Güncel

2. Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi Sivas'ta

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından 2. Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi 24-27 Nisan'da Sivas'ta gerçekleşecek.

18 Nisan 2019 Saat: 22:02
2. Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi Sivas'ta
2. Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi Sivas'ta

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, TC Sivas Valiliği, TC Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, TC Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, TC Sivas Ticaret ve Sanayi Odası, TC Oran Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle 25-28 Nisan 2018 tarihlerinde ilkini düzenlediği I. Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi'nin ikincisini, önümüzdeki günlerde 24-27 Nisan 2019 tarihlerinde düzenlenecektir.

Kongrede, ortak görüşün en önemli vurgu noktasını “Çocuk Dostu Turizm İşletmesi” kriterlerinin belirlenmesi ve bu kriterlere uygun donanıma sahip işletmelerin özel bir işaret ile ödüllendirilmeleri oluşturmaktadır. Kongrenin bu konudaki öneri 'gülen çocuk logosu' olmuştur. Ayrıca kongrede; Dünya Barışı'na, Dünya Çocukları'na Sivas’ın  ve Türkiye’nin ikinci bir armağanı olarak bundan böyle 27 Nisan gününün “Dünya Çocuk Dostu Turizm Günü” olarak kutlanması önerilmiştir.

İkincisini düzenleyecekleri kongrede, değerli akademisyenlerin katılımı ile Çocuk Dostu, Dünya Barışı'nın temellerini oluşturacak, güvenilir bir turizm anlayışının güçlendirilmesi ve turizmde çocuğa yönelik şiddet ve sömürünün önlenmesi konusunda farkındalık yaratılması ve bilimsel çalışmaların önünün açılması amaçlanmaktadır.

Sİvas Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı ve II.Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Prof.Dr.H.Suavi AHIPAŞAOĞLU bize kongre ile ilgili şunları kaydetti; ''Bireyselleşmenin, sosyal medya dostluklarının giderek egemen yaşam biçimi halini aldığı günümüz dünyasında tatil ve özellikle de ailece tatilin giderek daha fazla önem kazanmakta olduğu ve bu trendin önümüzdeki dönemde daha da artacağı sektör aktörleri tarafından açıkça ifade edilmektedir.

Aile boyu tatillerde ebeveynler hangi yaşta olurlarsa olsunlar çocuklarının tercihlerini ön plana almaktadır. Bu gerçeği dikkate alan turizm işletmeleri giderek artan oranlarda kendilerini çocuk dostu işletme olarak tanımlamaktadır. Reklamlarda ve/veya tur operatörlerinin kataloglarında “Çocuk Dostu” olarak yer almak işletmelere önemli bir rekabet avantajı sağlayacaktır. Kimi tur operatörlerinin tanıma ilişkin kendi geliştirdikleri ölçütler olmakla birlikte ortada evrensel olarak kabul görmüş ortak kriterler yoktur. İşletmeler değerlendirilirken çocuklara yönelik hizmet ve düzenlemelerin varlığı kadar ve belki daha da önemlisi bu hizmet ve düzenlemelerin içerikleri ve niteliklerinin de değerlendirilmesidir. Turizm alanında yaygın olarak kullanılan "Mavi Bayrak", "Yeşil Anahtar" veya "Yeşil Yıldız" “Çevre Dostu Tesis” gibi kavramların tümünün uluslararası kabul görmüş ölçütleri vardır. Bu kriterlerin sağlanıp sağlanmadığı, kamu kurumları veya ilgili Sivil Toplum Örgütleri tarafından değerlendirilmekte ve bayrak, çam gibi sembollerin işletmeler tarafından kullanılmasına izin verilmektedir.

İşletmelerin çocukların her türlü şiddetten ve tehlikeden uzak, mutlu, keyifli, sağlıklı olabildikleri, oynayıp öğrenebildikleri ve güvenli turistik ortamlar olmaları da benzer düzenleme ve akreditasyonlar ile garanti altına alınmalıdır. Böylesine bir tatil ortamı aynı zamanda çeşitli oyunlarla ve sıcak temaslarla çocukların birbirlerini tanıyabilecekleri ve uzun sürecek evrensel dostlukları başlatabilecekleri zemini de oluşturacaktır. Bu zeminde yetişecek çocuklar da gelecek yılların dünya barışına olumlu katkılar sağlayabilecek yetişkinler olacaklardır.

İkincisini düzenlediğimiz Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresinde bu yılda “Çocuk Dostu Turizm ve Dünya Barışı, Çocuk Dostu Turizm İşletmeleri'nin Kriterleri'nin Belirlenmesi, Çocuk Dostu Otellerde Beslenme, Çocuk Dostu Kentler vb. konular ele alınacaktır. Şüphesiz Çocuk Dostu Turizm Kongresini iki yıl içerisinde kurumsal bir kongreye dönüştürmek yoğun emek ve özveri gerektirmiştir. Bu anlamda kongre düzenleme kurulunda görev alan ve her türlü özveriyi gösteren bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Ayrıca kongrenin gerçekleşmesinde görev alan Turizm Fakültesi’nin idari personeline ve öğrencilerine de teşekkür ediyorum.

Şüphesiz başarılı bir kongreyi gerçekleştirmek için öncelikle manevi ve sonrasında maddi desteğe ihtiyaç vardır. Uzun ve zahmetli bir süreçten geçerek başarıyla gerçekleştirdiğimiz kongremizde bilimsel, mali ve teknik alanda katkı sağlayan tüm kurum, kuruluş ve birimlerin katkılarını şükranla ifade etmek bizim için vazifedir.

Öncelikle Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Âlim YILDIZ’a ve Sivas Valimiz Sn. Salih AYHAN’a teşekkür ediyoruz. Kongrede emeği geçen değerli öğretim elemanlarına, bilim kurulundaki değerli hocalarımıza, Üniversitemizde ve Fakültemizde kongreye katkı sağlayan bütün değerli yöneticilerimize ve mesai arkadaşlarımıza, kongreye teşrifleriyle bizleri onurlandıran değerli katılımcılara ve çağrılı konuşmacılarımıza teşekkürü borç biliyoruz. Ayrıca kongremize sağlamış oldukları mali desteklerden ötürü, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Sivas Valiliğine, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğüne, ORAN Kalkınma Ajansına, Türk Hava Yollarına ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odasına çok teşekkür ediyoruz.''

Ayrıca Kongre'de, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından 24-27 Nisan 2019 tarihlerinde ikincisi düzenlenen II. Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi'nin 25 Nisan Perşembe günü gerçekleşecek olan “Çocuk Dostu Turizm ve Kültürel Miras” oturumu UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Divriği de gerçekleştirilecektir. 

Doç.Bora ÖZEN'in “Çocuk”, Serap Bolayır'ın Gençlik Kampları'nın Turizm Ekonomisine Katkıları ve Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Dr.Öğr.Üyesi Şükran Bulut ve Atölye Öğrencileri'nin “Turizm ve Çocuk Konulu Afiş Çalışmaları ve El Yapımı Çocuk Kitapları” Poster ve Sergileri görülebilecek.

Haber: Veysel Kavrayan

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız