Kültür

Laz Köyü Osmaniye, Gelenekleri Bayram’da da Yaşatacak

Kocaeli İli Karamürsel İlçesi’nde bulunan Osmaniye köyü, bir Laz Köyü olmakla tanınıyor. Aynı zamanda sınırları içerisinde Sünni Baba yatırı ile beraber bir mesire alanı olarak ta son dönemde popülerliği artan bir bölge.

29 Ağustos 2017 Saat: 21:13
Laz Köyü Osmaniye, Gelenekleri Bayram’da da Yaşatacak
Laz Köyü Osmaniye, Gelenekleri Bayram’da da Yaşatacak

Sünni Baba Mesire Alanı içerisinde cami, muhtarlık binası, Sünni Baba ziyatetgahı, bakımlı tuvaletleri, köy fırını, kaynak suları akan çeşmeleri, marketi, mangal hazırlama bölümü ve semaverde çay içebileceğiniz mini bir büfeden ve bakımlı donatılmış piknik alanından oluşan bir mesire alanı olarak ta keşfedilmeyi beklemektedir.

Yol boyu börtlen, kızılcık ve kuşburnu toplanabileceği bir seyir terası adeta. Kayın, kestane ve palamut ağaçlarının sıklığı köyün havasını ve yörede üretilen balı da farklı kılmaktadır.

Osmanlı-Rus savaşı döneminde, Karadeniz’den göç eden ve yaşayanların çoğunluğunun Arhavili oluşu, Arhavi’nin coğrafyasına benzerlik göstermesi hasebiyle, bölgede kaybolmaya yüz tutmuş somut değerler ve soyut değerler sürekli işlenmektedir. Yukarı köy içerisinde, bozulmamış, eşsiz ahşap oymaları ile keşfedilmemiş bir ahşap köy cami, orman içi alanlarda yol boyu elma, erik, kestane gibi meyvalı ağaçların oluşu, içme suyu kaynakları ve bozulmamış ağaç dokusu görülmeye değerdir.

Geçtiğimiz ay bölgede bir laz festivalinin ilki düzenlendi. Osmaniye Köyü Kalkındırma ve Yaşatma Derneği ve Başkanı Burhan Yılmaz kaybolmaya yüz tutmuş değerlerin, geleneklerin korunması, yaşatılması konusunda oldukça yoğun çaba göstermektedir. Bu festivalde de ana yürütücü olan dernek, Eylül, Ekim aylarında kestane ile ilgili bir etkinliğe de hazırlanmaktadır. Bunun duyurusunu da şimdiden yapmış olayım.

Dernek Başkanı Burhan Yılmaz; ‘’bu yıl Kurban Bayramı’nın ikinci ve üçüncü günleri, eskiden olduğu gibi köyümüzde yaşayanlar, köyümüzden göç etmiş ve bayram için köyümüze gelenler ve diğer misafirlerle bu eksiksiz mesire alanımızda eski bayram geleneklerini yansıtacağız. Horon tepeceğiz, genç kızlarımız ve delikanlılarımız birbirini tanıma fırsatı bulacak ve bir anlamda görücülük ile neslin birbirinden kopmaması sağlanırken, örf, adet, ananeler, sohbetler ve güzel zamanlar geçireceğiz.

Bayramların bir tatil gibi görülmesine tepki olarak bir nebzede olsa öze dönüşleri yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Sizde buna bir katkı olarak el atınız! Köyümüze geliniz! Misafir olunuz! Mangallar yakılsın, salıncaklar kurulsun, bayramlaşmamızı tüm köy misafirlerimizle horon, tulum, akordeon eşliğinde yapalım, Laz Kültürü’nü merak edenleri ve Lazları bekleriz. Yöremizde, Laz kültürü'nü tanıtmanın yanında, yüzlerce yıllık değerleri yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak, köyümüzü tanıtmak ve ekonomisini geliştirmek, ekolojik ve sağlıklı yaşam turizmi ve organik ürün üretilmesini de amaçlıyoruz’’ dedi.

Yılmaz; sözlerine ''Burası Karamürsel Ereğli çıkışı, Yalova-İzmit istikametinde, ALPET Petrol'den sağa dönen yoldan saparak tabelaları takip ederek gelebileceğiniz, şehre çok yakın ama bir o kadar da uzakmış gibi görünen, doğadan uzaklaştığımız bu günlerde size doğanın her türlü güzelliğini ve çocukluğunuzu hatırlatacak zamanlar geçirmek isteyebileceğiniz bir zaman geçirmek için biçilmiş bir kaftan. Kurban Bayramı'nın 2. ve 3. günleri bekliyoruz'' diye ekledi.

Haber: Veysel Kavrayan

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız