Gıda

GURME Çikolata Festivali Kocaeli'nde

Madagaskar’ın Türkiye’deki İlk Kültürel Etkinliği Kocaeli'nde

11 Aralık 2016 Saat: 00:52
GURME Çikolata Festivali Kocaeli'nde
GURME Çikolata Festivali Kocaeli'nde

Pazar günü 11 Aralık 2016 saat 10.00 – 17.00 arası Başiskele -Wellborn Luxury Hotel’de düzenlenecek Gurme Çikolata Festivali kültürel, bütün halka açık ve kar amacı gütmeyen bir etkinliktir. Amaçlarının, Madagaskar ülkesini ve eşsiz kakaosunu Türkiye’de tanıtmaktır. Bu festivalde tüm çikolata sevenler tropikal atmosferde Madagaskar’ın değerli kakao ve çikolatalarını tadabilecektir.  

Festival Komitesi, Çikolatanın asırlık hikâyesine yenilikler katarak çikolata dünyasında eşsiz ve tam bir deneyim yaşatmak. Eğitim ve tecrübelerin bir araya geleceği bu festivale en kaliteli kakao ve çikolataları sunmak vizyonun da olduklarını belirtti.

Festivalde çeşitli yarışmalar düzenlenecektir: en yaratıcı çikolatalı pasta, en iyi çikolatalı cup cake, en iyi çikolatadan figürler ve firmalar için en iyi kakao ve çikolata standı. Yarışmaların yanı sıra üniversite hocalarından ve gurme yazarlardan çikolata ve kakao ile ilgili seminer verilecek. Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) üyesi ve dünyaca ünlü şefler tarafından çeşitli çikolatalı şovlar düzenlenecektir. Ayrıca etkinlikte, Sağlıklı yaşam ve çikolata ile ilgili seminer, Dünyaca ünlü şefler tarafından çikolata yapımı şovu gerçekleşecek.

Bunların ötesinde Madagaskar Ticaret Bakanlığı’nın katılımı ile hem görsel hem de tat alabileceğimiz çok özel bir stand sergilenecektir.  

Festival komitesi: ‘’Bütün ziyaretçilerimize çikolata tadında çok özel bir deneyim yaşatmak ve bu kışın soğu ile içlerini ışıtacak bir tat ve mutluluk paylaşmak dileği ile’’ diyerek etkinliğe herkesi ve Kocaeli’nde yaşayanları davet ettiler.

Kocaeli yıllardır sanayi bölgesi olarak bilinse de 4 mevsimli doğa ve kültürel potansiyel ve güzelliklere sahiptir. İstanbul’a yakınlığı ve son yıllarda ekonomi açısından kaydettiği gelişmeleri de yerli ve yabancı turistleri çekebilecek durumdadır. Şehrin bu özelliklerini ön planda çıkartabilmek için Gurme Çikolata Festivali düzenleniyor.

Amaçlarını şu şekilde belirtti komite:

Gelen ziyaretçiler ve misafirlere mükemmel ve tam bir çikolata deneyimi yaşatmak

Madagaskar’ın kakaosu ile Türk çikolata ustalarını ön planda çıkartmak

Farklı ve yeni tat geliştirmek (ör: glütensiz ve şekersiz çikolata…)

Geleneksel çikolata yapımını yeniden canlandırmak

Yetenek, yaratıcılık ve sanatı ortaya koymak

Girişimcilik ruhunu geliştirmek

Ürün geliştirmek

Pazarı geliştirmek

Yetenek ve iş dünyasını bir araya getirmek

Madagaskar ve Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere yol açmak

Yeni fikirleri ortaya koymak

Sağlıklı yaşamda çikolatanın yerini belirtmek

Ustaları bir araya getirmek olarak belirtti.

Festival komitesinde, Gastronomi ve Yemek Kültürü Derneği Başkanı ve TAŞŞEF Genel Sekreteri, Wacsh jüri üyesi, SOA Yemek şefi Bayram Özrek, Compas Grup Asya Bölge Şefi, Wacsh jüri üyesi ve Gastronomi ve Yemek Kültürü Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Özdemir, SOA yemek sous şef ve dernek başkan yardımcısı İdris Kara Kurt, ISS Yemek Eğitmen dernek üyesi Şef Hakan Uçkun, Turkuaz Restaurant ve dernek Yönetim kurulu üyesi Şef Harun Akman, Madagaskar Uluslararası Kakao Konseyi’nden Philippe Fontayne, organizsyon kurucu projesi ve komite başkanı Aymerillette Zafindranday Şen, İş İnsanı ve Gezgin, Turan Şen gibi isimler bulunmaktadır.

Etkinliğe Madagaskar Fahri konsolosu, yabancı ve yerli onlarca değerli isim katılacaktır. Yemek yazarı Nevin Halıcı ve gastronomi alanında Antalya, Konya, İstanbul, Azerbaycan’dan da katılımcılar yer alacak.

Festival havasında ve hep İstanbul, Ankara, İzmir’de görmeye alışık olduğumuz bu tarz etkinliklerin Kocaeli’nde de yapılıyor olması oldukça güzel. İlk olması sebebiyle biraz sıkıntı ve ilgisizlik yaşayan kurucu komite, ‘’biz yolumuza şehrimizi tanıtmak ve farklı kültürlerle kaynaştırmak için yola çıktık. Zamanla anlaşılacağımızı ve bu değerlerin şehrimize sosyal ve kültürel bir renk katacağı inancındayız. Herkese teşekkür ederiz. Bu etkinliği Haziran ayı gibi Madagaskar, Komor Adaları etkinliği ile birleştireceğiz. Umarız seneye etkinlikte daha profesyonel ve daha organize gerçekleştireceğiz. Şehrimizin büyüklerinden de daha ilgili destek geleceğinin inancındayız. Madagaskar kakao, vanilya ve egzotik baharatlar ile dünyada önemli bir önem arz etmektedir. Ülkede dünya kakao konseyi ve borsası da mevcuttur. Fransızlar ve Amerikalıların elinde olan sektörde bizde ülke olarak bu Fransız ve Amerikalı şirketlerden satın alma yapıyoruz. Neden? Bu alımlar direk olmasın. Hükümetimizin Afrika açılımında, Madagaskar biraz geri kalmış. Osmanlı döneminde az da olsa ilişki içinde olunan bölgede Müslüman nüfus azda olsa mevcuttur. Her zaman, tarihte de baharat yollarının geçiş noktasında olan ülke uğrak bir durak olmuştur. Bu açılımda bizde Madagaskar ile yer almak isteriz. Komiteden Turan Şen ve eşi Madagaskarlı Zafindranday bölgede etkin çalışmalar yapmaktadır. Ticaret hacminin gelişmesinde ve kültürel gelişmelerdeki çalışmalarda Türkiye’ye, Kocaeli’ne katkı sunabileceklerini, bölge ile ilgili danışmanlık yapabileceklerini belirtti.

Haber: Veysel Kavrayan

Eğitimci-Gazeteci-Yazar

veyselkavrayan@gmail.com

 

  

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız