Kültür

Kartepe'de Muhteşem Festival Coşkusu Son Buldu

Kartepe Belediyesi tarafından düzenlenen 4’ncü Unutulmuş Değerler Festivali büyük coşku içerisinde gerçekleştirildi.

17 Temmuz 2018 Saat: 11:27
Kartepe'de Muhteşem Festival Coşkusu Son Buldu
Kartepe'de Muhteşem Festival Coşkusu Son Buldu

Marmara Belediyeler Birliği tarafından Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri Kültür Sanat Kategorisinde ödüle layık görülen Kartepe Belediyesi Uluslararası Unutulmuş Değerler Festivali, bu yılda 4’ncü kez SEKA Kampında gerçekleştirildi. Kartepe Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından destek verilen Unutulmuş Değerler Festivali’ne Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Şahin, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Emine Zeybek, İlyas Şeker, AK Parti Kartepe İlçe Başkanı Mustafa Kocaman, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Yeşildal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zanburkan, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Ayhan Zeren, Kartepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdullah Yılmaz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmeteleri Kartepe Belediyesi Koordinatörü Nurdan Köksave çok sayıda davetli katılım gösterdi.

 

“ULUSLARARASI BOYUTA TAŞIDIK”

Festivalin açılış konuşmasında Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, “Festivalimizin bugün 4’üncüsünü icra etmenin gururunu yaşıyoruz. Geleneksel oyunlarımız, konserler, ikramların yanı sıra örf adetlerimiz, bizi biz yapan değerlerimizi 2 gün de olsa yaşatmak istiyoruz. Geçen sene Sırbistan Novipazar bölgesinde festivalimizi yapmıştık. Bu sene Makedonya’nın Gostivar kentinde festivalimizi 4-6 Ağustos tarihleri arasında yapacağız. Festivalimizin ününü uluslararası boyuta taşımayı başardık. Bunun haklı gururunu ekibimizle birlikte yaşadık. Bu yıl yine güzel ülkemizin dört bir köşesinden gelen değerli zanaatkarlarımızın el emeklerini misafirlerimizle buluşturuyoruz” dedi.

Stantlardan İHH, 'Suyun Sesi Kardeşliğin Gücü...' adlı kermesle Afrika'da su kuyuları açmak için hayır satışları gerçekleştirdi.

“EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ DUA ALMAK”

“İnsanı önceleyen bir anlayışla hareket ediyoruz” diyen Üzülmez, “Sosyal projelerimizi çok önemsiyoruz. Projelerimiz muhatapları tarafından fazlasıyla ilgi görüyor. İnsanlara hizmet ederken en büyük beklentimiz dualarını almaktır. Bu bizleri hem motive ediyor, hem de uyguladığımız projelerimizin karşılık bulması anlamında işimizi doğru yaptığımızı bizlere gösteriyor. Merkezine insanı alan bir yerel yönetim anlayışı olunca her türlü destek milletimiz tarafından veriliyor. Bizlerin önünde Sayın Cumhurbaşkanımız gibi çok değerli bir örnek var” şeklinde konuştu.

 

“İNSANLARIMIZA DESTEK OLUYORUZ”

Kartepe’nin çok genç bir ilçe olduğunun altını çizen Üzülmez, “Türkiye’ye örnek olan sosyal belediyecilik hizmetlerimizin dışında çok önemli projelerimizi de hükümetimizle, büyükşehir belediyemizle birlikte icra ediyoruz. Alo Evlat hattımızla, bilgi evlerimizle, Kadınlar Kulübümüzle, kadınımıza, gencimize hizmet veriyoruz. Psikolojik danışmanlık merkezlerimizle de insanlarımıza destek oluyoruz” ifadelerini kullandı.

KARTEPE'DE HİZMET GİRMEYECEK GÖNÜL KALMAYACAK SANIRIM

Kartepe Belediyesi Kadın Kulübü, Kartepe Belediyesi Bilgi Evleri, Kartepe Belediyesi Kadın Kulübü ve Karcan Çocuk Dergisi'ni de çıkaran Kartepe Belediyesi Çocuk Kulübü yönetici ve çalışanları harika stantlar açmışlar. Hem kendilerini ve yaptıkları işleri anlatırken hemde çocuklara Karcan dergisini, yetişkinlere Kartepe Kitapı'nı ve Başkan Üzülmez'in hazırlattığı hediyeleri taktim ettiler. Kartepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdullah Yılmaz ve Kadın ve Aile Hizmeteleri Kartepe Belediyesi Koordinatörü Nurdan Köksal'ın yaptığı özveri festival alanında görülmeye değerdi. Kadın, genç, yaşlı, çocuk, özel gereksinimli demeden herkezle ilgilenen, projeler gerçekleştiren genç ve aktif bir ekip ruhu gözlemledim festivalde. Sanırım kendisini ve çalışmalarını iyi bildiğim Nurdan Köksal bunlara bir örnektir. Gecesini gündüzüne katan, azmin aşamayacağı şey olmadığını gösterir bence gençlere demek yanlış olmaz.

“DEĞERLERİMİZİ BİLMEK ZORUNDAYIZ”

Üzülmez’in ardından kürsüye gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Şahin “Kendi değerlerimizi bilmek zorundayız. Kendi öz değerlerimizi yarınlara tanıtmak en önemli görevlerimizden birisidir. Bu alanda çalışmalar yapan sanatçılarımıza destek vermeye çalışıyoruz. Şu ana kadar bu alanda 3 bin 200 sanatçımıza sanatçı kartı verdik. Özellikle gençlerimizi festivallere götürerek ustalarımızla tanıştıralım. Geleneksel sanatlarımız ülkemizin dünyaya tanıtılmasında sayısız fırsatlar sunmaktadır. Bugün bakanlığıma kayıtlı sanatçılarda var aramızda. Onlara teşekkür ediyorum” dedi.

