Manisa’nın JES ile imtihanı: Ahmetli’de JES karşıtı direniş başlatıldı

16 Haziran 2021 Saat: 13:16
Manisa’nın JES ile imtihanı: Ahmetli’de JES karşıtı direniş başlatıldı
Ahmetli Ziraat Odası öncülüğünde tarım arazilerini tehdit eden JES’lere karşı etkinlik düzenleyerek tepkilerini dile getirdiler.

Ahmetli Ziraat Odası öncülüğünde tarım arazilerini tehdit eden Jes’lere karşı etkinlik düzenleyerek tepkilerini dile getirdiler.

Türkiye’nin birçok ilinde Jeotermal Enerji Santrallerine (JES) karşı eylem yapan çiftçiler, şimdi de Manisa’nın Ahmetli ilçesinde direniş başlattı. Ahmetli Ziraat Odası öncülüğünde vatandaşlar ve çiftçiler ile birlikte siyasi partiler ve çevre örgütleri tarım arazilerini tehdit eden Jes’lere karşı etkinlik düzenleyerek tepkilerini dile getirdiler. Ziraat Odası tarafından düzenlenen protesto etkinliğine CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, İl Başkanı Semih Balaban, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Saruhanlı Belediye Başkanı Zeki Bilgin, CHP ve İyi Parti ilçe başkanları ile diğer ilçelerin ziraat odaları, çevre dernekleri muhtarlar ve çiftçiler de destek verdi.

Jeotermal Enerji Santralleri (JES) yeraltı su kaynaklarını ve tarımsal arazileri kirletmeye devam ederken, yeni kurulmak istenen santrallere karşı çiftçinin direnişi devam ediyor. Manisa’nın en küçük ilçelerinden olan önemli bir çekirdeksiz kuru üzüm üretim merkezi olan Ahmetli ilçesinde kurulmak istenilen JES’lere tepki gösteren çiftçiler ve çevre örgütleri Ahmetli Ziraat Odası Başkanlığı öncülüğünde ‘JES’e Hayır, Başka Gediz Yok’ sloganı altında eylem yaptı. Eylem öncesi çiftçiler ‘JES İstemiyoruz’, ‘Burada Size Ekmek Yok’, ‘Ölürüm De Üzüm Bağımı Jeotermale Yedirmem’ yazılı dövizler ile ilçede kısa bir yürüyüş yaptı. Ahmetli Ziraat Odası’nın önünde düzenlenen eylemde katılımcılar JES’e karşı tepkilerini dile getirdi.

İLÇEMİZDE JES KURULMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Önemli bir çekirdeksiz kuru üzüm üretim merkezi  olan Ahmetli’ye JES istemediklerini belirten Ziraat Odası Başkanı Adnan Üstün, JES’lerle tarım arazileri yok edilen Aydın’dan sonra sermayenin gözünü ülke tarımının merkezi ve gözbebeği durumundaki Manisa’ya diktiğini kaydederek, Alaşehir’de JES’ler yüzünden tarımın bittiğini ve bugün kan ağlamakta olduğunu belirterek, “Alaşehir’den sonra Salihli’de de JES’lerin tarıma, toprağa, havaya ve su kaynaklarına nasıl zarar verdiğini gördük. Yaratılan zarar gün gibi aşikar iken aynı sorunları Ahmetli’de de yaşamak istemiyoruz” dedi.

Önemli bir çekirdeksiz kuru üzüm üretim merkezi olan Ahmetli’de şu anda JES için yaklaşık 120 kuyun açılacağına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Ünsal şöyle konuştu: “Büyük jeotermal işletmelerini oyununa asla izin vermeyeceğiz. İlçemizi asla bir Alaşehir veya Aydın yaptırmayacağız. JES yapmak isteyen büyük sermayenin de asla ÇED raporu almasına müsaade etmeyeceğiz.

Eğer ilçemize JES yapılırsa tarım arazilerinden, yeraltı sularından ve havasından artık bir şey bekleyemeyiz. O zaman tüm ilçe halkı olarak pılımızı pırtımızı toplar İzmir’e göç ederiz. O zamanda Ahmetli hayalet bir ilçeye bürünür. Ahmetli’de tarıma rahmet okunmasına izin vermeyeceğiz. Tarım arazilerimizin, yeraltı sularımızın, havamızın kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Çocuklarımız ve torunlarımıza kurşun ve kükürt koklatmayacağız. İlçemize JES kurulmamasına müsaade ettirmemek için bir direniş başlattık ve sonuna kadar sürdüreceğiz.

TARIM ALANLARININ JES İÇİN YOK EDİLMESİNE GÖZ YUMULAMAZ

JES protestosu etkinliğinde konulan CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu ise, Türkiye’de bazı illerde ve Manisa’da bazı ilçelerde JES’e karşı mücadelede geç kalındığına dikkat çektiği konuşmasında, Ahmetli ilçesinde santral kurulmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi. Parti olarak JES’e karşı her mücadelenin yanında olduklarını vurgulayan CHP’li Bakırlıoğlu şu ifadelere yer verdi: “Alaşehir JES konusunda geç kaldı. Aydın ilimizde öyle. Aydın’da 30’un üzerinde JES var ve JES’lere yenilmiş bir ilimiz. Alaşehir ilçemizde ise 10’un üzerinde JES var. Bu ilçemizi de JES’ler sebebiyle kaybetmek üzereyiz. Bu yerlerde JES’lere tepki vermekte ne yazık ki geç kaldık.

Şuanda Aydın’a, Alaşehir’e gittiğiniz zaman herkes isyan ediyor. Ancak isyan etmekte geç kalındı. Ayrıca Salihli ve Sarıgöl ilçelerimiz JES konusunda önemli bir sınav vermeye başladı. Oralarda JES’e karşı bir direniş var. Şimdi bu mücadele Ahmetli ilçemizde başladı. Bizde Ahmetli ilçemizin JES direnişinin her zaman yanında olacağız. Ahmetli ilçemizi asla sermaye kesiminin çevre katliamı yapmasına müsaade etmeyeceğiz.”

BAŞKA GEDİZ VADİSİ YOK

CHP’li Bakırlıoğlu, “Ahmetli Ziraat Odası tarımı ve çiftçilerin haklarını korumak için önemli bir adım attı. Bu güne kadar kurulan santrallerin yarattığı sorunları biliyoruz. Ahmetli’de kurulacak olan JES’te tarımsal üretimi olumsuz etkileyecek havamızı ve suyumuzu kirletecek. CHP olarak Ahmetli halkının ve çiftçisinin yanında olacağız. Çünkü başka Gediz yok. Gediz ovası, Türkiye tarımının kalbi. Tarımın kalbine sondaj çakarak Gediz’in yok edilmesine seyirci kalmayacağız” ifadelerine yer verdi.

Konuşmasında kendisinin de içinde yer aldığı CHP JES Komisyonu olarak hazırlanan “JES Raporunun tamamlandığını, ve kamuoyuna açıklanmaya başlandığını, hazırladıkları ‘JES Raporu’nu herkesle paylaşarak tartışmaya açacaklarını belirten Bakırlıoğlu “Sorunun çözümü için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Biz kar hırsıyla doğal kaynaklarımızın ve tarım bölgelerinin vahşice kullanılmasına, insan yaşamının, tarımın, havanın, suyun zarar görmesini istemiyoruz” dedi.

İNSAN HAYATINI DA OLUMSUZ ETKİLİYOR

CHP’li Bakırlıoğlu, yapılan bir araştırmada JES’lerin insan hayatını da olumsuz yönde etkilediğine dair sonuçlar ortaya çıktığını ifade etti. Bakırlıoğlu, “JES’lerin bir de insan hayatını olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar JES’lerden çıkan sülfür gazına uzun süre maruz kalan insanlarda akciğer kanseri riskinin arttığını göstermektedir. JES’ler toprağımızı, havamızı ve suyumu kirletiyor. Bunun nedeni, az zamanda, az parayla çok kar etmek isteyen hırsızdan kaynaklanıyor. Ülkemizdeki JES uygulamaları vahşice uygulanmakta, bu sebeple insanımız, toprağımız, suyumuz, havamız, ürünlerimiz zarar görmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.

İlçelerinde JES’e istediklerini dile getiren çiftçiler ve çevre örgütleri, JES’lere karşı mücadelede kararlı olduklarını ve JES karşıtı eylemlerin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini ifade ederek eylemi sonlandırdı.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız