Güncel

İstanbul Cemiyet Hayatı, Tarsus'u, SG İmalathane'de Yaşadı

Selda Güleç, kurucusu olduğu SG İmalathane'de, Tarsus'ta yaşadığı keşif ve lezzetleri, müdavimlerine yaşatmak adına, Tarsus Mutfağı etkinliği ile bir anlamda Tarsus Sofra Kültürü'nü İstanbul'a taşıdı.

25 Ocak 2019 Saat: 21:27
İstanbul Cemiyet Hayatı, Tarsus'u, SG İmalathane'de Yaşadı
İstanbul Cemiyet Hayatı, Tarsus'u, SG İmalathane'de Yaşadı

Geçtiğimiz aylarda Tarsus Gastronomi Günleri'ne Jasmina Lokmanoğlu'nun davetlisi olarak gitmiştim. Davetli arkadaşlarımdan Selda Güleç ile güzel zamanlar geçirdik ve gastronomi adına güzel keşiflerde bulunmuştuk.

Selda Güleç, kurucusu olduğu İstanbul İstinye'de ki SG İmalathane'de, Tarsus'ta yaşadığı keşif ve lezzetleri, konuklarına ve müdavimlerine yaşatmak adına, Tarsus Mutfağı etkinliği düzenleme kararı alarak, bir anlamda Tarsus'u İstanbul'a taşıdı.


Tarsus Gastronomi Günleri'nde katılımcı olarak stant açan ve birbirinden farklı lezzetlerle benimde, diğer katılımcı misafirlerinde gönlünü çalan Tarsus Mutfagı'na öz yemekler yapan Leyla Yoksulabakan ile bu etkinliği gerçekleştirme kararı almış. Leyla Yoksulabakan heyecanla beni arayarak bu mutluluğunu paylaştı ve davet gününü belirlemek üzere istişarede bulunduk. Heyecanı ve planları, soruları her mesajında ve telefon açışında giderek büyümüştü. Yoksulabakan'ı çok iyi anlıyordum ve telkinlerde bulunuyordum. Yaşayınca anlayacağını ve su gibi geçeceği bir süreç temennisinde bulunuyordum. Güleç'te birbirimizden habersiz, aynı telkinlerle çok güzel bir davet olacağından, cemiyet hayatının onu çok iyi karşılayacağından bahsediyormuş. Tamda herşey dediğimiz gibi, hatta daha üstün bir şekilde gelişti. Bu beni, Yoksulabakan ve SG İmalathane adına çok sevindirmişti.


Nihayet etkinlik günü gelmiş ve bende Selda Güleç'in davetlisi olarak, kaynaşmak ve ortamı hissetmek için biraz erken gitmiştim SG İmalathane'ye. Leyla Yoksulabakan, hemen hemen Tarsus'tan getirdiği tüm malzemelerle 4 günlük bir hazırlıktan sonra, SG İmalathane'nin mutfağında, ekibinden Raziye hanım ve Canan hanım ile ve SG İmalathane'nin Şefi Cihan Gürkan ve ekibiyle, 'Leyla Yoksulabakan ile Tarsus Mutfağı' etkinliği için hazırlıkları tamamlamışlardı.


Son hazırlıklar yapılırken, Yemek Stilisti ve Sofra Dergisi Magazin Editörü Selma Şen ve Sofra Dergisi Yemek Fotoğrafçısı Erkin Ön, Sofra Dergisi'nin Şubat ayı sayısı için Leyla'nın hazırladığı yemeklerin çekimlerini de bir yandan gerçekleştiriyorlardı. Hummalı çalışmalar ve heyecan mekanı sarmıştı. Tarsus üzerine anılar ve sohbetler paylaşılmaya başlamıştı.


Davet saati gelmeye başladığında, mekana, ekşi mayalı ekmek sevdalısı Canan Şekerci, Gezgin Çiğdem Giray, Emirgan'da bulunan Antika Havan koleksiyonları olduğu için lokantalarına bu ismi veren, Havan'dan Esnaf Lokantası'nın işletmecilerinden Berna Uzunyol ve Berrin Bayraktar kardeşler tüm zariflikleriyle, çocuk kitaplarıyla tanınan Yazar Yalvaç Ural ve eşi, Mutfak Dostları Derneği'nden Gurme Alparslan Baloğlu ve Lezzet Düşkünü Ender Baloğlu, Sofra Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Esra Düzdağ ve eşi, Simla Güzeşyüklen, Cüneyt Keskin, Ayşe Tolga, Fatoş Catmaz, Yasemin Gebeş, Karolin Tokuç, Melike Külahçı, Seher Gündüz Şahin, Rima Araz ve onlarca Cemiyet Hayatı'nın lezzet düşkünü yüzleri katılım gösterdi.


Katılımcılar, sofra kültürü ve Tarsus üzerine konularda konuşurken, sosyal kaynaşma üst seviyedeydi. Selda Güleç yemek açılış konuşmasını yaptıktan sonra Leyla Yoksulabakan ve ekibini misafirlerine tanıttı. Tarsus'u, kültürünü, yemeklerini anlatarak bu oluşumun hikayesini ve gecede hazırlanan yemeklerin malzeme, yapımı ve sunumundan bahsederek sözü Leyla Yoksulabakan'a verdi. Yoksulabakan bu eşsiz 4 günlük macerasına değinerek duygulu bir selamlama konuşması gerçekleştirdi. Alkışlardan sonra Yoksulabakan, hemen hemen tüm malzemelerini Tarsus'tan getirdiği ürünlerden, yemeklerin nasıl hazırlandığından, anlamlarından ve yemek hikayelerine, kültürlerine değinerek bir teşekkür konuşması gerçekleştirdi.


Yoksulabakan teşekkür konuşmasında; Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can ve eşine, Semra'ca Lezzetler Semra Gökayaz'a, Kebapçı Eyüp Yusuf Doğaroğlu'na, Tarsus Keleşoğlu Baklavaları Yücel Keleşoğlu'na, Tarsus Gıda Mehmet Fatih Bağ'a, ekibi Raziye ve Canan hanıma, Elife Toygar Turgut'a, Selda Güleç ve ailesine ve Şef Cihan Gürkan'a en derin saygılarını ve sevgilerini iletti.


Büyük davet masası için hazırlanan Tarsus lezzetleri şu şekildeydi. Sıkma (Sarıulak zeytinli), Zeytin Salatası (Sarıulak Zeytini'nden), Çökelek Salatası, Şumumlu Çörek (kokulu çörek, işmum da denir), Biberli Ekmek (kırmızı salçalık biber'den), Kurs, Şiş Börek (Yüzük Çorbası), Bezirgani (Zengin'de denir, közlenmiş biberli ve haşlanmış, kıyılmış kuru biber, kimyon, ceviz, bol turunç, kıyılmış maydanoz, soğan, zeytinyağı ve nar ekşisi ile), Kibip Sayni (sini köfte), Mütebbel (patlıcan tarator), Biber sarması, Analı kuzulu, Tarsus Beyazı Sarma (turunç ekşili, bulgurlu ve etli yaprak sarma), Humus sade, Pastırmalı Humus, Teretür, Kiramişli ve İncikli Pilav (kızarmış kuyruk yağı), Ispanak kökü yemeği (yeşil mercimekli), Patlıcan Dolması, Siralsil (ortaboy bulgurun haşlanıp yoğurtla ve baharatlarla yenen hali), İçli Köfte (haşlanmış ve kızarmış), Zeytinyağlı Lahana Sarma (ekşili,bulgurlu), Fındık Lahmacun, Yufkada Kebap, İmleytut, Mamül, Cevizli baklava, Şam Tatlısı, Turunç Reçeli, Kireçte Kabak Reçeli (tatlısı), Yenidünya Reçeli (tatlısı), Üzüm Hoşafı, Şalgam ve Kaynar adlı 7 baharatlı sıcak içecek olarak servis edildi.


Küçük bir not olarak değinmeden geçemeyeceğim. Bu hazırlanan düzinelerce lezzetli yemek ile 3 gün 3 gece davet verilebilirmiş. Üstelik zarif, incecik misafirlerin nasıl yemelere doyamadıkları tabiriyle görmek bende tebessüm yaratmıştı. Selda Güleç, yüce gönlüyle katılımcılara bir duyuru yaparak; ''lütfen masamızdaki ürünlerden evlerinize de götürün, paylaşalım bu lezzetleri'' teklifiyle işletme çalışanları onlarca kutuyu ürünlerden almamız için ortaya çıkardı. Bu geleneği, Tarsus'ta Aytaçoğlu Ailesi'nin konağında ki beş çayı davetinde de gözlemlemiştim.


Bende, davet edildiğim bu Lezzet Şöleni olan 'Leyla Yoksulabakan ile Tarsus Mutfağı' gecesi için SG İmalathane sahibi Selda Güleç ve tüm işletme ekibine; gerçekleştirdiği derin izler barındıran kadim olan bu soyut kültürel Tarsus sofra mirasını yaşattığı, aktardığı, reçetelendirdiği için Leyla Yoksulabakan'a; yaptığımız uzun kültürel ve tarihi sohbetler için Yalvaç Ural ve Alparslan Baloğlu'na teşekkürlerimi iletirim.


Bu tarz anlayışla hizmet veren, sanat, kültür, edebiyat, soyut kültürel sofra değerleri içeren oluşumlar gerçekleştiren ve sosyal hayata ve gastronomi dünyasına hizmet eden daha çok mekanlar olması dileğiyle.


Haber: Veysel Kavrayan

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız