Güncel

Avusturya ve Belçika’dan sonra İsveç de kömüre veda etme kararı aldı

Stockholm Exergi AB Värtaverket santralını kapatan İsveç, Avusturya ve Belçika’dan sonra kömür enerjisi safhasını tamamlayan üçüncü Avrupa ülkesi oldu.

30 Nisan 2020 Saat: 08:16
Avusturya ve Belçika’dan sonra İsveç de kömüre veda etme kararı aldı
Avusturya ve Belçika’dan sonra İsveç de kömüre veda etme kararı aldı

İsveç’te böylece 1989 yılından bu yana faaliyet gösteren son kömür santralı da kapatıldı. temizenerji.org’ta yer alana habere göre, gelişme Avusturya’nın son kömür santralını kapatması ile aynı haftaya denk geldi ve Belçika ile birlikte toplamda üç Avrupa ülkesi kömür kullanımını tamamen bitirmiş oldu. Stockholm Exergi AB’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, “1989’dan bu yana ısı ve elektrik sağlayan santralımız artık kapandı” denildi.

HEDEF YENİLENEBİLİR ENERJİ

Tesisin kapanma kararının ılıman bir kış geçirilmesi nedeni ile öne çekildiğini açıklayan firma yetkilileri, “Ilıman kış, bu rezervin kullanılmasına gerek olmadığı anlamına geliyor ve santral iyi bir durumda kapandı. Hedefimiz, tüm üretimimizin yenilenebilir veya geri dönüştürülmüş enerjiden elde edilmesi” dedi.

İsveç’in, Avusturya ile aynı hafta içinde termik santralini kapatmasının, Avrupa’da kömürün aşağı yönlü bir seyre geçtiğini gösterdiğini ifade eden Europe Beyond Coal Kampanya Direktörü Kathrin Gutmann, “Şu anda karşı karşıya olduğumuz ciddi sağlık sorunlarına karşı, kömürü geride bırakmak ve yenilenebilir enerjiye geçmek doğru bir karar. İklimin korunması bize daha dayanıklı ekonomiler sağlayacak” diye konuştu.

Avrupa’daki altı ülke 2025 yılına kadar termik santrallerini kapatmayı planlıyor. Fransa 2022, Slovakya ve Portekiz 2023, İngiltere 2024, İrlanda ve İtalya ise 2025 yılına kadar tesislerini kapatmayı hedefliyor.

Yunanistan, Hollanda, Finlandiya, Macaristan ve Danimarka kömür santrallerini 2030 yılına kadar kapatmayı planlarken; Çek Cumhuriyeti, İspanya ve Kuzey Makedonya’da ise tarihlerle ilgili tartışmalar devam ediyor. Almanya’nın hedefi ise 2038. Ancak bazı gruplara ve temiz enerji yatırımcılarına göre bu tarih, Almanya’nın iklim hedeflerine ulaşması için geç kalmasına neden olabilir.

Bununla birlikte bazı analistler yenilenebilir enerji maliyetlerinin düşmeye devam etmesi, uzun vadede karbon fiyatlarının artması, hava kalitesi kurallarının daha sıkılaşması ve enerji firmalarının sıfır karbon dönüşüm planlarını hızlandırması ile kömürden çıkışın çok daha hızlı olmasını bekliyor. Örneğin, İngiltere’de hedef 2024 yılı olmasına rağmen, yaz aylarında kömürün şebekedeki elektrik üretimi payının %10’un altına düştüğü kaydediliyor.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız