İGF
Necdet Güler
Necdet Güler

"Dodo"lar Yoksa "Tambalakok" da Yok !

Hint Okyanusu'nda bulunan adalardan biri Mauritius. Bu adada "Tambalakok" (Sideroxylon grandiflorum) adıyla bilinen bir ağaç türü yaşıyor.

24 Ocak 2016 Saat: 18:25

   70'li yıllara gelindiğinde  bu ağaçların adadaki  sayısı belirgin olarak çok azalmış ve çok yaşlı, az sayıda örneği kalmıştır. Bu kalanlar da çiçek açmakta ama eskiden olduğu gibi arazide doğal yolla yeni fidanları oluşmamaktadır.

             Birçok bilim insanı bunun nedenini bulmaya çalışıyor ve uzun uğraşlar sonrası sonuç alınıyor: Olayın nedeni, sadece o adada yaşayabilen  "Dodo" ların (Raphus cucullatus) neslinin tükenmiş olması.. Avlaya avlaya bitirmişler bu kuşu. Bu kuş Güvercin'ler familyasından,  yükseklikleri takriben 75 cm, ağırlıkları 22 kg  olan oldukça iri kuşlar. Uçamıyorlar, yuvalarını toprakta yapıyorlar.

             Dodo'lar Tambalakok meyveleri ile besleniyorlar. Bu meyvelerin çekirdeği ile dış yüzü arasındaki doku çok sert. Düşen meyvedeki tohum toprağa karışıp çimlenemiyor. Ama Dodo onu yediğinde içindeki tohum, dışkısı yoluyla toprağa ulaştığında kolayca çimleniyor, fidesi ve sonrasında ağaç olacak fidanı oluşuyor.

            Ne yapılabilir? Dodo bulmak mümkün değil..İnsanlar adadaki neslini tüketmiş. Çareyi buluyorlar: Hindi. Adaya getirdikleri hindiler de bu ağaçların tohumlarını yiyorlar ve aynı doğal işlem çalışmaya başlıyor. Adadaki  Tambalakok ağaçlarını sayısı artmaya başlıyor.

            Bu olay ekolojik inceleme ile çözülmüştür. ÇünküEkoloji, canlıların kendi aralarında ve yaşadıkları ortam ile ilişkilerini inceler. Adadaki ortam bellidir. Toprak özellikleri, iklim, bitki türleri vs bellidir. Ama sadece bunların bilinmesi yetmemiş, bunların aralarındaki ilişki belirlenmiştir. Anlaşıldığı gibi Ekoloji ortam demek değildir; Canlı türlerinin genetiğini,  orijinini, kaynağını, değişimlerini, yayılımlarını  ve zaman içinde çeşitliliği ile doğal ortamlarında davranışını içeren bir bilim dalıdır.

            Son iki asırda insan nüfusundaki artış doğal   ortamların daha fazla sömürülmesine neden olmuştur. Bu yüzden birçok tür yok olmuş ve ortamların doğal dengelerine yeniden dönüş kapasitesi azalmıştır. Bu nedenlerle Ekoloji ilminin  her geçen gün daha fazla önem kazanacağı kesindir

YORUMLAR

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Bahçedeki eczane28 Nisan 2022 Saat: 09:38
İnanılır gibi değil; bir ağaç insan sağlığı acısından bu kadar faydalı özelliklere nasıl sahip olabilir?
Kötü adam !17 Nisan 2022 Saat: 11:16
Türkiye’de, toplumsal yapı açısından olumlu yönde olsa da farklı davranışlar çok yadırganır.
Çınar ağacının çaresizliği27 Mart 2022 Saat: 22:16
İzmit’te, kentin en hareketli yerinde asırlık Çınar Ağaçları zaman içinde, aralıklarla devriliyor.
Ölümsüz ağaca düşman!17 Mart 2022 Saat: 22:12
Zeytin ağacı için 1000 yıllık yaşam normaldir. Bu özelliği nedeniyle o “Ölümsüz ağaç” olarak da tanımlanır.
% 4 ile %2’nin buluşması25 Şubat 2022 Saat: 14:17
Bu ne biçim başlık demeyin. Dünyada kıt olan iki biyolojik değişimin aynı kişide buluşmasını gösteriyor.
Tüm Yazıları