Güncel

Uşak’ta Jeotermal Tehdit: 16.572 hektar arazi JES kaynak alanı olarak ihaleye açılacak

Uşak Banaz ilçesindeki bazı köy sınırları içerisinde kalan toplamda 16.572 hektar arazi jeotermal kaynak alanı olarak 28 Temmuz 2020 tarihinde ihaleye açılacak.

6 Temmuz 2020 Saat: 08:05
Uşak’ta Jeotermal Tehdit: 16.572 hektar arazi JES kaynak alanı olarak ihaleye açılacak
Uşak’ta Jeotermal Tehdit: 16.572 hektar arazi JES kaynak alanı olarak ihaleye açılacak

UŞAK

Ege Bölgesi‘nde JES’ler hayatı yok etmeye, insanların yaşamını kurutmaya devam ediyor. Her gün bir yerlerde bir JES ihalesi gündeme geliyor. Ege köyleri JES’ler için yağmalanıyor. Son haber Uşaktan. Uşak merkeze bağlı Çevreköy ve Kalfa, Banaz ilçesi Ayrancı, Baltalı, Güllüçam ve Derbent Köyleri sınırları içerisinde kalan toplamda 16.572 hektar arazi jeotermal kaynak alanı olarak 28 Temmuz 2020 tarihinde ihaleye açılacak.

Uşak İl Özel İdaresi İl Encümeni Başkanlığı tarafından 6 ayrı ihale duyurusu yayınlandı. Yayınlanan ihale yazılardın da, “Ayrancı ve Baltalı Köyleri sınırları içerisinde kalan toplam 16.572 hektar arazi jeotermal kaynak alanı 5686 Sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununun 4.maddesinin 2. bendinde belirtilen şartları taşıyanlar arasında, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45.maddesine göre Açık Teklif Usulü ile ihale edilecektir” denildi. 6 ihalenin 28 Temmuz tarihinde yapılacağı duyuruldu.  

JES’LERE ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

JES ihalesinin yapılacağı duyurulması üzerine Murat Dağı Çevre Koruma Platformu öncülüğünde KESK, Eğitim Sen, Tüm Emekli Sen, TMMOB, ADD, Emek Partisi ve Sol Parti temsilcileri bir araya gelerek nasıl mücadele edecekleri konuştu.

Uşak’ta kurulması planlanan JES’lere karşı neler yapılabileceği tartışılan toplantıda bir komite oluşturulması fikri ortaya çıktı. Başta JES’lerin kurulacağı köylere gidilip insanların bilgilendirilmesi gerektiği, bunun dışında Uşak halkının da Aydın gibi daha önce JES’lere karşı mücadele etmiş olan illerden yurttaşların tecrübelerinden faydalanılması gerektiği konuşuldu.

JES’ten çıkacak zararlı gazların tekrar yer altına gönderilmesi gerektiği fakat şirketlerin maliyetini arttıracağı için buna yanaşmadığı ifade edildi. Bu gazların ve diğer JES atıklarının doğaya, havaya salınacağı nehirleri kirletileceğine de dikkat çekildi. Daha önce JES’lerin kurulduğu bölgelerde artık tarımsal ürün elde edilemediği, diğer kentlerden örnekler verilerek toplantı sonlandırıldı. 

Kaynak: Evrensel

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız