Güncel

'Sokak Hayvanları sahipsiz değildir'

Türkiye İşçi Partisi Kocaeli İl Örgüt sahipsiz ya da ev hayvanlarının insanlara yönelik saldırıları bahane edilerek, kamuoyunda sokak köpeklerine yönelik olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışılması ile ilgili açıklaması yaptı.

28 Aralık 2021 Saat: 12:02
Sokak Hayvanları sahipsiz değildir
'Sokak Hayvanları sahipsiz değildir'

'Sokak Hayvanları sahipsiz değildir'

'Sokak Hayvanları sahipsiz değildir' vurgusuyla bir açıklama yapan Türkiye İşçi Partisi Kocaeli İl örgütü sahipsiz ya da ev hayvanlarının insanlara yönelik saldırıları bahane edilerek, kamuoyunda sokak köpeklerine yönelik olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışılmasına dikkat çekti!.

Açıklama şöyle:

Son günlerde şehrimizde ve ülkemizin farklı şehirlerinde sahipsiz ya da ev hayvanlarının insanlara yönelik saldırıları bahane edilerek, kamuoyunda sokak köpeklerine yönelik olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN' ın son açıklamalarının hemen akabinde bazı belediyelerin sokak köpeklerine yönelik şiddet içeren uygulamalarını sosyal medyadan endişe ve öfke ile takip ediyoruz.

Her ne kadar iktidar temsilcilerinin niyeti ekonomik krizin etkisi ile giderek yoksullaşan, karnını dahi doyurmakta zorlanan milyonlarca insanın tepkisi nedeniyle gündemi değiştirmek olsa da, şehirlerde sokak hayvanları ile ilgili sorunlar olduğu da bir gerçektir. Ancak bunun sorumlusu sokakta yaşayan dostlarımız değildir.

 

Sorumlunun kim olduğunu bulmak için kendi şehrimize bakmamız yeterli olacaktır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği tüm yerel yönetimler sokak hayvanları için bakımevleri açmak zorundadır. Kanunda yapılan son değişiklikle birlikte bakımevi yapmayan belediyelere 2022 yılının sonuna kadar süre verilmiştir.  Bu bakımevlerine getirilen dostlarımızın kısırlaştırılması, aşılanması ve parazit mücadelesi yapıldıktan sonra sahiplendirilmesi gerekmektedir. Sahiplendirilemeyen dostlarımızın ise alındığı yere, yani kendi yaşam alanına bırakılması, zorunludur.

 

Şehrimizde Büyükşehir Belediyesinin 2 (Gebze ve Kandıra), Derince Belediyesinin ise bir tane baķımevi bulunmaktadır. Yani geriye kalan 11 ilçe belediyemizin bakımevi yoktur. Var olan bakımevlerinden ise sadece Büyükşehir Belediyesinin bakımevlerinde ve mobil olarak kısırlaştırma yapılmaktadır (yıllık tahmini 8 bin). Bu hizmet ise sadece 8 Veteriner Hekimle verilmektedir. 2 milyon nüfuslu şehrimizde, yıllardır yetersiz yapılan kısırlaştırma da düşünüldüğünde 150-200 bin sokakta yaşayan köpek olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayılar ışığında bakımevlerinde verilen hizmetin yetersizliği ortadadır. Yetersiz verilen hizmet, sahipsiz hayvanların sayısının hızla artmasına, bu da şehri ortak kullanan sokak hayvanları ile insanlar arasında çatışmalar doğmasına sebep olmaktadır.

 

Şimdi halkımıza soruyoruz? Sorunun nedeni sokakta yaşayan dostlarımız mı? Yoksa, kanun gereği bütçesinden ayırması gereken parayı dostlarımıza kullanmayıp onları açlığa ve sefalete terk eden yerel yönetimler mi?

Biz Türkiye İşçi Partisi olarak Büyükşehir ve İlçe Belediyelerini, sokakta yaşayan hayvanlar için kanun gereği ayırmaları gereken bütçeyi ayırmaları hususunda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilimizdeki ilgili kurumlarını ise bu yasal zorunluluğu takip etmesi  ve denetlemesi hususunda uyarıyor ve sokakta yaşayan dostlarımıza yönelik, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinin her türlü kanunsuz ve insanlık dışı müdahalesinin karşısında olacağımızı tüm Kocaeli halkına duyuruyoruz.

 

Türkiye İşçi Partisi Kocaeli İl Örgütü

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız