Güncel

Arhavi Pilarget Vadisi ile Gürgen Vadisi HES davaları bugün başlıyor

Pilarget Vadisi ve Gürgen Deresi üzerine kurulmak istenen HES projeleri ile ilgili davalar bugün Rize İdare Mahkemesinde görülecek.

17 Şubat 2021 Saat: 07:16
Arhavi Pilarget Vadisi ile Gürgen Vadisi HES davaları bugün başlıyor
Arhavi Pilarget Vadisi ile Gürgen Vadisi HES davaları bugün başlıyor

Artvin‘in Arhavi ilçesi Pilarget Vadisinde yapımı planlan HES projesi ile ilgili Ulukent köyü muhtarı Necati Canoglu, Balıklı köyü muhtarı Muzaffer Şiviloglu ile Arhavi Pilarget Doğa Ve Yaşam Derneği tarafından açılan davanın ilk duruşması bugün Rize İdare Mahkemesi’nde görülecek. 

Davaya, Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği yöneticileri, köy muhtarları, yaşam savunucuları ile davanın avukatı Cihan Yeşilkaya katılacak. 

MNG Holding tarafından Arhavi’de yapılan orta HES projesinin ardından bu kez yine Arhavi ve Piraget Vadisi'nden olan Nafiz Kurdoğlu kendi köyünde HES projesi yapmak için harekete geçmiş, köylüler HES projesinin iptali için Rize İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu. 

Praget Vadisi köylüleri HES projesini yargıya taşıması sonrası, Artvin il genel meclis imar komisyonu toplantısında, AKP İl Genel Meclis Başkanı'nın hayır oyu verdiği, 3 CHP'li meclis üyesinin katılmadığı oylamada, Piraget Vadisi'nde bulunan Ulukent ve Balıklı köylerinde 3. HES için santral binası imar izninin bir oyla kabul edilmesi, Arhavi halkının tepkisine neden olmuştu.

"KÖYÜMÜZ YOK OLACAK, 3 BİN KİŞİ GÖÇ EDECEK"

Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Hazım Kurdoğlu, "Daha önce yaptığımız açıklamalarda belirttik tekrar belirtmek istiyoruz; HES projesinin başlayacağı köydeki deremiz 5 km boyunca borulara alınarak hapsedilecek. Gürül gürül akan deremiz yok olacak. Buralar bizim yaşam alanlarımız 650 hane yok olacak. Buradan geçimini sağlayan 3 bin insan yok olacak yani köylerimizi terk etmek zorunda kalacağız. Bu proje hayata geçerse terk edeceğiz yani bu bölge inansızlaştırılacak” dedi. 

Arhavi Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği ile köy muhtarlarının dava sonrası bir açıklama yapacakları öğrenildi. 
ERDOĞAN’IN KÖYÜNDE DE HES YAPIYOR

Yarın Rize İdare Mahkemesinde bir başka HES davası daha görülecek. Arhavi Pilarget Vadisinde HES projesini hayata geçirmek isteyen Nafız Kurdoğlu aynı zamanda AKP'li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın köyü Güneysü Gürgen'de yapılan Alicik 2 HES projesinin taşeronluğunu yapıyor. Erdoğan’ın memleketi Rize Güneysu’da ‘Yol yapıyoruz’ denilerek başlatılan Gürgen Deresi üzerine kurulacak Alicik HES çevre etki değerlendirme raporunun (ÇED) iptali için Rize İdare Mahkemesinde açılan davanın duruşması da yarın Rize idare mahkemesinde görülecek. 

Yarınki duruşmaya, Handüzü Yaylası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korunma Derneği, Gürgen Vadisi yurttaşları, yaşam savunucuları, davanın avukatları ile bazı STK temsilcileri katılacak. 

Handüzü Yaylası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korunma Derneği daha önce yaptığı açıklamada "Buradan hemşehrimiz, köylümüz Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyoruz: Bu köy senin de köyün. Bu derelerde büyüdük, bu topraklarda var olduk bizler, buralarda ölmek istiyoruz. Senin de köyün olan bu köy hukuksuz bir şekilde katlediliyor, geleceğimiz yok ediliyor. Senin 'hukuksuz' dediğin kararı katliamcı şirket takmıyor, hukuksuz bir şekilde katliamlarına devam ediyor. Bunu görmeni, köyüne, vatandaşına sahip çıkmanı istiyoruz" çağrısında bulunmuştu.

Kaynak: Evrensel

Fotoğraf: @pilargetkoyu'nun Twitter hesabı

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız