Habbele Koyu’ndaki büyük tahribata karşı ada halkı sesini yükseltiyor

17 Haziran 2021 Saat: 11:22
Habbele Koyu’ndaki büyük tahribata karşı ada halkı sesini yükseltiyor
Bozcaada‘nın eşsiz Habbele Koyu‘nda bir işletmenin dört senedir hiçbir izni olmadan iş makineleriyle yaptığı doğa tahribatı bu sene de “binaların denize kaydığı” vahşi bir şekilde sürdürülüyor.

Bozcaada‘nın eşsiz Habbele Koyu‘nda bir işletmenin dört senedir hiçbir izni olmadan iş makineleriyle yaptığı doğa tahribatı bu sene de “binaların denize kaydığı” vahşi bir şekilde sürdürülüyor.

Bozcaada‘nın eşsiz Habbele Koyu‘nda bir işletmenin dört senedir hiçbir izni olmadan iş makineleriyle yaptığı doğa tahribatı bu sene de “binaların denize kaydığı” gerekçesiyle mevzuata ne kadar uygun olduğu bilinmeyen bir proje ile kılıfına uydurularak vahşi bir şekilde sürdürülüyor.
İşletmenin yaptığı “gabion duvar”ın bölge ekosisteminde geri dönüşü olmayan tahribata yol açtığını belirten yurttaşlar ve Bozcaada Forum katılımcıları, Bozcaada Habbele Koyu’nda ve diğer koylarda emsal oluşturacak büyük doğa tahribatı yanı sıra yapılanlar karşısında sessiz ve seyirci kalan yerel yönetime karşı da öfkeyle seslerini yükseltiyor.
GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ BİR BÜYÜK EKOLOJİK TAHRİBAT
Bozcaada‘da Habbele Koyu‘nu korumak isteyen ada halkı, basın açıklaması düzenledi. Bozcaada Forumu, yaptığı açıklamada koyda süren inşaatın, proje alanının dışarısına çıktığını belirtirken, “binaların denize kaydığı” gerekçesiyle doğa tahribatı yaratıldığını ifade etti. Ada halkından da yapılan doğa tahribatına tepkili bir kalabalığın katılım gösterdiği basın açıklamasında; yapılanlara sessiz kalmayacaklarını ve mücadele etmeyi sürdüreceklerini ifade eden Bozcaada Forumu‘nun yaptığı açıklama şöyle:
“Bozcaada‘nın eşsiz Habbele Koyu‘nda bir işletmenin dört senedir hiçbir izni olmadan iş makineleriyle yaptığı doğa tahribatı, bu sene sonradan “binaların denize kaydığı” gerekçesiyle mevzuata ne kadar uygun olduğu bilinmeyen bir proje ile kılıfına uydurulmuştur.
Bu süreçte konuya ilgi göstermeyen ve sorumluluklarını yerine getirmeyen yerel yönetim, Bozcaada Forum‘un süreç boyunca kesintisiz devam eden uyarılarına sessiz kalmıştır. Bu sene ise, projenin uygulanması sırasında ortaya çıkan akıl almaz doğa tahribatının denetimini dahi yerine getirmemiştir.
YEREL YÖNETİM SESSİZ VE SEYİRCİ
Vatandaşlar tarafından proje alanı dışına da iş makineleriyle müdahalenin yapıldığı ortaya konulmuş ve yerel yönetim göreve çağrılmıştır. Süreç boyunca sorumluluklarını yerine getirmeyen yerel yönetim benzer bir anlayışla vatandaşları oyalama ve yanlış bilgilendirme yoluna girmiştir.
İşletmenin denize kaydığı gerekçesiyle yapılan “gabion duvar” bölge ekosisteminde geri dönüşü olmayan tahribata yol açmıştır. Bozcaada Forum katılımcıları olarak, yapılan bu projenin emsal teşkil ederek aynı koyda ve adanın farklı bölgelerinde yeni tahribatlara yol açacağı ve günü birlik turizm tesisi söylemi altında hızla “özel beach club”lara zemin hazırlayacağı endişesini taşımaktayız.
Vahşi turizm ile büyük bir değişim içine giren Bozcaada, sakinlerinin çoğunluğunun bilgisi dışında yapılmakta olan, birçok konuyu kapsayan yeni plan, proje ve uygulamalarla maalesef özgün kimliğini kaybetmiş, sıradan, birbirinin benzeri “turizm destinasyonları”dan bir diğerine dönüştürülmek istenmektedir.
Bozcaada Forum katılımcıları olarak; Habbele Koyu‘nda ve diğer koylarda emsal oluşturacak büyük doğa tahribatı yaratan plan, proje ve uygulamalara sessiz kalmayacağımızı, her platformda kaygılarımızı duyuracağımızı bildiririz.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız