Eko Yaşam

Çözüm yenilenebilir enerjide!

Ülkemizin Enerji İhtiyacının Önemli Bir Kısmını Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elde Etmek Mümkün!

14 Nisan 2022 Saat: 12:54
Çözüm yenilenebilir enerjide!
Çözüm yenilenebilir enerjide!

Çözüm yenilenebilir enerjide!

Gelecek yıllarda tüm dünyada enerji kaynaklı elektrik krizleri yaşanması bekleniyor. Ülke olarak enerji ihtiyacımızı yerli ve milli kaynaklarla karşılamak ve tam bağımsız bir ekonomi için elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasının artırılması gerektiğinin altını çizen Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) Başkan Yardımcısı Ali Karaduman ülke olarak elektrik üretiminin önemli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamanın mümkün olduğunu söyleyerek elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin rolü hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Covid-19 salgını sonrası ekonomide yaşanan durgunluğa, uluslararası siyasi krizler de eklenince enerji sektörü üzerinde bazı sorunlar artış gösterdi. Doğal gaz, kömür gibi enerji hammaddelerinde yüksek fiyat artışları yaşanırken enerji alanında ülkelerin dışa bağlılığı ciddi sorunlar oluşturmaya başladı. Geleneksel enerji kaynaklarının sınırsız olmaması, sürdürülebilir bir yaşamın her geçen gün daha çok önem kazanması ve mevcut koşullarda ithal kaynaklara artan bağımlılık yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini bir kez daha gösterdi.

 

Yaklaşan krize karşı yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz

 

Sürekli artan enerji talebi karşısında mevcut kaynakların yetersizliği ve temiz enerji arayışının elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarını ön plana çıkardığını vurgulayan YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Yaklaşan enerji krizleri karşısında güçlü durabilmek ve enerji ihtiyacımızı yerli ve milli kaynaklarla karşılamak için yenilenebilir enerji kaynaklarına daha çok yönelmemiz gerekiyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi için Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında yeşil finansman desteğinin verilmesi bu alandaki yatırımların önünü açacaktır. Ülke olarak yenilenebilir enerjide büyük potansiyele sahibiz. İhtiyacımız olan enerjinin büyük bir kısmını yerli ve milli kaynaklarla elde edebilmek mümkün. Teşvikler artırılarak bu konuda yapılacak desteklerle elektrik üretiminin önemli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayabiliriz.”

 

Daha az kaynak kullanarak güvenli enerji arzı mümkün

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarının tükenmez ve milli oluşları, çevresel olarak olumlu etkileri göz önüne alındığında fosil yakıtlara kıyasla elektrik üretiminde tercih edilmesi ve yaygınlaşmasının hız kazanması gerektiğini sözlerine ekleyen YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman:

“Yenilenebilir enerjinin; enerji güvenliği, istihdam, ekonomik faaliyetler ile çevre ve insan sağlığı üzerinde yarattığı olumlu sonuçlar bir gerçek. Yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretimindeki payının artışıyla birlikte; enerji üretimi yerli ve milli bir hale geleceğinden maliyetler düşecek, tedarik zincirinde aksama ve teknik sistem arıza riskleri ortadan kalkacak sonuç itibariyle fiyat dalgalanmaları azalacak. Bu sayede enerjide dışa bağımlılığımız azalırken daha az kaynak kullanacak ve verimli enerji sistemleriyle daha güvenli enerji arzı oluşacak” dedi.

Çözüm yenilenebilir enerjide!

 

Türkiye’nin yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminde 10 Nisan Pazar günü yeni bir rekor kırdığının altını çizen YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman konu hakkında sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

 

“Ülkemizin 10 Nisan Pazar günü toplam elektrik üretiminde Hidroelektrik Santralleri’nin payı yüzde 39'a çıktı. Ulaşılan bu rakam son ayların en yüksek üretimi olurken, Rüzgar Enerjisi Santrallerinden elektrik üretiminin payı ise yüzde 19’a çıktı. Toplamda yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi ise %70,3’lük rekor bir orana ulaşmış oldu. Tüm bu güzel gelişmeler bizlere ülkemizin bu alandaki potansiyelini bir kez daha gösterirken, enerjide dışa bağımlılığı azaltmamızın, yaklaşan krizler karşısında güçlü kalabilmemizin kritik çözümünün yenilenebilir enerji kaynaklarından geçtiğini verilerle birlikte ortaya çıkarıyor.”

 

Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği Hakkında:

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine katkı sağlamak, enerji verimliliği hakkında bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirmek, doğal çevrenin korunması, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli, yaygın kullanımı ve ülke ekonomisine katkısı konusunda kamuoyu oluşturmak amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşudur. Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren ülkelerdeki sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği geliştirmeyi ve  kalkınma deneyimlerini bu ülkelerdeki kurum ve kuruluşlarla her düzlem de paylaşmayı amaçlayan Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği, üniversiteler, araştırma ve geliştirme kuruluşları vb. bilimsel kurumlar ile diyalog kurularak yenilenebilir enerjinin bilimsel gerekliliği konusunda işbirliği ortamı oluşturmak ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretmenin ekonomiye ve bireylere olan olumlu etkileri yönünde halk kitlelerini bilgilendirmek önceliğidir.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız