Eko Yaşam

“Dünya Çevre Günü, kapitalist yağmaya karşı mücadele günüdür”

Sinop’ta, Kazdağları’nda, Salihli’de, Kirazlıyayla’da, Artvin’de, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında direnen yaşam savunucularını ve nükleer karşıtı mücadeleyi yürüten nükleer karşıtı platformları selamladı.

6 Haziran 2020 Saat: 09:16
“Dünya Çevre Günü, kapitalist yağmaya karşı mücadele günüdür”
“Dünya Çevre Günü, kapitalist yağmaya karşı mücadele günüdür”

Sinop’ta, Kazdağları’nda, Salihli’de, Kirazlıyayla’da, Artvin’de, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında direnen yaşam savunucularını ve nükleer karşıtı mücadeleyi yürüten nükleer karşıtı platformları selamladı. 

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla, Mersin Büyükşehir Belediyesi Taş Bina önünde bir araya gelerek, Atatürk Parkı’nda bulunan Saat Kulesi’ne doğru yürüdü.

Ekolojik yıkıma dikkat çeken çevreciler, oluşturdukları insan zinciri ile Akkuyu’da yapımı süren nükleer santrale tepki gösterdi.

Yürüyüş sonrası açıklama yapan Platform sözcüsü Aycan Özkan, Dünya çevre günlerinde çevreciler, ekolojistler, doğa dostları, nükleer karşıtları, demokratik kitle örgütlerinin çevreyi, doğayı ve yaşamı savunmak üzere sokaklarda olduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Genel ve yerel iktidarların resmi kurumları ile sermayenin kurum ve kuruluşları ise protokollü, törenli, nutuklu, parklı bahçeli “kutlamalar” yapıyorlar. Her 5 Haziran Dünya Çevre Gününde doğayı ve çevreyi nasıl mahvettiklerinin kutlamasını yapıyor olmalılar. Kapitalizmin her geçen gün ekolojiyi tahrip ettiği, yeryüzünde ve yer altında canlı cansız ne varsa metalaştırdığı gerçeği ile yüz yüzeyiz. Dolayısı ile Dünya Çevre gününü yaşanılabilir bir kent ve doğa talebi ile seslendiğimiz bir mücadele günü olarak görüyoruz ve bir gün değil her günün kapitalist yağmaya karşı mücadele günü olması gerektiğini buradan bir kez daha İlan ediyoruz.”

“KAR İÇİN ORMANLAR YOK EDİLİYOR. TOPRAK VE SU BİLİNÇSİZCE TÜKETİLİYOR, HAVA KİRLETİLİYOR”

Salgın bir halk sağlığı sorunu fakat dünyayı yönetenlerin salgını ele alış biçimi ekonomik ve politik çıkarlarının ötesine geçmediğini ifade eden Özkan, “koronavirüsün kaynağının doğaya ve yaban hayatına müdahale olduğu ve önlem alınması gerektiği bilim insanları tarafından sık sık dile getiriliyor olsa da doğanın ve yaşamın talanına devam ediliyor. Bilim ve halk ne derse desin rant için, kar için ormanlar yok ediliyor. Toprak ve su bilinçsizce tüketiliyor, hava kirletiliyor” dedi.

“DOĞAYI VE YAŞAMI HALKIN DİRENİŞİ KURTARACAKTIR”

Akkuyu Nükleer santralinin tüm yüklenici firmalarının manipülatif bilgileri dışında ellerinde bir şey kalmadığını vurgulayan Özkan, şunlara dikkat çekti:

“Bizlerin de elinde direnmekten, gerçekleri söylemekten başka bir seçenek yok. Nükleer santralin sadece inşaatı dahi doğaya geri dönülmez zararlar vermekte ve bölge halkına yaşamsal ve ekonomik yıkımlar yaşatmaktadır. Gelecekte yaratacağı yıkımlar da halkımız tarafından çok iyi bilinmektedir. Mersin halkının % 90’ı nükleer santrale karşıdır. Halkımızın kitlesel direnişi nükleer kapitalistlerine inat  doğayı ve yaşamı yeniden filizlendirecektir. 5 Haziran Dünya Çevre Gününde bir kez daha doğayı ve yaşamı yok edecek nükleer Santrallere, Termik Santrallere, HES’lere, JES’lere, doğa katliamına HAYIR diyoruz. Yaşamı, doğayı savunanlar yan yana gelerek bu ekolojik yıkımı durduracaktır.

Özkan, son olarak, “Mersin Nükleer Karşıtı Platform olarak, Sinop’ta, Kazdağları’nda, Salihli’de, Kirazlıyayla’da, Artvin’de, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında direnen yaşam savunucularını ve nükleer karşıtı mücadeleyi yürüten nükleer karşıtı platformları selamlıyoruz. Şu anda eş zamanlı olarak sokakta olduğumuz Sinop Nükleer Karşıtı Platformla birlikte bir kez daha söylüyoruz: ülkemizi nükleere teslim etmeyeceğiz!” dedi.

Diren KESER/MERSİN

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız