil, ruhsatsız ve işgalci Alamos Gold tahliye edilsin!
Yaşam Savunucuları değil, ruhsatsız ve işgalci Alamos Gold tahliye edilsin!

Nöbet alanını kuşatan jandarma alanda çadırlarda bulunan dört kişiyi gözaltına alıp pandemi yasaklarını gerekçe göstererek nöbet alanını tahliye etti. Yapılan müdahale, ekoloji örgütleri tarafından ortak bir açıklama ile tepki göstererek kınandı: “Yaşam savunucuları değil, ruhsatsız ve işgalci Alamos Gold tahliye edilsin!”

Bir yılı aşkın süredir Kazdağı‘ndaki altın madeni talanına karşı Kirazlı Balaban mevkiinde su ve vicdan nöbeti tutan yaşam savunucuları, bu sabah jandarma zoruyla nöbet alanından çıkarıldı. Nöbet alanını kuşatan jandarma alanda çadırlarda bulunan dört kişiyi gözaltına alıp pandemi yasaklarını gerekçe göstererek nöbet alanını tahliye etti. Yapılan müdahale, ekoloji örgütleri tarafından ortak bir açıklama ile “Yaşam savunucuları değil, ruhsatsız ve işgalci Alamos Gold tahliye edilsin!” ifadeleri ike tepki gösterilerek kınandı.

Her Yer Kazdağları, Kazdağları Kardeşliği, Kazdağları İstanbul Dayanışması, Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları Dayanışması, Kazdağları Sanatçı Dayanışması ve Ekoloji Birliği tarafından yapılan ortak açıklamada Kirazlı nöbet alanına kolluk kuvvetleri tarafından yapılan müdahale kınandı.  Yaşam savunucularının yalnız olmadığı vurgulanan açıklamada, “425 gündür nöbet tutulan Kirazlı Nöbet Alanı’na tahliye amacıyla 100’ün üzerinde jandarma tarafından sabaha karşı müdahalede bulunuldu ve alanda bulunan 4 yaşam savunucusu arkadaşımız Seçkin Barbaros, Onur Uysal, Sema Demir, Canan Hakko alınarak jandarma komutanlığına götürüldü. Tahliye sırasında arkadaşlarımızın aileler ve avukatları ile görüşmelerine, hatta tuvalete gitme isteklerine ve görüntü almalarına izin verilmedi. Jammerlarla internet erişimleri kesildi” ifadeleri ile yapılan müdahaleye tepki gösterilerek kınandı. Yapılan ortak açıklama şöyle:

KİRAZLI NÖBET ALANI’NA KOLLUK KUVVVETLERİ TARAFINDAN MÜDAHALEYİ KINIYORUZ.

425 gündür nöbet tutulan Kirazlı Nöbet Alanı’na tahliye amacıyla 100’ün üzerinde jandarma tarafından sabaha karşı müdahalede bulunuldu ve alanda bulunan 4 yaşam savunucusu arkadaşımız alınarak Jandarma Komutanlığı’na götürüldü. Arkadaşlarımızın adları Seçkin Barbaros, Onur Uysal, Sema Demir, Canan Hakko. Tahliye sırasında arkadaşlarımızın aileler ve avukatları ile görüşmelerine, hatta tuvalete gitme isteklerine ve görüntü almalarına izin verilmedi. Jammer’larla internet erişimini de kesti.
Alıkonulan arkadaşlarımız İl Jandarma Müdürlüğü’ne götürülerek bir tutanak imzalamaları istenildi. Tutanak imzalanmadı. Arkadaşlarımız daha sonra serbest bırakıldı. Çanakkale Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan “Salgın döneminde virüs bulaşıcılığını önlemek için Orman bölge Müdürlüğü’nün izni olmadan ornmanlık alanlarda, orman içi ve kanarlarındaki mesire alanlarında, sulak alanlarda, orman vasfını taşıyan yerlerde konaklanması, gecelenmesi, ateş yakılmasının anız veya benzeri bitki örtüsünün yakılmasınına” dönük karar bahane edilerek tahliyemiz gerekçelendiriliyordu.

İl Hıfzıssıhha Kurulu normalleşme sürecinde mesire yerleri vb ile ilgili tüm yasakları kaldırmışken Çanakkale’de özellikle Kirazlı Mevkii’nde bu kararın yalnızca yaşam savunucularına uygulandı ve alanda kalan ve alana gelenlere, ziyaret edenlere bugüne kadar 550 bin TL’nin üzerinde para cezaları kesildi. Şimdi de alan tahliye edilmeye çalışılıyor. Cengiz Holding’in 15 Eylül’de Hacıbekirler’de Halkın Katılımı Toplantısı’nda halktan aldığı dersin intikamı mı alınmaya çalışılıyor?

YAŞAM SAVUNUCULARI YALNIZ DEĞİLDİR!

Alamos Gold ve tüm madenciler ormanlık alanda bulunmaya ve çalışmaya devam ederken, ülkenin her yanında ormanlık alanlarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gençleştirme, endüstriyel plantasyon vb. gerekçelerle ağaç kesimleri yapılırken Çanakkale Valiliği’nin nöbet alanını pandemi bahanesi ile boşaltması kabul edilemez.

Yaşamı ve Kazdağları’nı savunmak için nöbet tutanlara dönük yüzlerce jandarmayla, iletişim kesilerek yapılan adeta “şafak operasyonu” neredeyse bir yıldır ruhsatsız bir şekilde Kirazlı’ da bulunan Alamos Gold için yapılması gerekirdi. İletişimimizi kestiler çünkü biliyorlar ki bu tahliyenin nasıl yapıldığı belgelenirse tüm dünyanın gözü Kazdağları’na dönecek.
Bizler bu kararın neden verildiğini biliyoruz. Bu kararın pandemiyle alakası yoktur. Kazdağları’nı elini kolunu sallayarak delik deşik etmesine izin vermediğimiz Alamos içindir, Halilağa’da halkın katılımı toplantısını keyiflerince yaptırmadığımız Cengiz içindir bu karar. Bu tahliye siz rahat olun biz sizin yanınızdayız demek içindir. Belki Valilik sizin yanınızda olabilir ama Halilağa’da da görüldü ki halk Kazdağları’nın yanında, yaşamın yanında… Onlar talancılardan, millete küfür edenlerden, memleketin her bir karış toprağını satanlardan yanadır bizlerse ormandan, sincaplardan, topraktan ve sudan yanayız.

Tahliye edilmesi gereken yaşam savunucuları değil Alamos Gold’dur! Onlar ormandan gidene kadar biz burayı terk etmiyoruz.

HER YER KAZDAĞLARI,
KAZDAĞLARI KARDEŞLİĞİ,
KAZDAĞLARI İSTANBUL DAYANIŞMASI,
KAZDAĞI DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA DERNEĞİ,
KAZDAĞLARI DAYANIŞMASI,
KAZDAĞLARI SANATÇI DAYANIŞMASI,
EKOLOJİ BİRLİĞİ

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız