Güncel

İzmir’de ‘Gediz Deltası’na Sadakat Yürüyüşü’ düzenleniyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve Doğa Derneği ortak organizasyonuyla 5 Eylül’de saat 16.00’da ‘Gediz Deltası’na Sadakat Yürüyüşü’ düzenleniyor

30 Ağustos 2020 Saat: 08:22
İzmir’de ‘Gediz Deltası’na Sadakat Yürüyüşü’ düzenleniyor
İzmir’de ‘Gediz Deltası’na Sadakat Yürüyüşü’ düzenleniyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve Doğa Derneği ortak organizasyonuyla 5 Eylül’de saat 16.00’da ‘Gediz Deltası’na Sadakat Yürüyüşü’ düzenleniyor. Kentleşme baskısı ve yapılaşma tehdidi nedeniyle risk altında olan ve UNESCO Dünya Doğa Mirası‘na alınması beklenen Gediz Deltası’na dikkat çekmek için yapılacak yürüyüşte İzmirliler deltada yaşayan flamingoları, pelikanları ve diğer kuş türlerini görmek için Karşıyaka Mavişehir Balıkçı Barınağı’nda buluşacak.

Binlerce canlı türüne ev sahipliği yapan uluslararası öneme sahip Gediz Deltası’nın kentleşme baskısı ve yapılaşma tehdidiyle risk altında olması nedeniyle ‘Gediz Deltası’na Sadakat Yürüyüşü’ düzenleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve Doğa Derneği işbirliğiyle düzenlenen yürüyüş için 5 Eylül Cumartesi günü saat 16.00’da Karşıyaka Mavişehir Balıkçı Barınağı’nda bir araya gelinecek. İzmirliler Sadakat Yürüyüşü’nde Gediz Deltası’nı, deltada yaşayan flamingoları, tepeli pelikanları, karabatakları ve diğer kuş türlerini görecek.

GÜNEY DENİZ DELTASI HEDEF ALAN SEÇİLDİ

İzmir ilinin şehir yerleşiminin genişlemesiyle yoğun kentleşme baskısı altında olan sulak alanda özellikle önemli beslenme alanlarını bulunduran Güney Gediz Deltası, yapılaşma planları için hedef alan seçildi. Değiştirilen doğal sit alanı statüleri ve sınırları, deltanın güneyindeki toplu konut imar planları, TOKİ tarafından parsellerin satışı gibi gelişmeler deltayı yapılaşma tehdidine açık hale getirdi. Gediz Deltası’na Sadakat Yürüyüşü ile İzmir halkının deltayı tüm biyolojik çeşitliliğiyle tanıması ve uzun vadede alanı korumak için sahiplenmesi hedefleniyor.

FLAMİNGOLARIN ÜREME ALANI

Gediz Deltası, nüfusu 4 milyonu aşan bir metropol olan İzmir şehrinde yer alan, içerisindeki farklı yaşam alanları sayesinde binlerce canlıya ev sahipliği yapan yeryüzündeki nadir sulak alanlardan biri. Ulusal ve uluslararası yasalarla koruma altına alınsa da tehlike altındaki doğal alanlar arasında yer alan Gediz Deltası, dünyadaki flamingoların yaklaşık yu¨zde 10’una ev sahipliği yapıyor. Delta, flamingoların Türkiye’deki iki önemli üreme alanından biri olarak tanınıyor ve “Flamingolar Diyarı” olarak da adlandırılıyor. Flamingoların yanı sıra deltada bugüne kadar 298 kuş türü gözlemlemiş olması dolayısıyla “Kuş Cenneti” olarak da tanımlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi UNESCO Dünya Doğa Mirası kriterlerinin iki tanesini sağlayan Gediz Deltası’nın dünya doğa mirası ilan edilmesi için gerekli başvuruları yaptı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız