İGF
Necdet Güler
Necdet Güler

Bu Böcek Neyin Belirtisi ?...

Ben 45 sene önce Orman Fakülte'sinden mezun olduğumda, çam zararlısı, çok tuhaf olan bilimsel ismini zor ezberlediğim ve Türkiye'de sadece güneyin sıcak yörelerindeki çam ağaçlarında yaşayabilen bir böcek vardı.

4 Şubat 2016 Saat: 20:11

            Böceğin bilimsel ismi Thaumetopoea pityocampa Schiff. Biz onu Çamkese böceği olarak tanıyoruz. Ergini bir kelebek. Yazın çam ağaçlarının güneş gören taraflarında birkaç iğne yaprağı birleştirip üzerine, koçandaki mısır taneleri gibi yumurtalarını diziyor. Çıkan larvalar ağacın dallarında beyaz renkli bir kese örüyor, içine yerleşiyor. Kış yaklaşınca daha üst dallarda daha kalın, daha büyük bir kese örüyorlar. Hava sıcaklığının uygun olduğu geceler bu keseden çıkıyor, yaprakları yiyorlar. Bu kese onları özellikle kuşlardan koruyor. Bahar gelince keseyi bir tren katarı halinde terk ediyorlar, gövdeden iniyorlar, toprağa girip krizalit oluyorlar. Yazın bunlardan kelebekleri çıkıyor.

            Çamkese Akdeniz havzasının böceğidir. Yani sıcak yerlerin böceği. Akdeniz ülkelerinde o derece yaygın ve zararlıdır ki literatürdeki kayıtlara göre çam ağaçları üstündeki keselerine av tüfekleri ile ateş ederek mücadele edilmesi bile denenmiştir.

            Gelelim can alıcı soruya; Çamkese böceği önceden çok ender olarak bulunduğu İzmit çevresinde neden, dikkat çekecek düzeyde çoğaldı?

             Bunun nedeni bellidir; küresel ısınmaya bağlı olarak İzmit çevresinde de ortalama hava sıcaklığının artışı. Çamkese böceği bu artışın göstergesi. O artık buralarda da yaşayabiliyor. Artış devam ettiğinden İzmit dolaylarında da bu böceğin  sayısı her yıl daha da fazla artacak, yayılışı genişleyecek. Yani ortada ekolojik bir bağlantı var.

            Şimdi rahatlıkla ileri sürüyorum: 2015 yazı sıcaklık rekoru kırdı. 2016 yazında yeni bir rekor olacak. Havadaki, özellikle karbondioksit artışına bağlı olarak her yaz rekor yenilenecek. Akdeniz ve Güney Ege'de yazlıkları olanlar takriben on sene sonra oralara yaz geçirmeye değil kış geçirmeye gidebilecekler. Onlar "yazlık" değil "kışlık" konumuna girecek. Çünkü oralarda yazın Arabistan sıcakları hüküm sürecek.

            İnanmayanlar Çamkese böceklerindeki artışa baksınlar. Çünkü sadece bu böcek bile küresel ısınmaya bağlı olarak başımıza gelecekleri net olarak gösteriyor.  

 

YORUMLAR

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Bahçedeki eczane28 Nisan 2022 Saat: 09:38
İnanılır gibi değil; bir ağaç insan sağlığı acısından bu kadar faydalı özelliklere nasıl sahip olabilir?
Kötü adam !17 Nisan 2022 Saat: 11:16
Türkiye’de, toplumsal yapı açısından olumlu yönde olsa da farklı davranışlar çok yadırganır.
Çınar ağacının çaresizliği27 Mart 2022 Saat: 22:16
İzmit’te, kentin en hareketli yerinde asırlık Çınar Ağaçları zaman içinde, aralıklarla devriliyor.
Ölümsüz ağaca düşman!17 Mart 2022 Saat: 22:12
Zeytin ağacı için 1000 yıllık yaşam normaldir. Bu özelliği nedeniyle o “Ölümsüz ağaç” olarak da tanımlanır.
% 4 ile %2’nin buluşması25 Şubat 2022 Saat: 14:17
Bu ne biçim başlık demeyin. Dünyada kıt olan iki biyolojik değişimin aynı kişide buluşmasını gösteriyor.
Tüm Yazıları