Güncel

TMMOB: Kanal İstanbul Projesi'nde bilim insanlarına baskı deşifre oldu, iptal edilsin

Kanal İstanbul’un bilirkişi heyetinden bir akademisyenin “Tehdit edildim” diyerek çekilmesinin ardından TMMOB bir açıklama yayımladı: Hukuksuzluğa son, proje iptal edilmelidir!

31 Ocak 2021 Saat: 10:12
TMMOB: Kanal İstanbul Projesinde bilim insanlarına baskı deşifre oldu, iptal edilsin
TMMOB: Kanal İstanbul Projesi'nde bilim insanlarına baskı deşifre oldu, iptal edilsin

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Kanal İstanbul projesinin bilirkişi heyetinden bir akademisyenin “Tehdit edildim” diyerek görevinden çekilmesinin ardından açıklama yaptı. Açıklamada, “Projeye, yönlendirilmiş ve gerçeği yansıtmayan görüş bildiren akademisyenlerin meslek etiği mutlaka sorgulanmalı ve proje iptal edilmelidir” denildi.

Kanal İstanbul projesinin 15 kişilik bilirkişi heyetinde yer alan Yıldız Teknik Üniversitesinden Akademisyen H.A., raporunun değiştirilmesi yönünde baskı gördüğünü belirterek bilirkişi heyetindeki görevinden çekildi. Projede yer alan bilim insanlarına yönelik baskının deşifre olduğunu belirten TMMOB, H.A.’nin dilekçesi sonrası açıklama yayımladı.

“Tehdit edildim” diyerek Kanal İstanbul bilirkişi heyetinden çekildi

Diken’de yer alan habere göre, Yıldız Teknik Üniversitesinde bir akademisyen olan H.A., projenin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararına karşı açılan davaya bakan İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi’ne sunduğu dilekçede, 2013’te projeyle ilgili Karayolları İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün isteğine uygun bir rapor hazırlamadığı için tehdit edildiğini söyledi.

“Kanal İstanbul Projesi ile ilgili ilk ilişkim Nisan-Mayıs 2013 tarihlerinde olmuştur. Bu tarihlerde Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı olduğum dönemde Karayolları İstanbul Bölge Müdürlüğünden bir kişiyle birlikte özel bir firma yetkilisi benimle irtibata geçerek Kanal İstanbul Projesini anlattılar ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile birlikte iki tane de vakıf üniversitesi olmak üzere dört üniversiteden teknik rapor almak istediklerini belirttiler.

Projenin gizli olduğu ve güzergâh belirlenmeden kamuoyu ile paylaşılmayacağı bilgisi de verildi. Ben de döner sermaye işletmesi kapsamında bu işin yapılabileceğini belirttim ve gizliliğe binaen özel firma üzerinden fakülteye müracaat edildi. Bizden talep edilen, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün topoğrafyaya göre kabaca ve yaklaşık olarak belirlediği dört güzergahtan hangi güzergâhın hidrolojik ve çevresel etkilerinin en az olacağı güzergahın tespit edilmesiydi. Ben de çevre mühendisliği bölümünden olan dekan yardımcısı ile birlikte raporu hazırladım ve talep sahiplerine ilettim.”

TMMOB: Bilirkişilere baskı deşifre oldu, proje iptal edilsin

Kanal İstanbul Projesi’nin 15 kişilik bilirkişi heyetinde yer alan Yıldız Teknik Üniversitesinden bir akademisyenin “Tehdit edildim” diyerek  bilirkişi heyetinden çekilmesinin ardından bir açıklama yayımlayan TMMOB, bilirkişilere baskı yapılmasını deşifre olduğunu belirterek, Kanal İstanbul projesinin iptal edilmesi gerektiğini vurguladı. “Hukuksuzluğa son, proje iptal edilsin” başlıklı TMMOB’un açıklaması şöyle:

Toplum için çalışması gereken, toplumun kendi emeğiyle finanse ettiği, toplumun üzerinde doğrudan hak sahibi olduğu kamu kurumlarının ise kapalı kapılar ardında toplantılar düzenleyerek akademiyi politik istekleri doğrultusunda yönlendirmeleri ve baskı kurmaları topluma karşı işlenmiş bir suçtur. Toplumsal güveni zedeleyen bu durumun Çevre ve Şehircilik Bakanlığının toplumu değil doğrudan taraflı bir siyasi otoriteyi temsil ettiğini göstermektedir.” denildi.

Bu durumun toplumsal güveni zedelediği, Kanal İstanbul projesi ÇED sürecinin derhal sona erdirilmesi ve projeye karşı açılan tüm davaların akabinde düşürülmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, “Yönlendirilmiş ve bilimsel olmayan verilerle bezenmiş ÇED Raporu, süreci baştan hatalı kılmaktadır ve süreç yok hükmündedir.” ifadesi kullanıldı. Projenin iptal edilmesi gerektiği bir kez daha vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bilirkişi isimlerinin bir kısmına objektif olmayacakları kanaatiyle tarafımızca itiraz edilmiş, bu nedenle de mahkemeden yeni bir bilirkişi heyeti atanması istenmiştir. Türkiye’de bugün 209 üniversite bulunmasına rağmen, belirlenen 15 kişilik bilirkişi heyetinin 9 üyesi İTÜ’den tayin edilmiştir. İlgili bu yazılı beyan ile daha önce onlarca bilim insanının ve teknik insanın ifade ettiği gerçeklik bir kez daha ortaya çıkmıştır: Kanal İstanbul projesi bilimsel gerçeklere rağmen, tüm bu bilgileri göz ardı ederek yapılmaya çalışılmaktadır. Projenin ÇED Raporu şaibelidir. Rapor ile halka yalan söylenmektedir. Kanal İstanbul Projesi ÇED sürecinin derhal sona erdirilmesi ve projeye karşı açılan tüm davaların akabinde düşürülmesi gerekmektedir. Projeye, yönlendirilmiş ve gerçeği yansıtmayan görüş bildiren akademisyenlerin meslek etiği mutlaka sorgulanmalı ve proje iptal edilmelidir.”

TMMOB’un açıklamasının tamamı için tıklayınız

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız