Güncel

İklim Aktivisti gençlerden Brezilya Konsolosluğu önünde Amazonlar için eylem

Gelecek için Cumalar-Türkiye aktivisti çocuklar Amazonlar‘daki ormanlık alanların yok edilmesini protesto etmek üzere Brezilya Konsolosluğu önünde bir araya geldi.

29 Ağustos 2020 Saat: 08:38
İklim Aktivisti gençlerden Brezilya Konsolosluğu önünde Amazonlar için eylem
İklim Aktivisti gençlerden Brezilya Konsolosluğu önünde Amazonlar için eylem

Gelecek için Cumalar-Türkiye aktivisti çocuklar Amazonlar‘daki ormanlık alanların yok edilmesini protesto etmek üzere Brezilya Konsolosluğu önünde bir araya geldi. Aktivistler, bölgedeki yangınların küresel ölçekte sonuç doğuracağını vurguladı.

Fridays For Future Türkiye‘den (Gelecek için Cumalar) iklim aktivisti gençler Amazonlar için yapılan küresel çağrıya İstanbul’daki Brezilya Konsolosluğu önünden cevap verdi. Amazon Ormanları’ndaki ormansızlaşmaya ve Amazon yerlilerinin salgın sırasında yaşadıkları hak ihlallerine dikkat çekmek için bir araya gelen genç aktivistler, Brezilya hükümetine  gerekli adımları bir an önce atması çağrısında bulundu. Basın açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:

‘Hayvan sömürüsü için ormanlar yakılıyor'

Bugün, “gezegenimizin ciğerleri” olan Amazon yağmur ormanları her zamankinden daha fazla duman ve alevler içinde. Kuzey Kutbu‘ndaki son orman yangınlarının aksine, Amazon’daki yangınların çoğu doğal değil, insanlardan kaynaklanıyor. Amazon Ormanları, tarım ve sığır yetiştiriciliği başta olmak üzere çeşitli amaçlarla araziyi temizlemek amacıyla ateşe verildi. Biz çocuklar Amazon’u yakmanın bir insan ve çevre suçu olduğuna inanıyoruz – ve yeni bir ticaret anlaşması ise bu yangınların üzerine benzin dökecektir.

Sadece bir ülkenin değil, dünyanın sorunu’

Amazon’daki ormanlık alanların yok edilmesinin en büyük sebeplerinden biri hayvancılık endüstrisi. Yakılan alanların yerinde şu anda otlaklar ve öncelikle hayvan yemi olarak kullanılan soya fasülyesi yetiştirmek için tarım alanları bulunuyor. Yumurta, et ve süt ürünlerini üretmek için kullandığımız yollar sürdürülebilir değil ve bunu desteklemek şirketlerin karı için doğayı ve hayvanları sömüren bir endüstrinin devamının sağlanması anlamına geliyor. İklim aktivistleri olarak bütün canlılara karşı hak ihlallerinde bulunan bu sistemi desteklemiyoruz.

Amazon Yağmur Ormanları’nın dünyanın geleceği için önemi çok büyük çünkü hem bu ormanlar dünyadaki biyolojik yapının yüzde onunu bünyesinde barındırıyor hem de Amazon bölgesindeki tropik ormanlar dünyadaki oksijenin yüzde 20’sini üretiyor.

Amazon bölgesinde varlıklarını sürdüren pek çok canlı türü, ilaç, gıda ve başka ürünlerin üretimi açısından çok ciddi derecede önemli bir yere sahip. Fakat eğer Amazon Yağmur Ormanları’nın yok oluşuna sessiz kalırsak, bunların bize ulaşabilmesi çok zor, imkansız olacak.

Amazon’da olan yangınlar, küresel ısınma gibi büyük sorunlar hem orada yaşayan yerli halka hem de biyoçeşitliliğe felaket boyutunda zarar veriyor. Ayrıca bu zarar sadece bir ülkenin, bir kıtanın sorunu değil, tüm dünyanın sorunu.

‘Paris’in on katı büyüklüğünde alan yandı’

Amazon’daki orman kaybının geçen yıla oranla yüzde 25 arttığı görüldü. Bununla birlikte, dünyanın akciğerlerinin en kötü yılını yaşadığı bu yılın ilk yarısında Paris‘in on katı büyüklüğündeki bir alan yok oldu. Yangınlar ve ormansızlaşma sadece Brezilya’yı ya da Güney Amerika’yı değil, tüm dünyayı etkileyebilecek potansiyele sahip.

Ormanlarımızı koruyan Amazon yerlilerinin ölümleri, küresel boyutta sonuçlar da doğuracaktır. Çünkü Amazon yerli halkları, yağmur ormanlarının en büyük koruyucuları ve iklim değişikliğine karşı savaştaki temel güçlerden.

‘İklim krizinin durdurulmasında büyük öneme sahip’

12 yaşındaki Deniz Çevikus neden burada olduğunu “Amazonlar’da şu an çok büyük yangınlar oluyor. Bunlar dünyanın akciğerleri, en büyük oksijen kaynaklarımız. Dolayısıyla FFF Türkiye olarak savaştığımız iklim krizinin durdurulmasında çok büyük öneme sahipler” sözleriyle anlatıyor. Talepleri ise şu şekilde:

“Bu yangınların olmaması için daha sağlam önlemler alınmasını talep ediyoruz. Hava sıcaklıklarının iklim değişikliği dolayısıyla artması bu yangınlarda etken olabilir, ancak kasıtlı çıkan yangınlar da olduğuna inanıyoruz.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız