Kültür

BAKÜ Nesimi'de Anılar Fotoğraf Sergisiyle Tazelenecek

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu öncülüğünde, Gazeteci Mustafa Bağdiken'in Süleyman Demirel ve Heydar Aliyev'in fotoğraflarından bir seçki fotoğraf sergisi Bakü'de sergilenecek.

6 Aralık 2017 Saat: 11:52
BAKÜ Nesimi'de Anılar Fotoğraf Sergisiyle Tazelenecek
BAKÜ Nesimi'de Anılar Fotoğraf Sergisiyle Tazelenecek

Dönemin Azerbaycan Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı ve Umumi Lideri Heydar Aliyev'in, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin ardından geldiği deprem bögesi Kocaeli'nde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile birlikte, gazeteci Mustafa Bağdiken tarafından çekilen haber fotoğraflarından oluşan bir seçki Bakü'de bulunan Nesimi Rayonu'nda 'Kardeşlik Sergisi' adı ile sergilenecek.

Geçtiğimiz yüzyılda Türkiye'de ki en büyük deprem felaketlerinden biri olan Kocaeli-Gölcük merkezli bu depremin ardından yaraların sarılması için yardıma ilk koşan devletlerden birisi kardeş Azerbaycan'dı. 12 Aralık 2003'de ebediyete intikal eden ve hali hazırda Azerbaycan Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de babasI olan Umumi Lider olarak adlandırılan Azerbaycan Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Heydar Aliyev, 'kardeşim' dediği Türkiye Cumhuriyeti Devleti Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Kocaeli'de bulunmuş, beraberinde de tırlar dolusu yardım malzemesi getirmişti.

Bundan 18 yıl önce, bu acı günlerde gerçekleşen buluşmada, gazeteci Mustafa Bağdiken tarafından çekilen, sıcak ve samimi duygular taşıyan fotoğraflar, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu ve Başkanı Bilal Dündar'ın girişimleri sonucu sergileme çalışması yapıldı.

Serginin ilk gösterimi 11-14 Aralık tarihleri arasında Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de Nesimi Rayon'u Valilliği, Nesimi Rayonu Belediyesi ve Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu işbirliğ ile gerçekleşecek. Serginin bu tarihte açılmasının bir nedeni de, 12 Aralık tarihinin Azerbaycan Halkının yas günü olan Umumi Liderleri Heydar Aliyev'in ebediyete uğurlanmasının seneyi devriyesi olmasıdır.

Kocaeli'nde Hürriyet Gazetesi ve Doğan Haber Ajansı'nın temsilcilliğini yapan ve geçtiğimiz yıl emekliye ayrılan Mustafa Bağdiken, bu yıl içinde de ''İzmit Hafızası'' adıyla, aralarında 40 yıllık fotoğrafların da bulunduğu iki sergi açmıştı.

Mustafa Bağdiken, 18 yıl önce çekilmiş bu fotoğrafları, sararmış eski filmleri günümüz teknolojisi ile tarayarak kurtararak, sessiz tarihe birer belge olarak kazandırdığını belirterek; ''Gazeteciler görev yaptıkları süre içinde binlerce kare fotoğraf çeker. Bir veya ikisi kullanılır, gerisi unutulur, kaybolur. Benim amacım, bu tür fotoğraf ve filmlerin yok olmasını önlemek ve gelecek kuşaklara kazandırmak. Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde ki müdürü Adnan Zanburkan ile bir sohbet sırasında bu fotoğraflardan bahsedince, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Bilal Dündar ile temasa geçildi. Fotoğrafların iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliği simgeleyen özel fotoğraflar olduğu görüşüyle yapılan temaslar sonucu bu serginin açılması kararlaştırıldı'' dedi.

TADEF Genel Başkanı Bilal Dündar da, kardeş ülke Azerbaycan'ın ''Bir Millet İki Devlet'' olma ruhu ile acımızı paylaştıklarını hatırlatarak şunları söyledi; ''O acılı günlerde, Sayın Haydar Aliyev, Dokuzuncu Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel ile birlikte el ele depremden etkilenen vatandaşlarla da görüşüp dertlerine merhem olmaya çalıştılar. Sergi 11-14 tarihleri arasında Azerbaycan Bakü'de, Nesimi Valiliği'nin teklifi, organizasyonu ve Nesimi Belediyesi ile Federasyonumuz işbirliği ile gerçekleşecek. Nesimi Belediyesi ile İzmit Belediyesi ayrıca kardeş belediyeler. Bu sergi önümüzdeki aylarda Kocaeli'nde ve çeşitli yerlerde de sergilenecek.''

Haber: Veysel Kavrayan

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız