Güncel

SMARTCITY KUŞADASI Akıllı Şehirler ve Turizm Buluşması

Akıllı Kentler Projesi Kapsamında Kuşadası KUAKMER'de 2 gün sürecek etkinlik, şehirleşme açısından önem arz etmektedir. KUAKMER bu Aklım Ege'de Kaldı Kuşadası Buluşması'na herkesi davet etti.

22 Ağustos 2017 Saat: 11:00
SMARTCITY KUŞADASI Akıllı Şehirler ve Turizm Buluşması
SMARTCITY KUŞADASI Akıllı Şehirler ve Turizm Buluşması

Birleşmiş Milletler’e göre dünya nüfusu 7,5 milyarı aştı ve bu nüfusun yaklaşık yarısı kentlerde yaşıyor. 2050 yılına gelindiğinde ise dünya nüfusunun yüzde 70’inin kentlerde yaşayacağı öngörülüyor. Sadece 15 yıl içerisinde dünya nüfusunun yarısının yaşadığı kentsel bölgelerin şimdikinin iki katına çıkacağı düşünülüyor. 2017 Dünya Nüfus Tahmini Raporu’nda dünya nüfusunun 2030 yılında 8,6 milyar, 2050 yılında 9,8 milyar, 2100 yılında ise 11,2 milyar kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor.
Dünya Bankası’nın rakamlarına göreyse 80 milyonu bulan Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 72’si kentsel alanda yaşıyor ve 2030 yılında yaklaşık 88 milyonu bulacak nüfusuyla bu oranın yüzde 80’i geçmesi bekleniyor.
Kuşadası’nın nüfusu 2016 yılında 107.000 kişi ancak yaz sezonunda ve bayram gibi yoğun dönemlerde 1.000.000 konuğu ağırlayarak bu küresel gelişmeleri yakından takip ediyor.
Dünyayı ve Türkiye’yi bekleyen bu büyük nüfus artışı sınırlı olan kaynakların şimdiden etkin kullanılmasını zorunlu kılıyor. Tam da bu noktada Akıllı Şehirler devreye girmektedir. Akıllı Şehirler, sınırlı kaynaklarını daha etkin, daha verimli kullanmak için bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırım yapan, bu yatırımlar sonucu tasarruf eden, bu tasarrufla sağladığı hizmet ve yaşam kalitesini yükselten, doğada bıraktığı karbon ayak izini azaltan, çevreye ve doğal kaynaklara saygılı, tüm bunları yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemlerle yapan şehirler olarak tanımlanmaktadır. Bir başka tanıma göre ise Akıllı Şehir Bilgi ve İletişim Teknolojilerini (BİT), şehrin yaşanabilirliğini, çalışılabilirliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak için kullanarak sosyal ve ekonomik gelişime katkıda bulunan şehirlerdir.
Turizm söz konusu olduğunda Akıllı Şehirlerin vatandaşlarına sundukları yaşamsal fonksiyonlara dünyanın dört bir köşesinden gelen konukların kaliteli ve unutulmaz bir deneyim yaşama beklentileri de eklenmektedir.
Turizm hizmetleri geleneksel olarak oteller, tur operatörleri, restoranlar, kafeler ve taksiler gibi işletmeler tarafından sağlanmaktayken günümüzde bireyler giderek artan bir hızla sahip oldukları araba, ev gibi varlıkları geçici olarak turistler ile paylaşmayı önermektedir. Bu tür paylaşım yöntemleri uzun süredir kullanılmalarına rağmen internetin hayatımızda giderek artan rolü ile ortaya çıkan ‘online’ platform iş modelleri ve firmaları (Airbnb, Uber gibi) hem bu süreci çok kolaylaştırmış hem de paylaşım ekonomisi kavramının oluşmasına neden olmuşlardır.
Paylaşım Ekonomisi, bir ekonomik sistemde sürekli kullanılmayan varlıkların veya hizmetlerin genellikle internet aracılığı ile bireyler arasında bedava veya ücretli olarak paylaşılması anlamına gelmektedir. Bu yeni ekonomi birçok sektörü etkilemekle birlikte en büyük etkisini turizm sektörü üzerinde göstermektedir.
AKLIM EGE’DE KUŞADASI BULUŞMASI | © Novusens & Artı Mavi
Avrupa Komisyonu 2016 yılı tahminine göre Avrupa Birliği’nde Paylaşım Ekonomisi kaynaklı brüt gelir 28 milyar Avro olup, bunun büyük çoğunluğu konaklama ve ulaşım gibi turizm ilişkili sektörlerdedir.
Paylaşım ekonomisinin turizme hem olumlu hem olumsuz etkileri olmaktadır. Bir yandan bazı hizmetlerin daha ucuza ve daha kaliteli sağlanması mümkün olurken diğer yandan ise haksız rekabet, vergi kaybı, iş sürekliliği ve standartlara uyum konusunda endişeler dile getirilmektedir.
Avrupa Birliğinde bazı ülkeler, bölgeler ve şehirler paylaşım ekonomisi ve akıllı turizm uygulamaları konusunda hem fırsatları kullanma hem de tehdit içeren yanları için olası etkileri sınırlama anlamında çalışmalar yapmaktadır. Paylaşım Ekonomisi gibi kavramlar, Akıllı Turizm’in gerektirdiği yeni iş modellerini şekillendirdiği için, Kuşadası turizm ekosisteminin bu değişimlere hazır olması ve olası fırsatlarla bu alandaki rekabet gücünü arttırması açısından önem taşımaktadır.
Dünyada ve ülkemizde hızla gelişen akıllı şehirler kavramı, bir şehrin turizm şehri olması için de çağımızda önemli bir araç olarak kullanılmaktadır. Akıllı Şehirlerin bileşenlerinden biri olan Akıllı Ekonomi altında ele alınan Akıllı Turizm ile, BİT’i de kullanan yenilikçi yaklaşımlarla, yüksek katma değerli turizmin geliştirilebilmesi mümkündür.
Sunulan hizmetlerin ve elde edilen sonuçların geniş kitleler tarafından biliniyor olması önem kazanmıştır. Bilinirliği arttırmak için şehirlerin geliştirdiği marka iletişim stratejileri yüksek kaliteli istihdama kavuşmak için gereken nitelikli iş gücünü kendilerine çekmek için kullanılmaktadır. Etkili bir iletişim stratejisi aynı zamanda turizm gelirlerini arttırmak için binlerce seçeneğe kolayca internet üzerinden erişebilen misafirlerin tercihlerini yönlendirmekte yaygın olarak kullanılmaktadır. Dijitalleşen iletişimin günlük alışkanlıklarımızı kökünden değiştirdiği göz önüne alındığında Akıllı Şehirlerin hedeflerine ulaşmak için güçlü ve tutarlı bir iletişim geleneğine sahip olmaları beklenmektedir.
22 Ağustos 2017 tarihinde, KUAKMER (Kuşadası F.Özel Arabul Kültür Merkezi) ev sahipliğinde, Artı Mavi Danışmanlık ve NOVUSENS Akıllı Şehirler Enstitüsü işbirliğinde organize edilecek olan “Akıllı Şehirler ve Turizm” konulu etkinliğimizde, Akıllı Turizm ve Şehrin Markalaşması konusunu, konunun uzmanları ile ilgili yerel paydaşların bir araya geleceği, şehrin mevcut durumunu ve ileriye yönelik planlarını değerlendirebileceğimiz bir ortam tasarladık.
Kuşadası’nın mevcut turizm potansiyelini teknoloji ile desteklenmiş yenilikçi yaklaşımlarla değerlendirerek sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunabilmek dileğiyle…
Tarih: 22 Ağustos 2017
Saat: 17:00
Yer: Kuşadası F. Özel Arabul Kültür Merkezi

Haber: Veysel Kavrayan

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız