Güncel

Gastronomi Dünyasının Büyük Buluşması Sirha İstanbul Gerçekleşti

Gastronomi sektörünün en önemli buluşması olan Sirha İstanbul, 14-16 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi‘nde yoğun katılım ile gerçekleşti.

20 Kasım 2019 Saat: 16:33
Gastronomi Dünyasının Büyük Buluşması Sirha İstanbul Gerçekleşti
Gastronomi Dünyasının Büyük Buluşması Sirha İstanbul Gerçekleşti

Gastronomi sektörünün önemli buluşmalarından olan Sirha İstanbul, 14-16 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi‘nde yoğun katılım ile gerçekleşti.

Bu yıl şeflerin olimpiyatı Bocuse d‘Orve, dünyanın en önemli kahve organizasyonu SCA’nın Türkiye Şampiyonası’na da ev sahipliği yapan Sirha İstanbul, 16 Kasım Cumartesi sona erdi. 7.’si düzenlenen Sirha İstanbul’un bu yılki teması ise, gastronomi dünyasının yükselen trendlerinden artizan ekmek konusu oldu.

Restoran, otel ve yiyecek içecek sektörü profesyonellerine yönelik düzenlenen uluslararası ihtisas fuarı Sirha İstanbul, 14 Kasım Perşembe İstanbul Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. HORECA sektörünün en prestijli fuarlarından biri olan Sirha İstanbul, 7. organizasyonunda da sektör profesyonellerini, firmalarına vizyon katacak yenilikler ve teknolojilerle buluşturdu.

Gıdadan pişirme ekipmanlarına, otel ve servis sektöründen paketlemeye kadar sektörün her alanından katılımcı firmayı ağırlayan Sirha İstanbul, gastronomi sektörüne 360 derecelik bakış açısı getiriyor. Geleceğin trendlerini de öne çıkaran Sirha İstanbul, yeni teknolojiler, malzeme ve ekipmanları tanıttı, yeni iş modelleri konusunda ilham verici etkinlikler gerçekleştirdi.  

Firma ve ziyaretçi katılımı açısından her yıl büyüyerek gelişen Sirha İstanbul, bu yıl da yüzlerce marka ve firmaya ev sahipliği yaptı, binlerce sektör profesyoneli ve karar vericiyi ağırladı. Sirha İstanbul, 2017 yılında başlattığı yurtdışı alım heyetleri çalışmalarını bu yıl da sürdürerek Balkanlar ve Ortadoğu‘dan çok sayıda alım heyetini fuar katılımcılarıyla buluşturdu. Yeme içmeden mutfak ekipmanlarına, sofra takımlarından dekorasyona, kafe–bar ürünlerinden sektöre yönelik hizmet ve teknolojilere kadar geniş bir yelpazede yer alan katılımcı firmalar fuarda bir araya geldi.

Dünyanın en prestijli şef yarışması ve SCA Türkiye Şampiyonası

Sirha İstanbul, dünyanın en önemli gastronomi yarışması Bocuse d‘Or‘un Türkiye seçmelerine ev sahipliği yaptı. Seçmelerde dereceye giren şefler, Estonya Talin Avrupa finallerinde yarışacak ve dereceye girdiklerinde 2021 yılında Fransa Lyon‘da düzenlenecek Bocuse d‘Or Dünya Finali‘nde Türkiye‘yi temsil etme hakkı kazanacak. Türkiye seçmelerinin ön elemeleri Gastronometro’da düzenlendi. Serhat Eliçora, Ahmet Can Aras, Sezer Deniz ve Emre İnanır, Sirha İstanbul’da düzenlenenen Türkiye seçmelerinde yarışacak 4 şef arasında yer aldı. Şeflerden Serhat Eliçora The St. Regis Hotel İstanbul’da Junior Sous Chef, Ahmet Can Aras Say Hello Brasserie’de Executive Chef, Sezer Deniz JW Marriott Hotel Ankara’da Head Chef, Emre İnanır ise Aila Restaurant Fairmont Quasar Hotel İstanbul’da Chef de Cuisine olarak çalışıyor. 

Şeflik sanatının çok ötesinde bir yarışma olan Bocuse d‘Or dünya genelinde dev bir medya desteği alıyor ve gastronomi sektörüne büyük katma değer yaratıyor. 1987 yılında ilk kez düzenlenen Bocuse d‘Or, gastronomi dünyasının efsanevi şefi Paul Bocuse tarafından hayata geçirildi. Kısa bir zaman diliminde dünyanın en prestijli gastronomi yarışması konumuna yükselen Bocuse d‘Or, kıtasal ön elemeleri 2007 yılında başlattı. Olimpiyatları örnek alan Bocuse d‘Or‘a katılan ülke şefleri, 5 kıtada yapılan elemelerin ardından iki yılda bir Lyon kentinde düzenlenen dünya finallerine katılıyorlar. Dev organizasyona iki yıllık gastronomi maratonu boyunca 60‘dan fazla ülke katılıyor.

SCA Türkiye Şampiyonası ise Sirha İstanbul’da ilk kez düzenleniyor. Şampiyona “Latte Art Şampiyonası, “Cezve/İbrik Şampiyonası” ve “Cup Tasters Şampiyonası” olmak üzere 3 kategoride yapıldı. SCA Türkiye şampiyonları, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen şampiyonlarla buluşarak 2020 World Coffee Events’te Türkiye adına yarıştılar. Binlerce kahve profesyoneli ve kahve tutkununun bilgi ve deneyimlerini paylaşabildiği SCA (The Speciality Coffee Association), dünyada kahve endüstrisinin merkezinde konumlanıyor.

“Artizan Ekmek” alanı

Sirha İstanbul’un bu yılki teması Rational işbirliğiyle gerçekleştirdiği, usta şeflerin yer aldığı artizan ekmek. Son yıllarda sayıları giderek artan artizan ekmek üreticileri arasından tanınmış markaların ve usta fırıncıların yer alacağı Artizan Ekmek alanında ziyaretçiler yüzlerce farklı çeşidi olan artizan ekmekleri tadabilecek; tahılın üretiminden mayasına, ölçü ve formülasyonlardan pişirme tekniklerine kadar özel yapım ekmeklerin öyküsü hakkında bilgi sahibi oldu.

Artizan Ekmekler bölümünde dikkat çeken bir stant ile karşılaştık. Kimya Mühendisi olan NAN Ekmek'in yaratıcısı Canan Şekerci yarattığı karabuğday ekşi mayasıyla döküm tencerelerde yaptığı çiğ karabuğday unu, Çankırı Kaya Tuzu ve içme suyundan yaptığı artizan ekmekleri Sirha İstanbul'da meraklılarıyla buluşturduğunu öğrendik. Gluten ve sindirim sistemi bozuklukları yaşayanlara NAN Ekmeği tavsiye eden Canan Şekerci, Nevşehir kabak çekirdekli, zeytinli, cevizli, ay çekirdekli ve sade olarak bu artizan ürünlerini sosyal mesya üzerinden müşterilerine sunmakta olduğunu bize belirtti.

Networking imkanları

Sirha İstanbul, sektörün her alanından katılımcıları ve yarattığı networking imkanlarıyla büyük katma değer yaratıyor. Yeni işbirliği olanakları sağlayan Sirha İstanbul, organize ettiği b2b görüşmelerle firmalar ve satın alımcılar arasında ilişki kurulmasını sağlıyor. HORECA sektöründen ulusal ve uluslararası birçok oyuncuyu aynı platformda bir araya getiren Sirha İstanbul, katılımcılara yeni müşteriler, tedarikçiler ve çözüm ortakları bulmaları için geniş olanaklar sunuyor.

Farklı ürünleri için arka statlara doğru ilerlediğimde uğradığım IMMUNFLEX markasının yaratıcısı Tijen Ziyal, markası ve dut mucizesi ile ilgili bize şunları kaydetti; "Bir kadın girişimci olarak aslında tüm dünyanın başında dert olan tatlandırıcılar, katkı maddeleri, koruyucular ile donatılmış, geçmiş değerleri unutulmaya yüz tutmuş ve büyük ölçüde başarılmış bir ortamda; doğal beslenme ile ilgili farkındalığı artırmayı amaçladım. Birçok alanda sadece kar amacı güden bir projede yer alabilecekken, sosyal sorumluluk kampanyası duyarlılığında bir projeye imza atarak gelecek nesillere; tüketen değil, üreten bir toplum olma yolunda kilometre taşı olmak istedim. Bu nedenle tarıma yatırım yaptım ve İmmunflex markasını hayata geçirdim. 

Beyaz dutun araştırmama konu olmasının en önemli nedeni ise; bir gıda olarak beyaz dutun yüksek oranda antioksidan, vitamin ve diğer yararlı besin değerleri içeren bir “süper besin” olmasıydı" dedi. İMMUNFLEX'de duttan yapılmış atıştırmalıklar, çaylar, pastiller, pekmezler ve daha bir çok şey bulabilirsiniz.

Diğer bir stantta, ilgi çekici bir ürün olan 2200 KOMBUCHA markasının yaratıcısı Esra Özcan'a Kombucha nedir? ve bu ürünü neden kullanmalıyız? sorularımıza şöyle yanıt verdi; "Kombucha iyi bakteri ve enzimlerle dolu hafif gazlı fermente edilmiş çaydır. Aynı zamanda kombucha için çay sirkesi de denilebilinir. Çok etkili bir doğal probiotik kaynağıdır ve içinde bir çok antioksidan, vitamin, enzim ve amino asit barındırır. ‘Yaşam İksiri’ olarak da adlandırılan Kombucha yaklaşık 2200 yıl önce Çin’de keşfedilmiştir ve o zamandan beri hem günlük hayatta hem de doğal tıp tarafından kullanılır.

Bütün kombuchalarımız yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu için yeşil çay ile fermente edilmektedir. Fermentasyon işlemi kombucha mantarıyla (scoby) sağlanır, asla toz kültür kullanılmaz. Bütün aşamalar doğal fermentasyon teknikleri ile özen ve emekle yapılmaktadır. Tamamen doğal ve mevsimine uygun sebze, meyve ve baharatlarla aromalandırılan Kombucha 2200 hiçbir koruyucu, renklendirici veya katkı maddesi içermemektedir" diye belirtti.

Uygulama mutfakları bölümüne gittiğimde Pınar Mutfağı'nın uygulama şeflerinden Elif Çıtak ile karşılaştım. Elif Çıtak, Yaşar Birleşik Pazarlama'nın Eğitmen Şeflerinden ve çok iyi bir pasta uzmanıdır. "Birgün herkes Sen Sabastian Cheescake Yapacak" mottosuyla bana hemen bir dilim Sen Sabastian Cheesecake ikram etti. Elif Çıtak ile daha önceden yemeklerini tatma ve tanışma fırsatım olan, Şah Pilav'ı ile Türkiye'de ün kazanan ve Azerbaycan Mutfağı'nın enfes rafine lezzetlerini Küçük Ayasofya'da 12 Group Şirketi'nin yatırımlarından olan Ajwa Sultanahmet Oteli'nin üst katında bulunan Zeferan Restoran'da sunan Azerbaycanlı Şef Ramin Nuriyev ile Pınar Uygulama Mutfağı'nda Türkiye ve Azerbaycan yemeklerini yapacaklarını öğrendim. Rafine lezzetlere olan düşkünlüğümden dolayı, Ramin Şefin yapacağı Azerbaycan Mutfağı'ndan örneklerin katılımcılar tarafından ilgiyle izlenmesi beni de mutlu etti. Şef Elif Çıtak'ın ikram ettiği Pınar'ın pişmiş hindi füme konserveleri de iyi bir inovatif üründü.

Lüks çikolata, lezzetli makaron ve gurme ikramlık ürünler konseptinde dünyanın en prestijli ve ilk anımsanan markaları arasında yer almak vizyonu ve Türkiye'de lezzet, prestij ve kalitenin yenilikçi temsilcisi olarak alanında takip edilen ikramlık ve hediyelik ürünler konsept zincirini başarıya ulaştırmış ilk Türk marka değeri olmak misyonuyla yola çıkan ve daha öncede makaronlarını beğenerek tattığım ve Satış Müdiresi Burcu Egeaka ile de Hazz markası ve çikolata sektörü ile ilgili sohbet etme imkanım oldu. Neredeyse çikolatanın her türlüsü olan Hazz'da trüfler, madlenler, lokumlar, dolgulu çikolatalar, krokanlar, tablet çikolatalar, makaronlar harika bir ürün gamı ile karşılaştım. 

Sirha İstanbul – GL events‘in fuarı olan Sirha İstanbul, restoran, otel ve yiyecek içecek sektörlerini bir araya getiren ve işletmelerin ihtiyaçlarının tamamına cevap veren Türkiye‘nin en prestijli uluslararası HORECA fuarı olma özelliğini taşımaktadır. Sektöre yönelik düzenlenen fuarlar arasında gıda, gıda dışı ürün ve hizmetlerin bir arada sunulduğu tek platform olan Sirha İstanbul, sektörün karar vericilerini tedarikçilerle buluşturan üst düzey bir etkinlik olarak büyük ilgi görmektedir. Sirha İstanbul, uluslararası düzeyde etkinlikler olan Şeflerin Olimpiyatı Bocuse d‘Or, Mutfakta Yaratıcılık Festivali Omnivore ve Dünya Pastacılık Kupası Coupe du Monde de la Pâtisserie İstanbul ayağına da ev sahipliği yapmakta, gastronomi trendlerini öne çıkarak tematik aktiviteler düzenlemektedir.

Gazeteci-Yazar

Veysel Kavrayan 

Eko Yaşam Gazetesi-İSTANBUL, 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız