Güncel

"Şehrin Dönüşümü’’ Temalı Kartepe Zirvesi Başladı

“Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’’ temasıyla 24-27 Mart’ta düzenlenen Kartepe Zirvesi başladı.

24 Mart 2022 Saat: 18:38
Şehrin Dönüşümü’’ Temalı Kartepe Zirvesi Başladı
"Şehrin Dönüşümü’’ Temalı Kartepe Zirvesi Başladı

"Şehrin Dönüşümü’’ Temalı Kartepe Zirvesi Başladı

Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum İzmit Körfezi’nde Temizlik Müjdesi Verdi

Murat Kurum: “şehirlerimizi yeni dönüşüme adapte etmek zorundayız”

Almanya eski şansölyesi gerhard schröder: “Ukrayna halkının ızdırabına sebep olan bu savaş en kısa zamanda durdurulmalıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çabaları çok kıymetlidir”

“Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’’ temasıyla 24-27 Mart’ta düzenlenen Kartepe Zirvesi başladı. Dört gün sürecek zirvenin açılış oturumu, Kartepe’de düzenlendi. Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın ev sahipliği yaptığı açılışta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder önemli açıklamalarda bulundu. Schröder, “Türkiye güçlü bir ülke” dedi ve iki ülkenin birçok konuda ortak çabaları olduğunu söyledi.

 

Sunuculuğunu Jülide Ateş’in üstlendiği, Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü temalı Kartepe Zirvesi’nin açılışı Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton’ın konuşmalarının yer aldığı zirvenin açılışı geniş katılımla gerçekleşti. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz rahatsızlığı nedeniyle programa katılamadı.

“İzmit Körfezi’nde biriken dip çamurunun temizliğini yapacağız”

Önümüzdeki son 10 yılda dünyanın gidişatına yön verileceğini söyleyen Kurum, “Dünyamız ısındı. Bu son 10 yıllık süreçte tüm dünyanın beraber hareket etmesi gerekiyor. Bu savurganlığın ve sanayileşmesinin önüne geçmesi gerekiyor. Bugün dünyada yaşanan afetler sonucunda çok büyük can ve mal kaybıyla karşı karşıya kalıyoruz. Hem dünyada hem ülkemizde afetlerin sıklığı artmaktadır. Erken uyarı sisteminin de çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu durum bir tercih değil zaruriyet. Sürdürülebilirliği garanti haline alacak tüm adımları ivedilikle atmak gerekiyor. Şehirlerimizi yeni dönüşüme adapte etmek zorundayız. Yeşil kalkınma çerçevesinde atacağımız adımları biz bu düşüncesiyle atacağız. Dünyayı en az kirleten ülkelerden bir tanesiyiz. En az kirleten olmamıza rağmen bu konuda çok ciddi mücadele veriyoruz.” şeklinde konuştu. Bakan Kurum konuşmasında Kocaeli’ye bir müjde de verdi. Bakan Kurum, “İzmit Körfezi’nde biriken dip çamurunun temizliğini yapacağız. Böylece İzmit Körfezi ailelerimizin çevresinde gezip, nefes alacağı bir yer haline gelecek” dedi.

Almanya eski Şansölyesi Gerhard Şchröder:

Ukrayna halkının ızdırabına sebep olan bu savaş en kısa zamanda durdurulmalıdır”

Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder Kartepe Zirvesi’ndeki konuşmasında Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın bir an önce bitmesi gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti: “Ukrayna halkının ızdırabına sebep olan bu savaş en kısa zamanda durdurulmalıdır. İki ülkenin arasında müzakerelerin hızlı sonuç vermesi ve sonucunda ateşkes olması lazım. Bu konuda gücü yeten herkes bu çabalara dahil olmalı ve bu savaş durdurulmalı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çabaları çok kıymetlidir. Umuyoruz ki bu çabalar başarıya ulaşacaktır. Son zamanlarda pek çok görüşmeler gerçekleşti. Ancak Rusya’nın güvenlik endişeleri kendine bir yer bulamıyor. Batı’nın uygulamaları istikrarsız tepkilere sebep oldu. Geleceğe baktığımız zaman bunları iyi görmeliyiz. Politik, sivil bağlarımızı toptan atmamalıyız. Çünkü bütün çarpıcı gelişmelere rağmen bütün umudumuz barış ve güvenlik için kurulacak diyaloglardır. Bu bağların devam etmesi için ben de üzerime düşeni yapacağımı ifade etmek isterim.”

Dünya pek çok alanda değişiklik yaşandığına değinen Gerhard Schröder , “Dünyanın neresinde yaşarsak yaşayalım öncelikle küreselleşmeyle karşı karşıyayız. Halklar ve ülkeler arsında ciddi rekabet mevcut. Hepimiz barış ve güvenliğin tesisi için çabalıyoruz”  dedi.  Türkiye ve Almanya’nın özel sorumlulukları olduğunun altını çizen Schröder, Türkiye ve Almanya’nın fikir birliğinin olduğunu söyledi. Schröder, “İki ülkenin küresel barış savunuculuğu ve çerçevelere dayanan fikirler konusunda da birliği var. Küresel serbest ticaretin desteklenmesi konusunda da ülkelerimizin ortak noktaları vardır. Birçok konuda ortak çabalarımız var. Çok taraflılık küresel sorunları çözmekte elzemdir. Çevrenin korunmasında da el ele çalışıp bunu gerçekleştirmeliyiz. Tek bir küresel güç bütün bu sorunları tek başına çözmeye yetmeyecektir. Dolayısıyla bölgesel iş birliğinin özellikle komşu ülkeler tarafından önemsenmesi kalkınma ve halklarımızın barış içinde yaşaması çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız