Kültür

"Tarih Sohbetleri" Projesinin İlk Konuğu Volkan Şenel Oldu

İzmit Tarih Koridoru Derneği'nin "Tarih Sohbetleri" adlı projesinin ilk konuğu, "TARİH KOKAN BİR ŞEHİR, İZMİT" başlığıyla Ünlü Tarihçi-Yazar Volkan Şenel Oldu.

15 Aralık 2019 Saat: 20:36
"Tarih Sohbetleri" Projesinin İlk Konuğu Volkan Şenel Oldu
"Tarih Sohbetleri" Projesinin İlk Konuğu Volkan Şenel Oldu

İzmit Tarih Koridoru Derneği'nin "Tarih Sohbetleri" adlı, her ay bir konu ve konukla gerçekleştireceği İzmit'in tarihi önemini vurgulamayı ve tanıtılmasını amaçlayan projesinin ilk konuğu, "TARİH KOKAN BİR ŞEHİR, İZMİT" başlığındaki sunumuyla Ünlü Tarihçi-Yazar Volkan Şenel oldu.

Uzun süredir İzmit'in tarihine ve sosyal hayatına katkı sunmak için ilmek ilmek nitelikli çalışmalar yapma gayretinde olan ve 2019 yılında bir çok çalışmayla adından söz ettiren İzmit Tarih Koridoru Derneği Başkanı Nuket Özcan ve Yönetim Kurulu Üyeleri'nin ev sahipliğinde, Türkiye'nin ilk kadın müzecisi olarak tanınan Semiha Sami Moralı'ya ithafen isimlendirilen Kocaeli Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansa birbirinden değerli çok sayıda davetli katıldı.

Çok sayıda öğrenci, vatandaş ve davetlinin katıldığı Konferansta, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ercan Yamen, Gastronomi Araştırmacısı-Gazeteci-Yazar Veysel Kavrayan, İzmit Tarih Koridoru Derneği Başkan Yardımcısı Murathan Birinci, Türk Eğitim Vakfı Kocaeli İl Başkanı Derya Kurt, Kocaeli Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi Müdür Vekili Zuhal İdin Uykal, Yazar-Yönetmen-Oyuncu Mehmet Beyazıt, Eğitimci-Yönetmen-Oyuncu İnci Cevher Uzgaş, Kocaeli tarihi çalışan tarihçiler iştirak etti.

Misafirler müze girişinde İzmit Tarih Koridoru Derneği tarafından hazırlanan İzmit Tarihi Binaları'nın basıldığı pulların yapıştırıldığı zarflarda olan İzmit Tarihi Kartpostalları'ndan olan bir seçkiyle karşılandı.

Açılış konuşmasını yapan İzmit Tarih Koridoru Derneği Başkanı Nuket Özcan, dernekten ve yaptıkları çalışmalardan bahsederek davetlileri İzmit Tarih Koridoru'na, Kapanca Sokağa, dernek işletmeleri olan Güllü Konağa, Tarihi Çarşıya ve Tarihi Çinili Mutfak'a davet etti. Katılımcılara teşekkür ederek sahneyi Ünlü Tarihçi-Yazar Volkan Şenel'e bıraktı.

Ünlü Tarihçi-Yazar Volkan Şenel yaptığı sunumda İzmit'in en eski dönemlerden günümüze kadar tarihi resim ve belgelerle kesitlerini anlattı. Kültürel mirasının önemi, şehrin Türkler tarafından fethi ve sonrasında yaşananlar, İzmit’e gelen önemli tarihi şahsiyetler, Kurtuluş Savaşı’nda İzmitlilerin verdiği onurlu mücadele, Çanakkale Şehitler Abidesi’ne İzmitlilerin yaptığı katkıları, İzmit'e gelen Macarlar ve bu şehre kattıkları, Nicomedia'ya dayalı konulara, burada yaşayan gayrimüslimlere ve Osmanlı’nın İzmit’te yapmayı planladığı çılgın projeyle ilgili de bilgiler aktardı.

Saatlere Sığmayacak Dolulukta Konu Var

Volkan Şenel özetle şunları dile getirdi; “İzmit’te 1523 tarihinde Hamza Fakih adında bir mahalle vardı. Hala adını koruyan Hacı Hasan ve Tepecik mahallelerinin de 500-600 yıllık tarihleri var. Osmanlı da farklı unsurlar bir arada yaşadılar Kozluk Mahallesi, Ermenilerin yaygın olarak yaşadığı bir mahalleydi. Müslüman olan Zeliha Hanım, gayrimüslimlerin yaşadığı bugün İzmit Tarih Koridoru Derneği'nin de bulunduğu Tarih Koridoru alanında bulunan mahalleye bir çeşme yaptırdı. Namazgah Şehitliği'nin antik dönemden günümüze kadar mezarlık olarak kullanıldığını vurgulamalıyım. Vakıflar ve vakıf kültürü İzmit için çok değerliydi. Osmanlı’da en önemli sanayi kuruluşlarının İzmit’te yapıldığı görüyoruz. 19. Yüzyılda şu anda metruk durumda olan feshane, Kartepe’de Çuhane-i Hümayun’un kurulduğunu görüyoruz. Osmanlı ekonomisini çökertmek için, en önemli sanayi kuruluşlarının düşmanlar tarafından bombalanmıştır. Vakıflar ve vakıf kültürünün, özellikle su vakıflarının İzmit için büyük önemi var. Karadeniz'den, Sakarya Nehri ve Sapanca Gölü aksını İzmit Körfezi’ne bağlanmasıyla ilgili çılgın bir proje de o yıllar düşünülmüş fakat hayata geçememiştir. Kısa zamanda sizleri sıkmadan İzmit'in tarihine bir yolculuk yaptık. Kocaeli ve İzmit ile ilgili saatlere sığmayacak dolulukta konular var.”

İzmit'te Zafer Takı "YAŞASIN TÜRKİYE CUMHURİYETİ" Yazıyor

İzmit’i keşfettikçe çok şeyin bulunacağına dikkat çeken Şenel sözlerini şöyle bitirdi; “İzmit’in yaşam kültüründe ‘Zafer Takları’ vardı, Osmanlı döneminde önemli günlerde, kutlamalarda, şehre güzellik katan önemli araçlardı. Şehrimizde günümüze kadar uzanan en eski eser, yapı Saatçi Ali Efendi Konağı'dır. Şehrimizin sembollerinden İzmit Saat Kulesi, Abdülhamit’in tahta çıkışının 25 yılında yapılmış. 1576 yılında Mimar Sinan tarafından yapılan Fevziye Camii, 6 kez yıkılıp yeniden inşa edilmiş. Baç Çınarlı Camii'ni, esnaflık yapan ve urgan satarak geçinen Urgancı Ahmet Çelebi yaptırmış. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İzmit’e birçok kez gelmiş, cenazesi İzmit’ten Ankara’ya trenle uğurlanmıştı,...”

Sunumunun ardından salondan soruları alan Volkan Şenel son olarak şunları kaydetti; "İzmit'i keşfedin. Bu keşif için içinde bulunduğumuz müzeden ve İzmit Tarih Koridoru'ndan keşfetmeye başlayabilirsiniz. Herkesin Tarih Kokan İzmit Sokakları'nda çekilmiş bir fotağrafı olmasını tavsiye ederim."

Konferans sonunda İzmit Tarih Koridoru Derneği Başkanı Nuket Özcan, Tarihçi-Yazar Volkan Şenel'e çiçek takdiminde bulundu. Destekleri için Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ercan Yamen'e ve Uluslararası Haber Ajansı ve Türkuaz Haber Ajansları'nın Genel Yayın Koordinatörü Ünlü Gazeteci ve Gastronomi Araştırmacısı Veysel Kavrayan'a hediye takdiminde bulunarak günün anısına fotoğraf çekildi.

Ekoyaşam Gazetesi, KOCAELİ

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız