Gıda

Dünyasu ürünleri sektörü Barselona’da buluştu

SeafoodExpo Global fuarında Türkiye farkındalık yarattı

29 Nisan 2022 Saat: 08:47
Dünyasu ürünleri sektörü Barselona’da buluştu
Dünyasu ürünleri sektörü Barselona’da buluştu

Dünyasu ürünleri sektörü Barselona’da buluştu

Su ürünleri sektöründe dünyanın en önemli fuarı olarakkabul edilen ve 27 yıl Brüksel’de düzenlenen Seafood Expo Global, bu kezİspanya’nın Başkenti Barcelona’da kapılarını açtı. Dünya genelinden 2 bininüzerinde firmanın katıldığı fuar, dünyanın birçok ülkesinden sektörprofesyonellerini bir araya getirdi.

Pandemi nedeniyle iki yıl ara verilen fuara,varyantlar nedeniyle karantinada bulunan Çin ve yaklaşık üç aydır yaşanan savaşnedeniyle Ukrayna ve Rusya’dan beklenen katılımın olmadığı belirtilirken,İSHİB’in milli katılım organizasyonu ile Türkiye’nin önde gelen 15 firmasıürünlerini sergiledi.

Türkiye’nin Sea Food Fuarlarında her yıl farkınıortaya koyduğunu belirten İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamullerİhracatçıları Birliği (İSHİB) Başkanı Müjdat Sezer, “Daha önce 27 yılBrüksel’de düzenlenen fuar, 2020 yılında Barselona’da gerçekleştirilecekti.Ancak Kovid-19 salgını nedeniyle düzenlenemedi. Sektörde fuara yönelik uzunsüredir bir beklenti vardı. Çünkü ürünlerimizin dünya pazarlarında yer aldığıen önemli fuarların başında geliyor. Milli katılım organizasyonunu birliğimizinyaptığı fuara bu yıl Türkiye sektörün önde gelen on beş firmasıyla katıldık.Firmalarımız ilgiden oldukça memnun. Zaten Türkiye su ürünlerinde AB’nin liderülkesi” dedi.

Su ürünleri ihracatının pandemi döneminde dahi artarakdevam ettiğini belirten İSHİB Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun da sektörünihracat performansını şöyle özetledi:

“Mart ayında sektörümüzün ihracatı geçen yılın aynıayına oranla yüzde 5 artarak, 116 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Mart2022 döneminde ise ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,2oranında artışla 204 milyon dolardan 351 milyon dolara yükseldi. İlk 3 aylıkdönemde en fazla ihracatı 50 milyon dolar ile İtalya, 41 milyon dolar ileBirleşik Krallık, 35 milyon dolar ile Hollanda, 32 milyon dolar ile Yunanistan,21 milyon dolar ile Rusya Federasyonu’na gerçekleştirdik. Ürün bazındabaktığımızda ise yine aynı dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürünler130 milyon dolar levrek, 99 milyon dolar çipura, 28 milyon dolar orkinos ve 15milyon dolar alabalık şeklinde sıralandı.”

On iki aylık ihracat 1.5 milyar dolar

Sektörün son 12 aylıkihracatını da değerlendiren Sagun, “Geriye dönük on iki aylık ihracatımızihracatımız, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30,5 artarak 1 milyar446 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler ise196 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 174 milyon dolar ile İtalya, 155 milyondolar ile Birleşik Krallık, 131 milyon dolar ile Hollanda, 107 milyon dolar ileYunanistan oldu” diye konuştu.

Çin pazarı sektörün iticigücü olacak

Orkinos ihracatı ileJaponya’da önemli pay alan Türkiye’nin, Çipura, Levrek ve Alabalık’ta AB’ninlideri olduğuna değinen Sagun, son 12 aylık ihracatta ilk sırada yer alan RusyaFederasyonu da bizim en önemli pazarımız. Ancak Rusya ve Ukrayna arasındayaklaşık üç aydır devam eden savaş nedeniyle rakamlarda biraz gerileme yaşansada savaşın sona ermesiyle yeniden eski hızına kavuşacağına inanıyoruz. Öteyandan bazı ürün çeşitlerindeki kısıtlamalar nedeniyle sınırlı ihracatyapabildiğimiz Çin pazarından oldukça ümitliyiz. Ürün skalasının genişlemesihalinde Çin pazarı, sektör ihracatının itici gücü olacak” dedi.

İSHİB Yönetim Kurulufuara geniş katılım gösterdi

Fuarı ziyaret ederek,katılan Türk firmalarının stantlarını gezerek başarılar dileyen Türkiye’ninBarselona Başkonsolosu Selen Evcit, Ticaret Ataşeleri Nurdan Çamlıbel Aydın veMehmet Örnek, daha sonra İSHİB Başkanı Müjdat Sezer, Başkan Yardımcıları TeomanDurukan ve Oğulcan Kemal Sagun, Yönetim Kurulu Üyeleri Ömür Oral, VehbiMerzeci, Mustafa Alper Şölen ve TİM Su Ürünleri Sektör Konseyi Başkanı AhmetTuncay Sagun ile bir araya gelerek, sektör hakkında bilgi aldılar.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız