Eko Yaşam

Akyazı’da Maden Ocağı kapasitesini orman sahasında arttıracak

Kuzey Ormanlarının Sakarya Akyazı Durmuşlar Köyünde bulunan maden ocağı, yıllık maden üretimini 230 bin tondan 1 milyon ton’a çıkarmak için resmi başvuru yaptı. Projenin yer aldığı alan ise tamamen Kuzey Ormanları içinde.

28 Ağustos 2020 Saat: 11:03
Akyazı’da Maden Ocağı kapasitesini orman sahasında arttıracak
Akyazı’da Maden Ocağı kapasitesini orman sahasında arttıracak

Akyazı ilçesi Durmuşlar Köyünde bulunan özel bir firmaya ait olan Kalsit ve Andezit Maden Ocağı, kapasite artışı ve yer değişikliği yapmak üzere resmi başvurularını başlattı. Firma yaptığı başvuru ile mevcut maden sahasının 5,87 hektardan 24,90 hektara çıkarılması ve yıllık kalsit ve andezit üretiminin ise 230 bin tondan 1 milyon tona çıkarılması için proje hazırladı. Maden ocağının kapasite artışı ise 700 bin TL’ye mal olacak. Firmanın kapasite artışı olarak talep ettiği bölgenin tamamı orman arazisi konumunda bulunuyor. Maden Ocağı Keramali Yaylasına 2, Ballıkaya Barajına ise 6 kilometre uzaklıkta.

Ballıkaya Barajı madene 6 km uzaklıkta

PATLATMALI SİSTEM

Firma hazırlanan projede, “Mevcut durumda da patlatmalı üretim yapılmakta olup, alan ve kapasite artışı sonrasında da aynı şekilde üretime devam edilecektir” diyerek, kapasite artışı sonrasında patlatma sistemi ile maden çıkarmaya devam edileceğini de ifade etti.

Akyazı Durmuşlar mevkiinde yer alan maden ocağı doğa harikası Keremali Yaylası’na 2 kilometre, Durmuşlar Köyüne 2,4 km ve Beldibi Köyüne 4,5 km. mesafede yer alıyor. Maden ocağı Ballıkaya Barajının gövdesine ise 6,3 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ocağın baraja olan mesafesi ile ilgili hazırlanan raporda, “Madencilik faaliyetleri mevcut su kalitesini bozmadan yapılacak olup, faaliyet sonunda arazi doğaya geri kazandırılacaktır. Bu kapsamda faaliyet süresince yüzeysel veya yeraltı sularına ya da kuru dere yataklarına herhangi türde atık vs. dökülmeyecektir.” ifadeleri kullanılıyor. 

Keremali Yaylası Çamlıca Gölü

ORMAN ALANI İÇERİSİNDE

24,90 hektarlık kapasite artışının tamamı hazırlanan 2/25 binlik planlarda orman alanı içerisinde kalıyor. Orman alanı içerisinde yer alan maden ocağının, bu alandaki çalışmaları için Orman Kanunu kapsamında gerekli izinleri alması gerekiyor. Hazırlanan projede, 24,90 hektarlık orman alanındaki izinlerin Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili birimlerinden alınacağı da ifade ediliyor. 

TAHRİBAT RAPORDA YER ALIYOR

Firma, orman alanı içerisinde kalan maden ocağının faaliyetlerinden dolayı bölgede meydana gelecek tahribatlar olacağını da raporda kabul ediyor. Raporda bu kapsamda tüm önlemlerin alınacağı ifade edilerek, “Proje faaliyetlerinin bölgedeki flora ve fauna türleri üzerine etkisini minimize etmek amacıyla gerekli önemler alınacak olup, proje alanı flora ve faunayı korumak amacıyla aşağıda belirtilen “Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi”, uluslararası adıyla Bern Sözleşmesi kapsamında gerekli hususlara uyulacaktır” deniliyor.

2016 yılında maden ocağı ruhsatı alan firmanın faaliyet alanı kapsamında “ÇED Gereklli Değildir” kararı bulunuyor. Firmanın kapasite artışı yaparak mevcut maden sahasını 5 kat, kapasitesini ise 3 kat arttırması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün onayı ve ardından Çevre Orman Bakanlığının Orman Kanunu kapsamında yasal izinleri vermesi gerekiyor. 

Kaynak: KOS

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız