Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kandıra’da yapmayı planladığı “Doğu Bölgesi Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi” projesine yönelik tepkiler büyüyor.
Haber: Özgen Sarıkaya/Net Medya Grup-İGFA-
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kandıra’da yapmayı planladığı “Doğu Bölgesi Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi” projesine yönelik tepkiler büyüyor. Kocaeli Çevre Platformu, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun son haline itirazlarını resmi olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sundu.
Platform sözcüsü Muammer Hakkı Ersöz tarafından yapılan açıklamada, projenin hayata geçirilmesinin; Sarısu Havzası başta olmak üzere sulak alanlar, ormanlar, mera ve tarım arazileri ile kültür-tabiat varlıkları açısından geri dönüşü olmayan zararlara yol açacağı vurgulandı. Proje alanının su üretme ve su tutma özelliği taşıyan bir bölgede yer aldığı, yeraltı sularına ve ekosisteme büyük tehdit oluşturduğu belirtildi
Ayrıca halkın katılımı toplantısının usule uygun yapılmadığı, proje dosyasındaki kurum görüşlerinin güncelliğini yitirdiği ve ağaç kesimi gibi çevresel etkilerin eksik ya da yanlış beyan edildiği ifade edildi. Tesisten kaynaklı koku ve sızıntı risklerinin göz ardı edildiği, ÇED dosyasında bilimsel güvenilirlikten uzak eksik hesaplamalar yapıldığı dile getirildi.
Kocaeli’nin 12 ilçesinden toplanacak atıkların Kandıra’ya taşınmasının ekonomik yük oluşturacağı, bölge halkının ve tarımsal üretimin doğrudan olumsuz etkileneceği uyarısında bulunuldu. Platform, projeye ilişkin ÇED OLUMSUZ kararı verilmesini talep ederek, hukuki ve toplumsal mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladı. KÇP yaptığı basın açıklamasında şunlara yer verdi.
Kocaeli Çevre Platformu Basın Açıklaması
KOCAELİ İli KANDIRA, ilcesinde KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI tarafından yapılması planlanan Doğu Bölgesi Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi (Mekanik Ayırma Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi ve II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi) projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verilmiş olup, söz konusu rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere ÇED Yönetmeliği'nin 14.Maddesi (1) no'lu bendi kapsamında Bakanlıkta ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde on (10) takvim günü görüşe açılmıştır.
Kocaeli Çevre Platformu olarak yakından takip ettiğimiz ÇÖP tesisi projesine dair hazırlanan ÇED Raporuna dair görüş ve İTİRAZLARIMIZI yasal süresi içerisinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunduk.
Çevreye ve insan sağlığına zarar verecek veya zarar verme ihtimali bulunan her türlü projeyi yakından takip ettiğimizi her türlü idari, adli ve sosyal yapılması gereken işlemleri yaptığımızı bir kere daha açıklamaktayız.
Kandıra ilçemizde sayılı sulak alanlardan olan Sarısu Havzasının kaynak noktası sayılabilecek, orman, mera, tarım alanları, kültür ve tabiat varlıkları içeren kıymetli topraklarımızın hatalı işlemlere kurban edilmesine karşıyız. Tüm dünyada ve ülkemiz ile ilimizde de su sıkıntısının baş gösterdiği günlerde hem yeraltı ve yerüstü su kaynakları barındıran bölgenin hem de su tutma ve su üretme alanları olan ormanlarımızın yer aldığı bölgenin başkaca alanlar varken heba edilmeye çalışılmasına karşı mücadelemizi sürdürmekteyiz.
İtiraz dilekçemizi kıymetli halkımız ve basın mensupları ile de paylaşmaktayız. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bir kere daha seslenmekte ve yer seçimi hatalı bu projede ÇED OLUMSUZ KARARI verilmesini ve yanlıştan bir an evvel dönülmesini talep etmekteyiz.
KOCAELİ ÇEVE PLATFORMU
Dönem Sözcüsü
Muammer Hakkı ERSÖZ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Verilen Dilekçe
TC ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI’NA SUNULMAK ÜZERE
KOCAELİ ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜĞÜNE
KOCAELİ İli KANDIRA, ilcesinde KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI tarafından yapılması planlanan Doğu Bölgesi Atık Bertaraf Ve Düzenli Depolama Tesisi (Mekanik Ayırma Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi ve II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi) projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verilmiş olup, söz konusu rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere ÇED Yönetmeliği'nin 14.Maddesi (1) no'lu bendi kapsamında Bakanlıkta ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde on (10) takvim günü görüşe açılmıştır. Yasal süresi içerisinde görüşlerimizi ve itirazlarımızı sayın makamınıza bildirmekteyiz.
Öncelikle bahsi geçen tesis ile ilgili olarak hem yöre halkı hem de sivil toplum kuruluşları çok kez makamınıza itirazlarını iletmişlerdir. Halkın katılımı ve bilgilendirme toplantısı demokratik katılım ilkesi ve idarenin şeffaflığı ilkesi gözetilmeksizin toplantı nizamına uygun olmayan şekilde gerçekleştirilmiştir. Sayın makamınızca bu hukuksuzluğun düzeltilmesi idarenin de hukukla bağlı olduğu gerçeği karşısında elzemdir. İdare her zaman yeni bir karar alabilir. Bu yetkiniz çerçevesinde projeden etkilenecek olan halkın görüş ve itirazlarını açık ve anlaşılabilir bir şekilde izah edebileceği bir toplantının tertip edilmesi kararı alınmasını talep ederiz.
İkinci olarak ÇED dosyasının hazırlanması sürecinde dosyaya celp edilen kurum görüşlerinin güncel olmamasına dair itirazlara rağmen olduğu gibi ÇED dosyasına eklenmesi hususu da itiraz nedenlerimizdendir. Zira proje alanının etkisi altındaki bölgelerde kültür ve tabiat varlıkları, sulak alanlar, ormanlar ve mera gibi özel nitelikli varlıklar bulunduğundan kurum görüşlerinin güncel olması ÇED dosyasının niteliğini ve bilimselliğini etkilemektedir. Bu konudaki itiraz ve görüşümüzün de dikkate alınarak yeniden kurum görüşlerinin toplanmasını talep ederiz.
Üçüncü konu ise proje konusu çöp tesisinin yapılması için seçilen bölgenin hatalı oluşudur. Proje çevreye ve insan sağlığına zarar verecek veya zarar verme ihtimali olan bir projedir. Bu tip bir projenin yapılması için Kocaeli Bölgesinde fazlaca yer bulunmaktadır. Israrla bu bölgenin seçilmesini faydasız bulmaktayız. Bölgede yer altı ve yerüstü su kaynaklarının olduğu, ormanlık alanın bulunduğu, mera alanlarının bulunduğu, kültür ve tabiat varlıklarının olduğu bilinmektedir. Ayrıca bölgede tarım ve hayvancılık yapan köylüler geçimlerini bu faaliyetler ile sağlamaktadırlar. Bunun yanında bölgede Gıda OSB ve Cezaevi bulunmaktadır. Projenin hayata geçirilmesi ile ciddi bir koku sorunu yaşanacağı gerçektir. Zira her fırsatta depolama yapmayacağını sözlü olarak dile getiren proje sahipleri ÇED dosyasından bihaberdir. ÇED dosyasına göre bölgede büyük miktarda depolama yapılacaktır. Depolama faaliyetinin özellikle proje konusu ÇÖP olunca KOKU yaratacağı açıktır. Bölge halkının, cezaevinin ve GIDA OSB’nin bu kokudan zarar görecekleri de aşikardır. Aynı şekilde tesisin depolama alanlarında sızıntı olması halinde yeraltı sularının da etkileneceği görmezden gelinemeyecek bir tehlikedir. Bu risklerin nasıl bertaraf edileceğine dair ÇED dosyasında bir anlatım yoktur. ÇED dosyasında mevcut hesaplamaların da hatalı olduğu veya bilerek yanlış yazıldığı düşünülmektedir. Bahsi geçen proje alanında mevcut orman alanında kesilecek ağaç sayısının fahiş derecede eksik yazılarak, hesap edilerek aktarılması kabul edilemez bir gerçektir. Günümüzde su sorunun baş gösterdiği ve ilimizde de baraj sularının azalması nedeniyle tehlike çanlarının çaldığı her gün haber olmaktadır. Hem sulak alan kabul edilebilecek yeraltı ve yerüstü su kaynakları olan bir bölge hem de su tutma ve su üretme kaynağı olan ormanların tahrip edileceği bu proje hakkında verilecek tek karar ÇED OLUMSUZ KARARIDIR.
Ayrıca projede Kocaeli’nin 12 ilçesinden çöplerin bölgeye naklinden bahsedilmişse de fayda maliyet analizi bakımından projenin devlete yük olacağı, devlete yük olan işlerin vatandaşlara yük olacağı gözetilmelidir. Bu hususta idarenin takdir hakkını kullanırken bilimsel verileri dikkate alması gerekmektedir. Oysa tüm Kocaeli halkından, sivil toplum kuruluşlarından, akademik odalardan yükselen sese kulak vermeyen anlayışın sonunda zarar getireceği bu zararın da yine bölge halkı tarafından yüklenileceği unutulmamalıdır.
Bahsini ettiğimiz eksiklikler giderilmeden, itirazlarımız değerlendirilmeden son hal adı altında ilan edilen ÇED dosyasının yeniden değerlendirilmesini ve itirazlarımız dikkate alınarak ÇED OLUMSUZ KARARI verilmesini TALEP EDERİZ. 07/07/2025