Güncel

Güral Porselen’in Germiyan’da yapmak istediği kaçak RES’ler protesto edildi

Çeşme'de Güral Porselen’in 57 dönüm ormanı ve Antik Roma köyünü tahrip ederek hukuksuz ve kaçak olarak inşa ettiği rüzgar enerjisi santralleri (RES) protesto edildi.

11 Eylül 2020 Saat: 08:22
Güral Porselen’in Germiyan’da yapmak istediği kaçak RES’ler protesto edildi
Güral Porselen’in Germiyan’da yapmak istediği kaçak RES’ler protesto edildi

İZMİR

Çeşme Çevre Platformu, Çeşme Germiyan Mahallesi yakınlarına Güral Porselen’in 57 dönüm ormanı ve Antik Roma köyünü tahrip ederek hukuksuz ve kaçak olarak inşa ettiği rüzgar enerjisi santrallerini (RES) protesto etmek için basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Bu yolu Porselen Tabak Şirketine açan İzmir Valiliğini, görevini kanunlar, yönetmelikler, mahkeme kararları ve hukuk çerçevesinde yapmaya ve acilen, sahadaki inşaatı ve yıkımı durdurmaya çağırıyoruz” denildi.

Konak Metro çıkışında yapılan basın açıklamasına Germiyan’da yaşayanların yanı sıra Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) destek verdi. 

Çeşme Çevre Platformu adına koşan Dr. Ahmet Güler, “Ormanımızdaki ağaçları kesip tıraşladı. Türbin ayağı için inşaat temeline çukuru açtılar. Türbin kanatlarını geçirmek için dağlarımızdan yollar açtılar. Bu yollar bin yıllık kilise, sarnıç, Roma Kaya mezarları ve çiftlik alanı olan arkeolojik alan üzerinden geçirilerek yapıldı. Bu yolu Porselen Tabak Şirketine açan İzmir Valiliğini, görevini kanunlar, yönetmelikler, mahkeme kararları ve hukuk çerçevesinde yapmaya ve acilen, sahadaki inşaatı ve yıkımı durdurmaya çağırıyoruz” dedi.

“RES İNŞAATI BİRAN ÖNCE DURDURULMALI”

ÇED kapsam dışı kararının iptali için de İzmir 2. İdare Mahkemesinde dava açtıklarını dile getiren Güler, “Ancak bu karar zaten kadüktür. İzmir 4. İdare Mahkemesi hem "ÇED kapsam dışı" kararını hem de "ÇED gerekli değildir" kararını incelemiş ve hassas bölgede, somut inceleme, değerlendirme ve raporlar alınmadan bu iş olmaz demiştir. Germiyan Köyü yaşamalı, yaşatılmalı ve korunmalıdır. Güvercinlik Ovası ve dağları, tepeleri endüstriyel bir alan değil, mutlak korunması gereken, arkeolojik, tarih ve kültür alanıdır” diyerek RES inşaatının biran önce durdurulmasını istedi. 

Açıklamada ayrıca İzmir Anıtlar Kurumu ve Çevre ve Kültür Bakanlığının da göreve çağırıldığı açıklamada, tarihi SİT koruması altındaki eserlerin biran evvel korumaya alınması istendi.

Basın açıklaması sonrası Güral Porselen ürünlerinin boykot edilmesi çağrısı yapıldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız