Güncel

ÇED Tepkisi Sokağa Taştı

Yuva Enerji Şirketi tarafından, Samanlı Dağları’nda yapılması planlanan Rüzgar Enerji Santralleri'nin ÇED toplantısına, bölge halkı tarafından büyük tepki geldi.

24 Kasım 2016 Saat: 21:51
ÇED Tepkisi Sokağa Taştı
ÇED Tepkisi Sokağa Taştı

2011 yılında projelendirilip Kocaeli merkezli olarak Yuvacık Samanlı Dağları’nda yapılması planlanan ve Sakarya ile Bursa da dahil olmak üzere 3 ili kapsayan Rüzgar Enerji Santrali Kapasite Artış Projesi’nin ÇED Raporu bilgilendirme toplantısı Yeniköy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çevresel etki değerlendirilmesinin yapıldığı toplantıda bölgenin en değerli alanlarına inşa edilecek rüzgar tribünleri hakkında bilgi veren Yuva Enerji Şirketi yetkilileri, bölge halkı tarafından tepkiyle karşılandı.

2011 yılındaki projede yer alan 37 adet rüzgar türbini ile çalışması planlan santral, daha sonra 53 adet türbine çıkarılması planlanmıştı. Fakat, Bunun üzerine firma kapladığı alanı hesap ederek 113 türbine çıkarttı. 133 türbine izin verilmemesi üzerine firma Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan aldığı lisans ile türbine ilave olarak 20 adet türbin koymak istedi. Bu sayede inşa edilecek türbin sayısı 53’e yükselmiş oldu. 53 türbinin 40 adeti Kocaeli de, 8 türbin Sakarya’da, 5 türbin ise Bursa il sınırları içerisinde yer alacak.

Yuvacık Rüzgar Enerji Santrali Kocaeli, Bursa ve Sakarya il sınırları için yer alacak. Kurulması planlanan 113 adet rüzgar türbininden 79 adet türbin Kocaeli’de, 28 türbin Sakarya’da, 6 türbin ise Bursa il sınırları içinde yer alacak. Ayrıca, proje kapsamında elektrik üretim ve dağıtımı için bir şalt sahası da yapılacak. İnşaat çalışmasının 46 ayda tamamlanması beklenirken, projenin inşaat aşamasında 50, işletme aşamasında ise 20 personelin çalışması planlanılıyor. Kocaeli’de Gölcük, Başiskele ve Kartepe İlçelerinde kurulacak olan santral yıllık 909.650.000 kWh/yıl enerji üretimi sağlanacak. Üretilen enerji ise Arslanbey TM 154 kV yüksek gerilim hattına verilecek. Proje ile ilgili ÇED süreci başlarken, inşaat çalışanının da kısa süre içinde başlaması bekleniyor.

Çevre Yüksek Mühendisi Erol Demirci tarafından bilgi verildiği sırada ilk olarak ayağa kalkan Karaaslan Dinlenme Tesisleri sahibi Sedat Karaaslan, “Böyle bir rezillik mi var Yuvacığın adını bu şekilde nasıl kirletirsiniz. Bu projeyi dinleyenler haindir. Allah belanızı versin. Bu projenin amacı burayı tamamen gasp edip ormanı yok etmektir. Biz izah istemiyoruz projeyi de dinlemek istemiyoruz” dedi. Yaşananların ardından Karaaslan polis ekipleri tarafından kültür merkezi dışına çıkartılarak gözaltına alınma istendi. Vatandaşların araya girmesiyle emniyet güçleri Karaaslan’ı serbest bıraktı. Karaaslan’ın ardından kültür merkezini dolduran vatandaşlar tepkilerini ortaya koymaya başladı.

Vatandaşların tepkisinin sürmesiyle kültür merkezine polis ekipleri sevk edildi. Bu sırada ÇED Raporunu anlatmaya devam eden Çevre Yüksek Mühendisi Erol Demirci’ye Servetiye Köyü Muhtarı Nedim Dikkulak tepki göstermeye başladı. “Biz ne bu projeyi istiyoruz ne de dinlemek istiyoruz. Kesinlikle halk olarak biz buna karşıyız. Halkımız bizden projenin derinliği hakkında bilgi almak için buraya gönderdi. Bizden hiç bilgi aldınız mı projeye başlamadan. Bizi insan yerine mi koydunuz biz sizi koyalım” diyen muhtara TEMA vakfı üyeleri de destek verdi.

Ardından ÇED sunumunu yapan Çevre Yüksek Mühendisi Erol Demirci vatandaşların tepkisinin normal olduğunu fakat çevreye zarar vermeden dünyanın döndüğü rüzgar enerjisinin önemine vurgu yaparak,” Türkiye olarak birkaç enerji ürünümüz var. Bunlar, kömür, doğalgaz, hidroelektrik ve petroldür. Doğalgaz ve petrolde dışarıya bağımlı olduğumuzu zaten biliyorsunuz. Kömür ve petrol ise kaynak olarak çok fakat kısa bir süre içerisinde tükenecek. Kömürün bunun dışında çevreye verdiği zararla malum. Artık dünyanın en gelişmiş ülkeleri rüzgar enerjisine dönmüş durumda. Bizde bunu Yuvacık’a getirmek istiyoruz. Bu projeyi de uygularken de çevreye kesinlikle zarar vermeyeceğiz. Orman kesimi falan yapacağımız yok. Biz burada proje tasarlıyor ve sizlerle paylaşıyoruz. Görüşlerinizin bizim için önemi çok büyük. Orman içi açıklık alanlarına türbünleri kurmayı planlıyoruz” dedi. Gerçekleşen halkın katılım toplantısı sonrasında katılımcılar projeyi kabul etmeyerek kültür merkezini terk etti.

Haber: Veysel Kavrayan

veyselkavrayan@gmail.com

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız