Eko Yaşam

Kazdağları direnişçilerine ceza yağdı

Kazdağları’nda altın madeni projesine karşı 288 gündür nöbet tutan çevrecilere ‘toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığını, çevreyi ve ekonomik düzeni bozmak’ suçlamasıyla, 57 bin 240 lira idari para cezası kesildi.

9 Mayıs 2020 Saat: 10:00
Kazdağları direnişçilerine ceza yağdı
Kazdağları direnişçilerine ceza yağdı

Çevreciler cezaya, “Bir kabahat varsa doğayı korumayanların, suç varsa doğayı katleden şirketlerindir” dedi.

Kazdağları’nda altın madeni projesine karşı 288 gündür nöbet tutan çevreciler, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kişi başı günlük 3 bin 180 liradan 4 günde toplamda 57 bin 240 lira idari para cezası kesildi.

Nöbet tutan çevrecilerden Ferzan Aktaş kendilerine kesilen ceza hakkında şunları söyledi:

“Biz kendimizi pandemi sürecinde izole etmiştik. Buna rağmen valilik tarafından idari yaptırım cezaları Kabahatler Kanunu’nu gereğince kesildi. Kanun şöyle diyor: ‘Toplum düzenini, genel ahlâkı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni korumak amacıyla esaslar ve kabahatler sıralanmıştır.”

Bizler çevreyi korumak için 288 gündür buradayız. Bu eylemimizle hem çevreyi hem de sağlığı koruyarak ahlaklı davranıyor ve toplum düzenini, yaşamını koruyoruz. Ayrıca ekonomik düzeni tarıma dayalı olan bölgenin vahşi madencilik ile yok edilmemesini istiyoruz. Dolayısıyla Kabahatler Kanunu’na aksi yönde hareket etmiyor, kabahat işlemiyoruz. Para cezalarının iptal edilmesi için gerekli itirazlarımızı yapacağız.

Tekrar söylüyoruz, biz burada piknik yapmıyoruz. Burada milyonlarca can şirketler tarafından katledilmesin diye nöbet tutuyoruz. Bir kabahat varsa doğayı korumayanların, suç varsa doğayı katleden şirketlerindir.”

Konuyla ilgili açıklama yapan Her yer Kazdağları Platformu, koronavirüse karşı her türlü önlemi aldıklarını, buna rağmen çevreyi kirletme suçundan kendilerine ceza verilmesine tepki gösterdi.

Açıklamaya şöyle devam etti:

“8 Mayıs 2020 tarihinde Çanakkale İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun, ormanlarda piknik yapmanın, konaklamanın, dron uçurmanın yasaklanmasını içeren kararı gereğince, Kazdağları nöbetimize kişi başı günlük 3.180 liradan 4 gün üst üste, toplamda 57.240 lira idari para cezası kesilmiştir. Bizler, daha önce de belirttiğimiz gibi pandemi süresince her türlü önlemi almış ve kendimizi bu alanda izole etmiştik. Buna rağmen valilik tarafından idari yaptırım cezaları Kabahatler Kanununun 5326 sayılı maddesi gereğince kesilmiştir. 5326 sayılı madde şöyle diyor;

“Toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığı, çevreyi, ekonomik düzeni korumak amacıyla idari yaptırım kararlarının yerine getirilmesine ilişkin esaslar ve kabahatler tanımlanmıştır.”

“PARA CEZALARI İPTAL EDİLSİN”

Bizler anayasanın 56. maddesinin her yurttaşa verdiği sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını ve çevreyi koruma göreviyle, 288 gündür, havamızı, suyumuzu, toprağımızı yani çevremizi korumak için buradayız, çadırlarımızla nöbetteyiz. Bu eylemimizle hem sağlığı, hem de çevreyi koruyarak ahlaklı davranıyor, toplum düzenini ve yaşamını koruyoruz. Ayrıca ekonomik düzeni tarıma dayalı olan bölgenin vahşi madencilik ile yok edilmemesini istiyoruz. Dolayısıyla 5326 sayılı Kabahatler Kanununa aksi yönde hareket etmiyor, bir kabahat işlemiyoruz. Hakkımızda kesilmiş bu idari para cezalarının iptal edilmesi için itirazlarımızı yapacağız.

Tekrar söylüyoruz; biz burada piknik yapmıyoruz. Biz Kaz Dağlarımız ve burada yaşayan milyonlarca can, açgözlü şirketler tarafından katledilmesin diye nöbet tutuyoruz. Bir kabahat varsa bu bunca talana izin vererek doğayı korumayanların, bir suç varsa bu da doğayı katleden şirketlerindir”

Kaynak: Pirha

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız