Güncel

Kuzey Ormanları için 'koruma' çağrısı

İSTANBUL - Kuzey Ormanları Savunması, koronavirüs salgınının ülkedeki merkezi olan İstanbul’un yegâne yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanları’nın korumaya alınması çağrısında bulundu.

10 Mayıs 2020 Saat: 04:45
Kuzey Ormanları için 'koruma' çağrısı
Kuzey Ormanları için 'koruma' çağrısı
İSTANBUL
Kuzey Ormanları Savunması (KOS) tehdit altındaki Kuzey Ormanları’na dair yazılı açıklama yaptı. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) salgınına ve artçılarına karşı insanlığın yanında olan tek gücün doğa olduğu belirtilen açıklamada suyu, toprağı, ormanı, yaban hayatını, iklimi ve doğayı tahrip eden küresel kapitalist sisteme son verilmezse yeryüzündeki canlı yaşamının tahminlerden çok daha hızlı bir biçimde yok oluşun eşiğine geleceği uyarısında bulunuldu. 
Salgının ülkedeki merkezi durumundaki İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin yegâne su, gıda, nefes ve yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanları’nın ise salgına karşı en büyük güç olduğu vurgulandı. 
Orman ekosistemi ve yaban hayatının kayıtsız şartsız en üst düzeyde korumaya alınması çağrısında bulunulan açıklamada, Kovid-19 salgınına karşı alınması gereken önlemler ise şöyle sıraladı:  
“* Kuzey Ormanları’nı inşaat yağmasına açmak için yapılan; köprü, otoban ve havalimanı görünümlü Mega Rant Projeleri iptal edilmeli, başlanmamış olanlardan vazgeçilmeli, garanti ödemeleri durdurularak kamu kaynakları salgınla mücadeleye harcanmalıdır. 
* Doğayı ve yaşamı yok eden rant projeleri durdurulmalı, salgında bile rant fırsatçılığı yapılmasına izin verilmemelidir. 
* Kovid-19 salgınına karşı su kaynakları en üst düzeyde korunmalıdır. 
* İklim krizinin Kovid-19 ve benzeri sonuçlarının engellenmesi için iklim acil durumu ilan edilmeli ve ekoloji tabanlı hareket planı faaliyete geçirilmelidir. 
* İnsanlığın Kovid-19 ile mücadelesinde ve hayati gereksinimlerinden biri olan gıdanın temini için gıda meta olmaktan çıkarılmalı, tarım alanları korunmalı, doğayı esas alan tarım politikaları ivedilikle hayata geçirilmelidir. 
* Yaban hayatı tahribine son verilmeli, avcılık yasaklanmalı, hayvanat bahçesi olarak adlandırılan hayvan hapishaneleri kapatılmalı, biyokaçakçılık önlenmelidir. 
* Salgınla birlikte kullanılması zorunlu hale gelen veya acil ihtiyaca dönüşen medikal ürünler endişe verici düzeyde çevresel kirliliğe neden olmakta. Gereksiz kullanımı önleyici tedbirler alınmalı, kullanım sonrası oluşan çevresel riskler ortadan kaldırılmalıdır. Tüketim alışkanlıkları sorgulanmalı, toplum atık konusunda bilinçlendirilmelidir.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız