Kültür

Ünlü Şefler ve Gurmelerden Kırklareli ve Lüleburgaz'a Gastronomi Çıkarması

AGAFED'e bağlı TUGASDERTRAKYA'nın düzenlediği Kırklareli, Lüleburgaz Gastronomi Turu, bölgede ve gastronomi dünyasında büyük yankı uyandırdı.

27 Ocak 2019 Saat: 15:56
Ünlü Şefler ve Gurmelerden Kırklareli ve Lüleburgaz'a Gastronomi Çıkarması
Ünlü Şefler ve Gurmelerden Kırklareli ve Lüleburgaz'a Gastronomi Çıkarması

AGAFED Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu'na bağlı TUGASDERTRAKYA Trakya Turizm ve Gastronomi Derneği'nin düzenlediği Kırklareli, Lüleburgaz Gastronomi Turu, bölgede ve gastronomi dünyasında büyük yankı uyandırdı. Büyük ilgi ve katılımla gerçekleşen bu tura şefler ve gurmeler kadar, Kırklareli Valisi Osman Bilgin'de ilgisiyle ve desteğiyle damga vurdu.

Sabahın erken saatlerinde, İstanbul'un en ünlü ve en gözde mekanlarının şefleri, mutfak eğitmenleri, mutfak tedarikçileri, gurmeler, sommelierler ve tek gazeteci olarak ben yola çıktık. AGAFED Genel Sekreteri Adem Yılmaz, katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu. Yaka kartlarımız, AGAFED'in yaka rozetleri dağıtılırken; Yılmaz, gidilecek yerler ve markalar hakkında ön bilgi verdi. AGAFED Başkanı Ahmet Karaman söz alarak, katılım gösteren tüm dostlara teşekkür konuşmasını gerçekleştirdi. Yol boyu kaynaşma içinde ve hatıra fotoğraflarıyla devam eden yolculuk, ilk durağımız olan Siyez unlu ürünler ile kahvaltımızı yapacağımız Bakucha Vineyard Hotel&Spa'da mola verildi.


Misafirperver bir karşılaşma ve şömine başı tanışmalardan sonra bizim için hazırlanan, Siyez unlu çeşitli unlu mamüllerle, yörenin çeşitli ürünleri, enfes peynirleri, kaymakları, reçelleri ve üzüm suyu ile kahvaltımızı yaptık. Bu arada Bakucha Vineyard Hotel&Spa Müdürü Korkmaz Yaya, mutfakta turfanda ürün kullanmadıklarından, herşey döneminde yetişen ürünlerden hazırlanmaya gayret gösterdiklerini belirtti. Ben siyez unlu cevizliği ekmeklerini ve reçellerini çok beğendiğim için mekanın şefi bana bir hediye paketi hazırladı.


Kahvaltıdan sonra Türkiye'nin ilk Presidium ödüllü Siyez buğdayı yetiştiren genç, girişimci, aileden çiftçi, Şiba Grup'a bağlı siyezinn markası ve birkoyvaroradacom'un yaratıcısı Raşit Şişman ve ortağı Öznur Divrik, bize bölgedeki üretilen, bölgeye adapte olan siyez buğdayından, alınan mahsülden ve günde en fazla taş değirmende 80 kg öğütülebildiğinden ve bu ürüne değer verilmesi gerektiğinden bahsetti. Bu ürün bu topraklara ait ve bilinen en az 10 bin yıllık bu yerel Anadolu tohumlarının, yavaş yavaş İtalya ve İspanya'da değerlendirme ekim denemeleri yapıldığını belirtmeden geçemeyeceğim. Bu ürünlerimize sahip çıkmamızın gerekliliğini, yöneticiler tarafından desteklenmesi gerektiğini düşünenlerdenim.


Bakucha Vineyard Hotel&Spa'ya ait Arcadia Şarapları yöneticileri, bağlarından ve şaraplarından bir sunumun ardından bizi Arcadia Bağları, şarap üretim tesisleri ve mahzenlerini gezdirdiler. Bu ziyaretler ve bilgilendirmeden sonra Kırklareli'ne doğru yola çıktık.


Kırklareli'ni panoramik olarak gördükten sonra, restorasyonların yoğun olarak devam ettiği bölgesi Yayla Meydanı'na geldik. Harika bir çay bahçesi ve stantlarla bölünmüş yöresel ürünlerin satıldığı bölümler, muhteşem eski konaklar ve binaların olduğu meydanda birde her yerden görülen Türk Bayrağı direğide mevcuttu. Ali Rıza Bey'in konağı, restorasyonu devam eden yapılar, bitmiş ve otel olarak işletilmesi planlanan, ihaleyi bekleyen eski bir rum tarihi binası görülmeye değerdi. Sokak duvarları çocuklar tarafından boyanmış bir canlılık, renk veriyordu şehrin ruhuna. Kim bilir bu boş sokaklar yazın nasıl da cıvıl cıvıl oluyordur?

Yayla Meydanı'nda, Kırklareli Belediyesi ve bağışçılar tarafından yapılan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ev Müzesi mevcuttu. Otuz kişilik gruplarla içeri girdik. Müze yetkililerinin bilgilendirmelerinden sonra, hem müze evi gezdik hemde bire bir kopyası olan balmumu heykelleri hayretle izledik. Arkadaşımız Lora Ahbap, kendisi ve grubumuz adına Müze Anı Defteri'ne güzel dilekli sözleriyle, tarihe ziyaretimize dair notlar düştü. Mustafa Kemal Atatürk'e hitafen duygularını dile getirdi.

Atatürk Müze Evi'nin hemen yanında bulunan tarihi bir rum evi olan ve restorasyondan sonra, sahibi Trakya Turizm ve Gastronomi Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şef Jülide Başkur'un restaurant olarak işlettiği ve bizim için hazırlanan, bölgenin şarap, hardaliye, bal ve peynir firmalarının bilgilendirme ve tadım sunumları için Celepoğlu Konağı'na geçildi.


Burada katılımcı şefler, gurmeler, gıda ürün tedarikçileri, şarap tadım uzmanları ürünlerin hikayelerini dinleyip, tadım yapıp bilgiler aldılar. Ürünlerden satın alan arkadaşlarımız, ürünlerin ne kadar iyi oldukları konusunda bahsettiklerini duyuyordum. Bu tadım etkinliğinde, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neziha Musaoğlu, Trakya Kalkınma Ajansı Kırklareli Yatırım Destek Ofisi'nden Nur Feyza Halat ve Gamze Sarıca, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kırklareli Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, AK Parti Kırklareli Belediye Başkan Adayı ve trakyadanevinizecom'un sahibi Burak Süzülmüş, Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Şef Ahmet Karaman ve Genel Sekreteri Şef Adem Yılmaz, TUGASDERTRAKYA Yönetim Kurulu Başkanı Şef Özhan Us ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Celepoğlu Konağı İşletmeci Şefi Jülide Başkur hazır bulundu.


Üreticilerden, Algündüz Peynirleri ve Satış Müdürü Arkın Konur, Aldoğru Süt Ürünleri ve Peynirleri, Alkan Peynircilik Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Alkan, Hanımeli Çiftliği'nden Mustafa Mısırlı ve Merve Orakçı, Arcadia Şarapları, Karlıbağ Hardaliye, Saranta Vıneyards&Wınery sorumlusu Evren Öztürk, Chamlıja Şarap Firması'ndan Arzu Çamlıca, Vinodesseravine markası, siyezinn markası, Süzülmüş Kardeşler Süt Ürünleri, Köylüm Arı Çiftliği, Balkan Bal Evi'de sunum ve bilgilendirme gerçekleştirdiler.


Benim damak zevkime göre Al Gündüz Peynirleri'nin tam yağlı koyun ve eski kaşar peynirleri ile Aldoğru'nun teker eski kaşar peyniri bir harikaydı. Chamlıja Şarapları'nın hepsini özellikle rose sek olanını, damak yanında burun duyularınada etki eden ürününü de çok beğendim. Saranta markasının Chateau Murou ürününü ve hikayesinide dinlemeniz gerek. Karlıbağ Hardaliye markasınının içeceğini üç yıl önce keşfettiğim ve haber yaptığım dönemden beri çok seviyorum. O dönem beni satış müdürü, Uluslararası Haber Ajansı'na yaptığım haber için aramış, teşekkür etmiş ve bana Hardaliye göndereceğini söylemişti bu hediye tarafıma hiç ulaşmadı. Eminim gözden kaçmıştır. Ben açıkcası bardak bardak Karlıbağ Hardaliye içtim bu davette. Bunuda buradan belirtmek isterim.


Celepoğlu Konağı'nın mahzen restaurantında misafirler onuruna kokteyl verildi. İkramda bölgenin şarap ve peynirleri tadımı yapıldı. Arkadaşımız Lora Ahbap'ın doğum günü sebebiyle de bir pasta kesimi gerçekleştirildi. Pastayı Rana Başkur hazırlamış. Bu dinlenme molasında ben, Danışman Şef Ali Demir ve Hatay Sofrası Mutfak Koordinatörü Şef Ömer Sarı ile Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar MYO Öğretim Görevlisi Ali Çakır ile yayınladığı yemek kitapları, yöre, helal gıda, sosyoloji ve halk bilimi üzerine ve hocanın uzmanlık alanları olan Trakya Mutfak Kültürü, Balkan Ülke Mutfakları, Slow Food, Gastronomi, Kırsal Turizm ve Kalkınma, Turizm İşletmeciliği, Eko Turizm alanlarında uzun bir sohbet ettik.


Bir keyif molasından sonra, Royal Bilgiç Otel'de biz katılımcılar onuruna Kırklareli Valisi Osman Bilgin ve Eşi İlknur Bilgin'in katılımlarıyla gerçekleşecek olan Gala Yemeği'ne geçildi. Yemeğe ayrıca Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neziha Musaoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık ve eşi, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Seyit Ahmet Yılmaz ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Defterdar Mehmet Durusoy, Emniyet Müdür Yardımcısı, AK Parti Kırklareli Belediye Başkan Adayı ve Süzülmüş Kardeşler Süt Ürünlerinin Sahibi Burak Süzülmüş, Hikmet Yıldırım, Ali Dermenci, Halil Kahraman, AGAFED yönetimi ve TUGASDERTRAKYA Yönetimi katılım gösterdi.


Gala Yemeği Mönüsü, otel mutfak ekibi ve AGAFED'e ve TUGASDERTRAKYA'ya bağlı şeflerden oluşan bir ekiple, günün anlamına uygun içeriklerle hazırlanmış. Jaz müziği ve hafif batı müziği eşliğinde hepsi birbirinden güzel yiyeceklerle yemek başladı. Hepsi birbirinden lezzetli, yöresel ve yerli ürünlerle hazırlanan yemeklerden, benim damak zevkime uygun olarak siyez ekmeği, pancar karpaçyo üzerinde peynirli biber, pancar tuil ile, kara kabak püresi üzerinde kuzu kafes ve şef Jülide Başkur'un hazırladığı ev yapımı boza en beğendiklerimdendi.


Gecenin açılış konuşmasını TUGASDERTRAKYA Başkan Yardımcısı Şef Jülide Başkur gerçekleştirdi. Ardından söz alan TUGASDERTRAKYA Başkanı Şef Özhan Us; konuşmasında bölgeye ve gastronomi değerlerine önem verilmesi gerektiğinden bahsederek katılımcılara hoş geldiniz diyerek teşekkür etti. Sahneye konuşmalarını yapmak için davet edilen AGAFED Başkanı Şef Ahmet Karaman; geceden ve oluşumdan memnuniyetini dile getirdi. Tüm katılımcılara ve bu oluşum için çalışanlara tek tek teşekkür ederken bir büyük alkış istedi. Karaman'ın ardından, Kırklareli Valisi Osman Bilgin konuşmalarını yapmak üzere mikrofona davet edildi. Bilgin konuşmalarında; ''Bu kadar elit katılımın gerçekleşmesi beni çok heyecanlandırdı. Biz Kırklareli olarak yemeklerin bir kültürün ve millet varlığının oluşumunda asli bir unsur olduğunu düşünenlerdeniz. Zengin yemek kültürümüzü yerli ürünleri kullanarak, bizlere bu güzel yemekleri hazırlayan şeflerimize ve bu organizasyonda emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Aşçılar sadece yemek yapan birer çalışan değillerdir. Birer kültür elçisi olarak, yemeklere adeta sevgilerini katarlar. Bundan dolayı tüm emek veren şeflerime ve emeği geçenlere teşekkü etti. Ünlü simaları görüyorum ne güzel ettinizde geldiniz. Değerlerimizi ön plana çıkaracağınızdan şüphem yok. Yöremin kalkınması için ne gerekiyorsa yaparım. Bu tarz projelerin devam etmesini diliyorum'' dedi.


Vali Bilgin katılımcı yönetici şeflere ve katkıda bulunanlara, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u Fethi'nde kullanılan top ve güllelerin döküldüğü, Kırklareli Demirköy Dökümhanesi'ni betimleyen gravür resimli bir cam tabak hediyesi taktim etti. AGAFED ve TUGASDERTRAKYA'da Vali Bilgin'e, protokole ve katkı sunan paydaşlara plaket sunumunda bulundu. AGAFED Başkanı Ahmet Karaman, Vali Bilgin'e özel hazırlatılmış aşçı ceketini giydirdi ve federasyon brövesini taktı. Samimi davranışlarıyla misafirlerin gönüllerini kazanan Vali Bilgin, büyük alkışlar eşliğinde Şef Ceketi giyilmiş haliyle protokolle beraber poz verdi. Protokol üyeleri sırasıyla katılımcılara sertifikalarını verirken, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık'ın hazırlattığı yöresel ürünlerden oluşan hediye paketleri katılımcılara takdim edildi.


Benim sertifikamı Kırklareli Ticaret Borsası Meclis Başkanı Seyit Ahmet Yılmaz takdim etti. Ünlü Gurme Şef Haldun Tüzel'e ise Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neziha Musaoğlu sertifikasını takdim etti. Galada, İstanbul'dan katılan üst segment mekan, otel ve markaların şefleri ve yöneticilerinden, Şef Ayvaz Akbacak, Şef Eyüp Kemal Sevinç, Şef Gurme Haldun Tüzel, Bonservis'ten Lora Ahbap, Bonservis Satış Müdürü Sanlı Tibet Özkan, Bonservis'ten Şef Metin Yuşan, Üçyıldız Peynirleri'nden Fatma Boz, The Stay'den Şef Arzu Öztürk, Şef Ali Demir, Şef Ömer Sarı, Şef Hakkı Oruç, Şef ismail Ay, Şef Özgür Aşçıoğlu, Şef Ali Ocak, Şef Erkan Yeşil, Shangri-la Hotel Bosphorus'tan Şef Ercan Yamantürk, Şef Fahrettin Birol, Şef Rüzgar Sünbül, Şef Şenol Özbay, Şef Zeki Kara, Şef Güner Şen, Şef Ali Hatipoğlu, Şef Ümit Düz, Okumuş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı, 29 Restaurant Şefleri Fırat Yakut, Rıdvan Külçek, Şef Hakan Çabuk ve bir çok değerli katılımcı şef, gurme, imalatçı, tedarikçi hazır bulundu.


AGAFED Başkanı Ahmet Karaman ve Genel Sekreteri Adem Yılmaz'a davetleri ve ilgileri için; organizasyon ve ağırlama için TUGASDERTRAKYA'ya ya; misafirperverlikleri için başta Kırklareli Valisi Osman Bilgin'e, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık'a, Kırklareli Ticaret Borsası'na, Kırklareli halkına ve Kırklareli Sevdalısı girişimci esnaf ve üreticilere teşekkürlerimi sunarım. Dostlukları ve hoş zamanlar için Fatma Boz'a, Lora Ahbap'a, Haldun Tüzel'e ve Ali Çakır'a da ayrıca teşekkürlerimi iletirim. Sevgiyle Kalın!
Haber: Veysel Kavrayan

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız