Gıda

Girişimcilerin yeni ürünleri, dünya ile buluştu

WorldFood Istanbul, Bir Kez Daha Gıda Sektörünün Uluslararası Buluşma Platformu Oldu!

4 Eylül 2022 Saat: 17:12
Girişimcilerin yeni ürünleri, dünya ile buluştu
Girişimcilerin yeni ürünleri, dünya ile buluştu

Girişimcilerin yeni ürünleri, dünya ile buluştu

Gıda sektörünün her yıl uluslararası buluşma noktası olan Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı – WorldFood İstanbul, yoğun yabancı alıcı, katılımcı ve ziyaretçisi ile tüm paydaşlarını 30’uncu kez ağırladı.

Hyve Group tarafından düzenlenen ve 1 Eylül’de TÜYAP’ta kapılarını açan WorldFood Istanbul, sektördeki son ürün, hizmet ve teknolojilerin sergilenmesine, yerli üreticilerin ve girişimcilerin desteklenmesine öncülük etme misyonunu sürdürüyor.

Bu yıl 30’uncusu 1-4 Eylül tarihleri arasında düzenlenen WorldFood Istanbul 2022; İHBİR ile olan güçlü iş birliği ve ihracatta oldukça etkin bir rol oynayan Alım Heyeti Programı çerçevesinde; Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri (MENA), Balkan ülkeleri, CIS ülkeleri, Güney & Kuzey Amerika ülkeleri, Güneydoğu Asya gibi önemli bölgelerden ağırlıklı olmak üzere 77 ülkeden 600'den fazla davetli satın alma profesyonelini İstanbul’da ağırladı. Gıda sektörünün her alanından katılımcı ve ürünlerin yer aldığı, oldukça geniş bir ürün yelpazesini hem satın almacılar hem de ziyaretçilerle buluşturan fuar, toplamda 25 ülkeden 800’e yakın katılımcıya yeni iş birliği anlaşmaları fırsatları sundu. WorldFood Istanbul’un bu yıl 1 milyar Euro’luk iş hacmi yaratması hedefleniyor.

Gıda Sektöründe Değişim Yaratan Kadın Girişimciler Hikayelerini Anlattı, İlham Verdi!

Avrupa Birliği ve European Institute of Innovation and Technology (EIT Food – Avrupa Teknoloji ve İnovasyon Enstitüsü) tarafından desteklenen; Impact Hub Istanbul, Foodback.co ve Topraktan.co iş birliği ile gerçekleşen "Empowering Women in Agrifood - EWA" programının 2020-2021-2022 kadın girişimcileri, Food Tech Garage alanında sektöre özel teknolojik çözümlerini içeren yenilikçi projelerini ve hikayelerini dinleyicilere aktardı.

Zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan pirina ve karasu atıklarının toprak için oldukça yüksek tehdit oluşturduğunu belirten Anadolive Kurucusu Aysu Gürman, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu ürünleri nasıl yeniden tüketilebilir hale getirebiliriz diye düşündük ve TUBİTAK desteği alarak bir süreç geliştirdik. Bu süreç, atıkları azaltıyor ve katma değerli ürünlere dönüştürüyoruz; toz zeytin üretiyoruz. Hem seçtiğimiz hammadde hem de uyguladığımız teknoloji ile çok daha yüksek bitkisel protein ve lif içeriği sağlıyor. Aynı zamanda kalorimiz ve tuz oranımız düşük, ürün fonksiyonel beslenme kısmında kullanabilecek alternatif bir çeşni olmuş oluyor.”

Arıların insanlık için çok önemli bir yeri olduğunu ve arı sayısının 10 yılda %60 oranında azaldığını belirterek sözlerine başlayan T2B Kurucusu Dilara Üzünlü, “Ürünümüzde yapay zekâ algoritmaları ile kovan içi ortamındaki verilerin takibi ve kontrolü, bal ağırlık durum tespiti, hastalık vb. olumsuz etkenlerin tespiti ile arıcılara destek oluyoruz.” dedi.

SARAPP Kurucusu Ece Cankat ise, “Günümüzün vazgeçilmez parçası mobil uygulamalar ile gastronomi dünyasının vazgeçilmezlerinden şarabı bir araya getirdik; şarap mobil uygulamasını oluşturduk. Fikrimizin çıkış temeli şarap tüketicilerin şarap içmek istediğinde, hangisini içmeliyiz sorusuna çözüm önerisi sunmak. Mobil uygulamamız sayesinde üreticiyi ve tüketiciyi bir araya getiriyoruz. Hedefimiz hem şarap üreticisine hem de tüketicisine dokunmak ve Türk şarapçılığına değer katmak.” dedi.

Erişilebilir su kaynakları hızla tükendiğini bu durumun tarım başta olmak üzere suyun kullanıldığı bütün sektörleri doğrudan tehdit ettiğini belirten Esular Teknolojiden Sorumlu Başkan Fatma Aktaş, “Esular olarak damla başına ürün üretimini arttırmak için verimli su kontrol teknolojileri geliştiriyoruz. Amacımız akıllı sulama teknolojilerine herkesin ulaşması. Bunun için olabildiğince anlaşılır, esnek ve pratik akıllı su kontrol çözümleri üzerine çalışıyoruz.” dedi.

Tüketici beklentilerinin farklılaştığına dikkat çeken Malty Snacks Kurucu Ortağı Merve Yetiş, “Öğünlerimize uzun süreler ayıramıyoruz. Raftaki ürünlere baktığımızda ise beslenme ihtiyacımızı karşılayacak, tok tutacak ürünlere rastlayamıyoruz. Malty olarak bizi tok tutacak besleyici özellikte yüksek lif ve protein değerinde olan atıştırmalık ürünler üretiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Freeze Dry yöntemi ile yeni nesil gıda atıştırmalıkları yaptıklarını söyleyen Farmhood Kurucusu Selin Arslan, “Hem atıştırmalıklar hem de sağlıklı ürünler geliştiriyoruz. Bizim çıkış noktamız son zamanlarda artan gıda fiyatlarından yola çıkarak hazırladığımız yeni ürünlerle amacımız, tarımsal kaynaklarımızı koruyup geliştirmek, tarımsal üretim değerini arttırmak ve gıda israfını azaltmak.” dedi.

Sumatrix Kurucusu & CEO Dr. Semra Ünal Yıldırım ise “Sumatrix Biotech olarak gıda atıklarını özellikle meyve atıklarını biyo-selüloza dönüştürüyoruz. Biz bunu yaparken bitkileri değil bakterileri kullanıyoruz. Bakterileri aslında bir işçi olarak kullanarak onlara biyoselüloz dediğimiz atıklarını elde ediyoruz. Onları çeşitli sektörlerde kullanılmak üzere hazırlıyoruz. Bunu yaparken de %90 oranında parayı kurtarmış oluyoruz.” dedi.

Gıda israfı konusunda proje ürettiklerini belirten Biopols Kurucu Ortak & Genel Müdür Sena Tarım, “Bizim çıkış noktamız, kırmızı etlerin özellikle tüketiciye ulaştığı noktada çöpe gidiyor olması. “Biz bu sorunu raflarda nasıl çözebiliriz?” yaklaşımı ile, yeni malzemeleri kullanarak bir çözüm ürettik. Ürettiğimiz teknoloji, bir yılda 500 bin ton çöpe gitmesini engelleyebilir ve etlerin raf ömrünü 20 güne kadar uzatabilir. Mantarlardan ekstrakt ettiğimiz biyopolimerimiz var. Bunu kekik, ada çayı, biberiye özleriyle zenginleştiriyoruz. Daha sonra kâğıt, kumaş, biyoplastik gibi yüzeylere bu kaplamayı uyguluyoruz. Hedefimiz dünyada et atığını azaltmak ve ambalaj malzemelerine yeni bir çözüm bulmak.” diyerek düşüncülerini dile getirdi.

Fonksiyonel beslenmenin önemine parmak basan NFS Fonksiyonel Gıda Kurucu Ortağı Tuğba Özbek, “1970’li yıllarda yani bundan 50 yıl önce elma 400mg C vitamini içeriyorken bugün sadece 4 mg C vitamini içeriyor. Bu işin çözümü fonksiyonel beslenmededir. Fonksiyonel beslenme, vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ve hastalıklardan koruyucu gıdalarla beslenmek anlamına geliyor. Biz NFS olarak bu fonksiyonel gıdaları üretiyoruz ve ürünlerimizi 3 ana markada ve 3 ana ürün grubu altında topluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kimyasal gübre sorununu ele aldıklarını söyleyen Soilbiome Girişimci Deniz Sapaz, “Kimyasal gübre problemine bitkiye özgü mikrobiyal preparatlar ile çözüm bulduk. Çay üzerinde çalışmaya başladık. Yaptığımız çalışmalar sonrasında %30-35 oranında çayın verim, renk, koku ve tadında kalite artışları bekliyoruz; kaybı yüzde 15 ile yüzde 30 arasında sınırlamaya çalışıyoruz.” dedi.

WorldFood Istanbul’dan Sadakat Ödülleri

Ziyaretçiler için gerçekleştirilen etkinliklerin yanı sıra WorldFood Istanbul, uzun soluklu katılım gerçekleştiren iş ortaklarını ödüllendirdi. Paydaşlarına teşekkürlerini sunmak adına “WorldFood Istanbul Katılımcı Sadakat Ödülleri”, düzenlenen törenle sahiplerini buldu:

SADAKAT ÖDÜLÜ ALAN FİRMALAR

AKHİSAR TİCARET VE SANAYİ ODASI AKHİSAR TİCARET BORSASI

AKİL PAZARLAMA GIDA SAN VE TİC. İTH. İHR. LTD. ŞTİ.

ARMADA FOODS

BAŞHAN TARIMSAL ÜRÜNLERİ PAZARLAMA SAN. VE DIŞ TİC. A.Ş.

BİTAT DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

CONSULATE GENERAL OF BRAZIL IN ISTANBUL

BURCU GIDA KONSERVECİLİK VE SALÇA SAN. A.Ş.

AYCA SÜT

CENKCİ TURŞUCULUK GIDA TURİZM VE NAKLİYAT SANAYİ VE TİC. LTD ŞTİ.

ÇİÇEK SALAMURA SAN. TİC. A.Ş.

EVLİYA CHOCOLATE & CANDY

EXPORT SUPPORT CENTER OF THE NON PROFIT ORGANIZATION "THE ALTAI FUND OF SMALL AND MEDIUM ENTERPRISES DEVELOPMENT"

GÖKNUR GIDA MAD. ENERJİ İML. İTH. TİC. VE SAN. A.Ş.

GÜNEYLİLER GIDA

KADOOĞLU YAĞ SAN. VE TİC. A.Ş.

KÜÇÜKBAY YAĞ VE DETERJAN SAN. TİC. A.Ş. / ORKİDE

LOLLİBONİ GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.

MEMİŞOĞLU TARIM ÜRÜNLERİ TİC. LTD. ŞTİ. (TAT BAKLİYAT)

MUTLU MAKARNACILIK SAN. VE TİC. A.S.

PAMYAĞ GIDA VE KİMYA SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

PEYBA GIDA AŞ.

GORAL KURUYEMİS

SAYINLAR GIDA MADDELERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

SUPPLE TEK INDUSTRIES PVT LTD

UNAT YAĞ GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.

VERDE YAĞ BESİN MADDELERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

VNZ PAZ. AMB. TEKS. İÇ VE DIŞ. TİC. SAN. A.Ş.

YILDIRIMOĞLU FERMANTASYON GIDA SAN.VE TİC. A.Ş.

ZER YAĞ SAN. VE TİCARET A.Ş.

ZEYADA GIDA

 

 

 

 

 

Hyve Group HakkındaHyve Group, 10 ülkede 800'ün üzerinde deneyimli personeliyle dünya genelinde 12 ülkede 75 etkinlik düzenleyen uluslararası bir fuar şirketidir. Hyve Group, amacı dünyanın her köşesinden gelen müşterilerin olağanüstü anlar paylaştığı ve sektör inovasyonunu şekillendirdiği kaçırılmayacak etkinlikler düzenlemek olan yeni nesil bir fuar şirketidir. Hyve Group plc, Dönüşüm ve Büyüme (TAG) programının ardından Eylül 2019’da ITE Group plc’nin yeni ismi olarak duyuruldu. Vizyonumuz, dünyanın en önde gelen içerik odaklı ve mutlaka gidilmesi gereken etkinlik portföyünü oluşturarak müşterilerimize muazzam bir deneyim ve yatırım getirisi sağlamaktır. Türkiye’de ise Hyve Group gücünü bölgedeki küresel ağdan alarak inşaat (Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul), turizm (EMITT), kozmetik (BeautyEurasia), gıda (WorldFood Istanbul), raylı sistemler ve lojistik (Eurasia Rail) sektörlerinde Türkiye’nin öncü fuarlarını düzenlemektedir. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız