İGF
Necdet Güler
Necdet Güler

Ekolojik Park nedir?

Şirintepe’de “Ekolojik Park” anlamında “Ekopark” olarak tanımlanan bir alan var. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yere “Ekolojik Park” denilmez.

7 Mart 2016 Saat: 11:52

Çünkü “Ekolojik Park” oluşumu için ilk şart alanda doğal yapının sürekli varlığıdır. Doğal yapı insan etkisi olmadan coğrafik konum, arazi yapısı, mikroklima ve toprak tipine bağlı olarak oluşmuş ortamda her canlının ekolojik bağlantılarını sürdürmesini  ifade eder. Bu doğal yapı ortadan kalktığında ekolojik denge bozulur.

Bu doğal yapının insanların yaptığı işlemler ile bozulmaması için  “Park” alanınında;            

Bitkiler ve toprakta yaşayan hiçbir zararlıya (Böcek, mantar. virüs, bakteri vs) karşı mekanik ve kimyasal mücadele yapılmaz. Çünkü bunlar doğal beslenme zincirlerinin önemli unsurlarıdır.
Kimyasal gübre kullanılmaz,
Çiçek dikimi yapılmaz,
Ekolojik dengeyi bozmamak için hiçbir canlı ve cansız varlığın içinde bulunduğu durumu değiştirecek işlem uygulanmaz. (Örneğin yıkılan bir ağaç olduğu gibi bırakılır, yabani ot, düşen dal  temizliği yapılmaz)
Ağaç dikimi yapılmaz (Doğal ortamındaki ağaç topluluğunun “Tabii tensil”, yani düşen tohumların çimlenmesiyle çoğalması esastır. Bu nedenle ağaç yoğunluğunun az olduğu yerleri gezinti güzergahından çıkarmak gibi tedbirler alınır).
Ekolojik parkları gezmeye gelenlerin, doğal veya yarı doğal malzeme ile yapılmış yolların dışında yürümelerine izin verilmez.*

Gelelim buradaki duruma; Yukarıda yazılanların hangisiyle uyum var? Burası 1970’li yılların başında yörede doğal olarak bulunmayan çam türleri ile üstelik sık aralık-mesafe ile ağaçlandırılmış bir alandır. Bu ağaçların büyük kısmı ortam şartlarına uyum gösteremediğinden gelişememiş, kurumuş ve devrilmiştir. Bu alanın doğallıkla en ufak ilgisi yoktur.

Doğal yapısını tamamen değiştirdiğiniz bir alana “Ekolojik Park” diyeceksiniz. Orasına-burasına bu yörede doğal olarak bulunmayan ağaç türlerini, üstelik gül fidanı diker gibi bir-iki metre ara ile dikeceksiniz, ve gölgeye hiç dayanamayan, üstelik  bu yörede doğal olarak bulunmayan ağaç türü fidanlarını diğer ağaçların yeterli ışıktan mahrum bıraktığı yerlerde de yaşamaya zorlayacaksınız, bilmem ne kadar lamba oradaki bitkilerin ritmini bozacak,  havuzlu kafeterya gibi tesisler yapacaksınız, sonra broşürler bastırıp vatandaşları “Ekolojik parkı! “ ziyarete çağıracaksınız.

Başka bir konu daha var; “Ekolojik Park” lar Milli Park kavramında olduğu gibi geniş bir alanı kapsar. Kazdağları, Ilgaz, Abant Milli Parkı gibi. Bu nedenle buraya, ekolojik yapısı uygun olsa bile ancak “Doğal Bahçe” veya “Ekolojik Bahçe” denilebilirdi. Yani kapladığı alanın küçüklüğü, doğal olmayan yapısı ve içindeki yapılaşma ile burası “Ekolojik Bahçe” de değildir. Herkesin bildiği park konumundadır.  

Birilerine soruyorum; Burası “Ekolojik Park” ise örneğin Cumhuriyet Çocuk Parkının kapısına aynı tabeladan neden konulmuyor? Bunu engelleyen “Ekolojik” unsur nedir?

Başka bir şeyi de çok merak ediyorum; Buraya özel olarak okullarından getirilen minik  öğrencilere öğretmenleri ne anlatıyor ? 

YORUMLAR

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Bahçedeki eczane28 Nisan 2022 Saat: 09:38
İnanılır gibi değil; bir ağaç insan sağlığı acısından bu kadar faydalı özelliklere nasıl sahip olabilir?
Kötü adam !17 Nisan 2022 Saat: 11:16
Türkiye’de, toplumsal yapı açısından olumlu yönde olsa da farklı davranışlar çok yadırganır.
Çınar ağacının çaresizliği27 Mart 2022 Saat: 22:16
İzmit’te, kentin en hareketli yerinde asırlık Çınar Ağaçları zaman içinde, aralıklarla devriliyor.
Ölümsüz ağaca düşman!17 Mart 2022 Saat: 22:12
Zeytin ağacı için 1000 yıllık yaşam normaldir. Bu özelliği nedeniyle o “Ölümsüz ağaç” olarak da tanımlanır.
% 4 ile %2’nin buluşması25 Şubat 2022 Saat: 14:17
Bu ne biçim başlık demeyin. Dünyada kıt olan iki biyolojik değişimin aynı kişide buluşmasını gösteriyor.
Tüm Yazıları