AGAFED ve İAD GÖZ DOLDURDU

İstanbul Aşçılar Derneği'de yönetimiyle neredeyse tam kadro festivalde yer aldı. Hem Hanımeller yemek yarışmasının değerlendirme ve jüriliğini yaptılar hem de bölgeyi tanıyarak bölgedeki şeflerle ve gastronomi tutukunlarıyla kaynaşma fırsatı yakaladılar. Bölgenin yöresel lezzetlerini keşfetme imkanıda bulunan dernek başkan ve üyeleri bizlede yakından ilgilendi.  Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu'da bu festivalde yer alarak keyifli zamanlar geçirdiler. WOW İstanbul Hotel ve Convention Center'ın Executive Chef'i ve İstanbul Aşçılar Derneği'nin Başkanı İsmail Yılmaz ile bölge, turizm ve gastronomi üzerine sohbet etme imkanı buldum. Derneğin üyelerinden Cakes&Bakes Ürge Üretim Grup Şefi Yusuf Karal ilede gelişen hazır pasta sektörü üzerine ve yapılacak yöresel börek yarışması konularında fikir alış verişinde bulundum. Şeflerden Adem Yılmaz, Zeki Aydın, Mehmet Altaş, Ayten Saner, Ahmet Karaman, Burhan Belli, Kadir Yakıcı gibi alanında duayen şefler festivale renk katarken, istişare ve bilgi paylaşımı imkanı buldular.

Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu, Avrasya Aşçılar Derneği Başkanı Ahmet Karaman önderliğinde, İstanbul Aşçılar Derneği Başkanı İsmail Yılmaz, Trakya Turizm ve Gastronomi Derneği Başkanı Özkan Us, Çanakkale Aşçılar Derneği Başkanı Hüseyin Çetin, Marmara Profesyonel Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Hatipoğlu ile aldıkları ortak bir karar ile yollarına Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu olarak devam etme kararı almışlardı. Federasyon yeni kurulmasına rağmen piyasaya hızlı bir başlangıç yapmış. Şeflerin enerjileri ve paylaşımcı bilgiler aktarmaları gözden kaçmadı. Benim gibi gastronomi haberleri yazan gazetecilerle yakından ilgilenmeleri belleğimde artı 1 ile başlamalarına sebep oldu. Kendilerine bu bağlamda başarılar diliyorum ve yakında davet ile ziyaret edeceğimi ve haberlerimde bu gruba yer vereceğimi belirtmek isterim.

“KARTEPE İÇİN NE GEREKİYORSA YAPILIYOR”

Şahin’in ardından konuşan AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, “Mükemmel bir topluluk var. Vatandaşımız geçmişteki değerleri görmek istiyorlar. Kartepeliler her zaman dünya lideri Recep Tayyip Erdoğan’ı desteklemiştir. En büyük destek aldığımız ilçeler arasında ikinci sırada Kartepe. Seçimlerde bizlere verdiğiniz destekten dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Bizler de hizmetlerimizi yapmaya devam ediyoruz. Kartepe için ne gerekiyorsa yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. AK Parti’den önce çukurdan, çamurdan ve çöpten bizi kurtarın derlerdi. Kartepe de belediyecilik hizmeti anlamında ne gerekiyorsa yapılıyor. Önümüzdeki dönemde daha çok hizmetler yapılacaktır” diye konuştu. Konuşmaların ardından festivalin açılışı yapıldı. Ebru ve Minyatür sanatçısı ve Almanya kökenli Suna Koçal'ın stantını da ziyaret eden Üzülmez bir ebru çalışmasında bulundu.

 

BİRBİRİNDEN ÖZEL EL SANATLARI

Festivalde, el sanatları ustaları ve zanaatkârların katılacağı kültürümüzü tanıtan çadırlar kuruldu. Bu çadırlarda ebru, minyatür, hat, ahşap oyma, kırk yama, minyatür, seramik, güzel yazı yazma, Geleneksel Türk Okçuluğu, Geleneksel Türk Dövüş Sporu Matrak, Geleneksel Osmanlı Zekâ Oyunu Mangala, kâğıt işlemeciliği,  halk ozanları ve Hacivat Karagöz oyunları gibi birçok unutulmaya yüz tutmuş değerler gün yüzüne çıkartılıyor. İstanbul'dan festivale katılan Yeşilçam karakterlerini büstleştiren Ahmet ustanın stantını da ziyaret eden Üzülmez Neşeli Büstler temasıyla neşeli dakikalar yaşadı.

KARTEPELİLER YUSUF GÜNEY İLE COŞTU

Kartepe Belediyesi 4’ncü Unutulmuş Değerler Festivali’nde Yusuf Güney coşkusu yaşandı. Sanatçı kişiliğinin yanı sıra milli ve manevi değerlere sahip çıkan Güney, özellikle asker programlarına hiçbir ücret almadan çıkması ile dikkat çekiyor. Kartepe Belediyesi tarafından düzenlenen 4’ncü Unutulmuş Değerler Festivali’nde sahne çevresinde güvenlik önlemi alan jandarmaları sahneye davet eden Yusuf Güney, askerlerle birlikte “Ölürüm Türkiyem” türküsünü birlikte seslendirdiler.   

 

 

Bu festivali, Makedonya Gostivar'a 4-6 Ağustos'ta taşıyacak olan Kartepe Belediyesi'nin kültür çalışmalarını ve gözlemlerimi Gostivar'dan da size bildireceğim. Esen Kalın!

Haber: Veysel Kavrayan

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız