Sağlık

Genç kalmak için bol bol tüketin

Elma, antioksidan etkisiyle insan vücudunda yaşlanmaya karşı koruma sağlıyor.

4 Haziran 2014 Saat: 09:54
Genç kalmak için bol bol tüketin
Genç kalmak için bol bol tüketin

Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda yapılan 'Amasya elmasının 2014 yılındaki antioksidan ve antimikrobakteriyel aktivitesinin tespiti' adlı proje çalışması sonuçlarına göre, içeriğindeki demir, protein, C ve E vitamini ile birçok hastalığa karşı kalkan görevi gören elma suyunun, antioksidan özelliği sayesinde oksidatif stresi engellediği, toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olduğu, içerdiği mineraller sayesinde yaşlanmaya karşı koruma sağladığı bildirildi.

Amasya elmasının içeriğinde bulunan antioksidan ve antimikrobiyal ajanlar sebebiyle tarihte şifa kaynağı olarak kullanıldığını belirten proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Melek Gül, “Antioksidan özelliği sebebiyle antik Yunan'da kadınların güzelleşmek için elma yediği kaynaklarda görülmüştür” dedi.

BİR ANTİOKSİDAN DEPOSUDUR

Diğer sebze ve meyvelere göre elmanın daha güçlü bir antioksidan deposu olduğunu anlatan Gül, “En önemli antioksidanlar A, C, E vitaminleri ve Selenyum’dur. Bu kimyasallar vücuda alındıklarında metabolik faaliyetler sonucu oluşan serbest radikallerin oluşumunu önler. Serbest radikallerin hücreye zarar vermesini engelleyen antioksidanlar böylece yaşlanmanın olumsuz etkilerini de geciktirici özelliğe sahiptir.

Antioksidanlar serbest radikallerin sebep olabileceği tüm rahatsızlıklara karşı vücudu korur. Özellikle kalp rahatsızlıkları, diyabet, makula dejenerasyonu ve kanser gibi hastalıklar başta olmak üzere bulaşıcı özellik gösteren hastalıklara karşı da koruyucu önlem teşkil eder.

Antioksidan bu rahatsızlıkların tedavisinde değil, bu rahatsızlıklara yakalanmamak için koruyucu önlem olarak kullanılmalıdır. Serbest radikaller hastalıklara yol açtığı gibi ileri yaşlarda ortaya çıkması beklenen bazı hastalıkların da daha erken yaşlarda ortaya çıkmasına sebep olur. Bu bağlamda, antioksidanların yaşlanma belirtilerini de geciktirdiği çok rahatça gözlemlenebilir” diye konuştu.

Projede Kübra Çetin, Gözde Turan, Meltem Ekici, Burçin Karahan, Havva Karakoca ve Rümeysa Şahin ile birlikte görev alan Kimya Teknolojisi Programı öğrencisi Mine İnce, beyin, karaciğer ve mideye çok olumlu etkileri olan elmadan yatmadan önce bir tane yenilmesi halinde uyumaya yardımcı olduğunu belirtti.

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 1 yorum yapılmıştır
Murat 21.04.2018 10:36
Geçmiş olsun
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız