Güncel

Eti Bakır, su ve karbon ayak izini çıkardı

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 24’üncü sırada yer alan Eti Bakır,9 işletmesindeki su ve karbon ayak izini çıkardı.

22 Haziran 2021 Saat: 14:12
Eti Bakır, su ve karbon ayak izini çıkardı
Eti Bakır, su ve karbon ayak izini çıkardı

Eti Bakır, su ve karbon ayak izini çıkardı

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 24’üncü sırada yer alan Eti Bakır,9 işletmesindeki su ve karbon ayak izini çıkardı. Eti Bakır Genel Müdür Yardımcısı Asım Akbaş, sonuçların dünya madencilik ortalamasının altında olduğunu belirterek, “Önümüzdeki 5yılda bu oranları %10 düşürmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

Cengiz Holding’in iştiraki Eti Bakır A.Ş., Türkiye’nin bakır ihtiyacının yaklaşık %20’sini tek başına karşılayarak her yıl 750 milyon doların ülkemizde kalmasını sağlıyor. Ekonomiye sunduğu katkıyı, çevreye karşı duyarlı yaklaşımlarıyla da destekleyen Eti Bakır, 9 tesisine ait su ve karbon ayak izini çıkardı. Eti Bakır Genel Müdür Yardımcısı Asım Akbaş, su kaynaklarının verimli kullanımı, atık suyun üretimde yeniden kullanılması, madencilikte modern üretim yöntemlerinin yürütülmesi gibi önlemlerle su ve karbon ayak izi miktarında, dünya madencilik sektörü ortalamalarına göre oldukça rekabetçi durumda bulunduklarını söyledi. 

Ayak izi çalışmalarının; İzmir - Halıköy, Kastamonu - Küre, Samsun, Giresun - Lahanos, Artvin - Murgul, Artvin - Cerattepe, Adıyaman, Siirt - Madenköy, Mardin - Mazıdağı işletmelerini kapsadığını dile getiren Akbaş, şöyle devam etti: “Dünya bakır üretimi ortalamalarına baktığımızda 1 ton bakır üretimi için 97 metreküp su kullanıldığını görüyoruz. Bu miktar Eti Bakır tesislerinde 73 metreküp. Yine dünyada bakır işletmelerinin ortalama karbon emisyon oranı üretilen her bir kilogram bakır için 3,7 kilogram karbondioksit civarında. Eti Bakır’da ise bu oran 3,2 kilogram. Bakır üretiminde bir sanayi devi olarak Eti Bakır’ın öncelikli gündem maddelerinin arasında, sürdürülebilirlik bulunuyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde tesis bazında yapacağımız çalışmalarla su ve karbon ayak izimizi düşürmeyi hedefliyoruz. Gelecek beş yıl içinde ayak izimizi %10 düşürmek için çalışmaya devam ediyoruz.”

Yutaklar artırılacak 

Karbondioksit emisyonlarını aşağı çekmek için yutakların önemine değinen Asım Akbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sürdürülebilir bir madencilik için çok önemli karbondioksit yutakları olan ağaçlandırma çalışmalarımıza önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. Halihazırda dört tesisimizde bulunan yaklaşık 1,5 milyon ağacımız sayesinde yılda 58.420 tonluk karbondioksit yutağı oluşturduk. Bu yutağın da etkisiyle1 kilogram bakır üretimi başına ortaya çıkan 3,2 kilogramlık karbondioksit salımını 2,6 kilograma düşürdüğümüzü söyleyebiliriz. Bu da karbon ayak izimize olumlu katkı yapıyor.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız