Kültür

Saraylı-Örcün Kültür ve Turizm Festivali Gelenekleri Yaşattı

Kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında yapılan ve büyük ilgi toplayan Saraylı-Örcün Kültür ve Turizm Festivali, Örcün’de düzenlenen açılış programı ve Saraylı'da ki renkli etkinliklerle gerçekleşti.

30 Eylül 2018 Saat: 20:30
Saraylı-Örcün Kültür ve Turizm Festivali Gelenekleri Yaşattı
Saraylı-Örcün Kültür ve Turizm Festivali Gelenekleri Yaşattı

Saraylı-Örcün Kültür ve Turizm Festivali açılış programı ile dün başladı. Kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında yapılan ve büyük bir ilgi toplayan Saraylı-Örcün Kültür ve Turizm Festivali Örcün’de düzenlenen açılış programı ve sonrasında Saraylı'da devam eden etkinliklerle renkli görüntülere sahne oldu.


Saraylı-Örcün Kültür Festivali'ne Kocaeli Milletvekili Emine Zeybek, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, İlçe Turizm Birlik Müdürü ve Proje Koordinatörü Ayşe Dışpınar, Belediye Başkan Yardımcıları İbrahim Tektaş, Levent Değirmenci, Siyasi Parti Başkan ve Temsilcileri, Meclis Üyeleri, Muhtarlar ve vatandaşlar yoğun bir şekilde katılım gösterdi.

Örcün Mahallesi'nde ki tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Festival programında, ilk konuşmayı İlçe Turizm Birlik Müdürü ve Proje Koordinatörü Ayşe Dışpınar yaptı. Dışpınar, konuşmasında; “Projemizin amacı; bölgemizin kültür ve turizm değerlerinin korunması, tanıtılması, turizme kazandırılması ve turizm cazibe merkezi haline getirilmesidir. Saraylı ve Örcünde tescil edilmiş 51 adet tarihi yapı bulunmaktadır. Üç yıldır devam etmekte olan proje çerçevesinde, Örcün’de ki korumaya değer ahşap sivil mimari örneği olan Sultan Hatun Konağı, özgün yapısına uygun olarak onarım ve tefrişatı tamamlanmış ve butik otel olarak işletilmeye hazır hale getirilmiştir. Saraylı Meydan'da ki asırlık çınar ağacının bakım ve tedavisi yaptırılarak yaşamına sağlıklı bir şekilde devam etmesi sağlanmıştır. Saraylı-Örcün yürüyüş güzergahları belirlenmiş, gezi parkurlarının tabelalandırma çalışmaları devam etmektedir. Tüm doğa severlerimizi eşsiz güzellikteki geçit güzergahlarımızı gezmeye davet ediyoruz. Saraylı-Örcün Kültür Festivali’nin düzenlenmesinde katkılarını esirgemeyen Gölcük Belediye Başkanımız Mehmet Ellibeş’e, Kaymakamımız Mustafa Altıntaş’a, Belediye Başkan Yardımcıları'mıza, Turizm Müdürlüğü'müze ve bu işte emek harcayan bütün arkadaşlarımıza köylerimizin sakinleri adına teşekkür ediyorum” dedi.



Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş konuşmasında; “Gölcükümüzün tarihi mirasının ayrı bir yeri vardır. Kanuni döneminden günümüze ulaşan Kazıklı Kervansarayı, geçmişi, M.S. 2. Yüzyıla dayanan Yazlık Ilıcası, Değirmendere Yalı Mahallesi, Yukarı Değirmendere tarihi yapıları, Saraylı Örcün evleri ve kültürel değerleri, bu mirasın günümüze ulaşan yapıtlarıdır. Bizler yerel yönetimler, belediyeler, bu coğrafyada yaşayan her bir bireyin mali ve müşterek olmak koşuluyla ihtiyaçlarını karşılamakla mükellefiz. Bu projede paydaşlarımız içerisinde en önemli olanları da hem Örcünümüzde ki hem Saraylımızda ki yerleşik olan hanımefendiler, onların emeği, gayreti, katkısı her birimizin emeği ve katkısından üstündedir. Bu duygu ve düşünceler içerisinde bu projenin kuruluşundan bugüne kadar başarıyla sürdürülmesinde emeği, katkısı olan herkese ,çalışma arkadaşlarıma, mahallerimizin muhtarlarına, azalarına, hanımefendilerine teşekkür ediyorum. Hepinize desteğiniz için, katılımınız için teşekkür ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

Son konuşmayı, AK Parti Kocaeli Milletvekili Emine Zeybek yaptı. Zeybek konuşmasında; “Çok güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Kocaelimizin her yanı kültürel etkinliklerle, festivallerle, şenliklerle dolu. Bu bizler için büyük bir zenginlik. Benim çocukluğum ve gençliğim Gölcük’te geçti. O zamanlarda buraya gelip piknik yapardık. O zaman şartlar oldukça sınırlı idi. Umarım proğraM çok güzel geçer” diyerek sözlerini noktaladı.  

Konuşmaların ardından Halk Oyunları ekibi muhteşem bir gösteri sundu. Sonrasında Karma Ahşap ve Fotoğraf Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi ve ardından Örcün’de açılan bayanların el emeği göz nuru ürünlerinin ve çeşitli yiyeceklerin yer aldığı sergiler gezildi. Örcün Sultan Hatun Konağı'nda açılan, Örcün Çeyiz Sandığı Sergisi ziyaret edildi. Sergilenen el emeği ürünler çok beğenildi ve sonrasında da içinde atların ve sünnet çocuklarının da yer aldığı kortej Saraylı’ya yürüdü. Sonrasında ise Saraylı’daki etkinlikler başladı.


Bugün de devam eden festival kapsamında Örcün’de ve Saraylı'da iki günde sünnet mevlüdü, ikram, yarışmalar ve sünnet eğlencesi gerçekleşti. Etli pilav ve zerde ikramlarının ardından müzik dinletisi ile festival son buldu.

Haber: Veysel Kavrayan

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız