Eko Yaşam

Samsun’un Şahin Dağları’nda sondaj oyunu: Kanadalı Altın Şirketi onbinlerce ağacı katletti!

Samsun’un Kavak ve Havza ilçelerini kapsayan Şahin Dağları’nda yürütülen maden arama çalışmaları kapsamında Kavak Orman İşletme Müdürlüğü’nce binlerce ağaç kesilerek açılan yeni yolların, sondaj noktalarıyla kesiştiği orta

5 Haziran 2020 Saat: 00:09
Samsun’un Şahin Dağları’nda sondaj oyunu: Kanadalı Altın Şirketi onbinlerce ağacı katletti!
Samsun’un Şahin Dağları’nda sondaj oyunu: Kanadalı Altın Şirketi onbinlerce ağacı katletti!

Kanadalı maden şirketi Eldorado Gold Corporation’ın Türkiye uzantısı TÜPRAG Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Samsun’un Kavak ve Havza ilçelerini kapsayan Şahin Dağları’nda altın madeni arama çalışmaları kapsamında sondaj noktaları açılırken, doğa ve doğal yaşam katliamı devam ediyor. Samsun Kavak-Havza Şahin Dağları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Av. İlhan Ayrancı, Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet Özdağ, SAMÇEP bileşenlerinden Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Samsun Şube Başkanı Dr. Işık Özkefeli ve bazı üyeler Kanadalı maden şirketinin çalışma yürüttüğü bölgelerde incelemelerde bulundu. Özdağ, bölgede Orman İşletmeleri yetkililerince açılan bir çok yeni yol olduğunu ve bu yolların üzerinde bir çok sondaj sahasına rastladıklarını söyledi.

ORMAN İŞLETMESİ YENİ YOLLAR AÇTI!

İnceleme sonrası açıklamalarda bulunan SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, şok açıklamalarda bulundu. Özdağ, “Şahin Dağları’nda yürütülen çalışmaları üzülerek ve içimiz acıyarak yerinde inceleme fırsatı bulduk. Daha öncesinde de bu bölgede ağaç katliamı yapıldığı duyurduğumuzda Orman İşletmesi yetkilileri, bu yolları açmak zorunda olduklarını ve görevlerini yaptıklarını belirterek bize yanıt vermişlerdi. Bugün gördük ki, Orman İşletmesi yine bölgede bir çok yeni yollar açmış. Yollarda genişletme çalışmaları yapılmış. Bölgede en az 10 kilometre uzunluğunda 4-5 metre uzunluğunda yollar gördük. Makina izlerine bakıldığınızda bu yolların yeni açıldığını gözlemleyebiliyorsunuz” diye konuştu. 

YENİ YOLLARIN ÜZERİNDE SONDAJ NOKTALARI VAR

Mehmet Özdağ, “Yeni açılan yollarda maalesef bir detaya rastladık. Bu yolların üzerinde bir çok sondaj sahası var. Bunları gözlemledik. Yani bu açıklamadan sonra kimse bize, ‘ormanları yangınlardan veya herhangi başka bir şeyden korumak veya geliştirmek için yol açtıklarını’ söylemesin. Kimse bize ‘orman işletmesi’ görevini yapıyor’ demesin. Bu yolların üzerinde sondaj noktaları var. Yazık, günah. Doğa yok oluyor. Söz konusu durumun peşini bırakmayacağız, Şahin Dağları’nın yok olmaması için elimizden gelen her türlü mücadeleyi vereceğiz. Konuyu Türkiye gündemine taşıyacağız” şeklinde konuştu.

BAŞKAN AYRANCI: BİNLERCE AĞAÇ KESİLMİŞ!

Samsun Kavak-Havza Şahin Dağları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Av. İlhan Ayrancı ise “Bugün yaptığımız incelemeler kanımızı dondurdu. Bir kez daha çalışmaları yerinde görme fırsatı bulduk ve çok üzüldük. Şahin Dağları resmen talan ediliyor. Kavak Orman İşletme Müdürlüğü tarafından resmen örümcek ağı gibi binlerce ağaç kesilerek yollar açılmış. Binlerce metrekarelik orman yok edilmiş. Tahminimizde 50-60 dönümlük bir arazi boyutu kadar yeni yol açılmış. Bölgedeki ormancılar, kimse tepki göstermesin diye, yolları ormanın sağlığı için açtıklarını söylüyorlar. Burada daha önce de seyreltme çalışması yapılmıştı, o dönem yol açılması durumu yoktu ancak şimdi hiç gerek yokken yeniden yollar açılmıştı. Şahin Dağları’nda yapılan bu katliamla ilgili gereken tüm mücadeleyi vereceğiz. Akciğerlerimiz olan bu bölgeyi korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” ifadelerini kullandı.

YÜKSEK SONDAJ PLATFORMLARIYLA ÇALIŞACAKLAR!

Kanadalı maden şirketinin Şahin Dağları’nda, her biri 450 metre derinliğinde toplam 462 sondaj noktası açılacağı biliniyor. Kanadalı şirketin, önümüzdeki dönemde Şahin Dağları’nda yüksek sondaj platformları ile maden arama faaliyetlerine başlayacağı da edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

Kaynak: Ekoloji Birliği

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız