Acaba bazı ağaçlar neden kuruyor ?

18 Eylül 2017 Saat: 11:06
Necdet Güler
İzmit’in cadde ve sokaklarında gezin. Ağaçların büyük bir çoğunluğunda gövdelerin doğal formunda olmadığını görürsünüz..

Bunun en önemli nedeni ağaç türlerinin uyum sorunu incelenmeden dikilmesi ve  bunlar üzerinde zamansız  ve gelişigüzel budamalar yapılmasıdır.  Bu nedenledir ki ağaçların büyük çoğunluğunun gelişimi yetersizdir.

Dünyanın başka kentlerinde bir ağaçta değil kuruma, gelişim yetersizliği belirlenirse yeşil örtüden sorumlu elemanlar bunun nedenini araştırırlar.  Çünkü nedeninin  belirlenmesi o ağaç türünün veya cinsinin  bundan sonra o kentte kullanım şartlarını belirleme açısından  çok önemlidir.

Ama İzmit’te bunun önemi yoktur. Kentin ağaçlandırmasından sorumlu olanlar  kuruyan ağacın bile yanına gitmezler, nedenini araştırmazlar. Ben daha önce de yazdım. İzmit’te Sedir ağaçları kuruyor. Neden kuruyor, bilen var mı? Yok … En azından görevi nedeniyle merak eden var mı?  O da yok .

Atatürk heykelinin hemen arka tarafındaki bir Sedir ağacı üç yıl önce kurudu. Üstelik heykelin hemen arkasındaki sedir ağaçları da kuruma belirtileri gösterdiği halde bu ilgisizlik nasıl açıklanabilir.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları