Kültür

Turizmin Önemi Saraylı-Örcün’de Anlaşıldı; Bu Daha Başlangıç…

‘’Saraylı-Örcün Tarih Koridoru’nda Doğal yaşam Projesi” kapsamında düzenlenen Saraylı-Örcün Kültür ve Turizm Festivali’nin ilki olan etkinlik 12-13 Ağustos 2017 tarihlerinde çeşitli törenlerle gerçekleşti.

13 Ağustos 2017 Saat: 21:59
Turizmin Önemi Saraylı-Örcün’de Anlaşıldı; Bu Daha Başlangıç…
Turizmin Önemi Saraylı-Örcün’de Anlaşıldı; Bu Daha Başlangıç…

Gölcük-Başiskele Termal Turizm Merkezi Birliği Birim Koordinatörü Ayşe Dışpınar tarafından hazırlanan ve 2 yılı aşkın süredir devam eden ‘’Saraylı-Örcün Tarih Koridoru’nda Doğal yaşam Projesi” kapsamında düzenlenen Saraylı-Örcün Kültür ve Turizm Festivali’nin ilki olan etkinlik 12-13 Ağustos 2017 tarihinde çeşitli törenlerle gerçekleşti. Bende gazeteci olarak ve Kocaeli Turizm Derneği İkinci Başkanı olarak oradaydım.

Katılım İlki Gerçekleşmesine Rağmen Yüksekti

Festival törenine Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş ve Eşi Funda Altıntaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve Eşi Feriha Ellibeş, Kocaeli İl Kültür Turizm Müdürü Adnan Zanburkan, Müdür Yardımcısı Ayhan Zeren, Şube Müdürü Hülya Özer, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı İzleme Değerlendirme Birim Başkanı Devrim Şallı, Örcün Köyü Muhtarı Mustafa Uyarı, Saraylı Köyü Muhtarı Rıfat Büyükbudak, Gölcük Orman İşletme Müdürü Hamdi Kaptanoğlu, KOÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilsen Bilgili, KOÜ Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol, Kocaeli Turizm Derneği 2. Başkanı, Gölcük’ten protokol ve vatandaşlar yüksek katılım gösterdi.

Bütün stantlar tek tek gezildi

Tören ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Protokolün stantları tek tek gezmesinin ardından, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımının gösterisi ve Gölcük Belediyesi Halkoyunları ekibinin Artvin halk oyunlarını sergilemesi ile devam etti. Gösterilerden sonra Festivalin önemini belirten konuşmalar gerçekleşti.

Proje Koordinatörü Dışpınar; “25 Ağustos 2015 yılında başladığımız projenin kapanışı ve aynı zamanda yeni bir festivalin başlangıcı olacaktır”

2 yılı aşkın süredir projenin başında olan Turizm Birlik Müdürü ve Proje Koordinatörü Ayşe Dışpınar; “Gölcük Belediyemizin projelerinden olan, Gölcük Belediyemiz ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansımız desteğiyle sürdürülen “Saraylı Örcün tarih koridorunda doğal yaşam” projemiz kapsamında düzenlenen Gölcük Belediyesi Saraylı Örcün Kültür ve Turizm festivalimize hoşgeldiniz. Projemizin ortak ve iştirakçileri olarak proje ortağımız İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, iştirakçilerimiz olarak da  Gölcük Kaymakamlığı, Gölcük Belediyesi, Derbent Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği, Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği’dir. Kendilerine desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim. 2 yıldır üzerinde çalıştığımız proje kapsamında Sultan Hatun Konağımız yeniden restore edilerek butik otel olarak işletilmeye hazır hale getirilmiştir. Bizim amacımız bütün evlerimizin restorasyonlarını tamamlayarak Cumalıkızık ve Taraklı Köyleri gibi Saraylı ve Örcün Köylerini de Tarih Turizm Merkezi haline getirmektir. Bu yeni başlangıcı da iki günlük dolu dolu geçecek olan  festivalle tanıtmayı hedefledik. Ben öncelikle bu yolda bize destek veren ve bugün burada bizleri yalnız bırakmayan bütün herkese saygılarımı sunuyorum” dedi.

Örcün Köyü Muhtarı Mustafa Uyar; ”Saraylı ve Örcün Köylerimizde 2 yıldır devam eden projemiz nihayet birincisini yapmak kaydıyla bugün burada bir araya geldik. Dilerim ki bu sene ilkini gerçekleştirdiğimiz festivalin üçüncü beşinci ve daha sonrasında bizlerden sonra gelecek olan arkadaşlarından devam etmesi amacıyla güzellikler temenni eder ve köyümüze değer kattığınız için tekrar teşekkür ederim” dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Zanburkan; ”Saraylı ve Örcün’ün canlanması için elimizden gelen desteği vereceğiz, burada diziler çekilecek”

Kocaeli İl Kültür Turizm Müdürü Adnan Zanburkan; ”Bugün gerçekten çok güzel bir mutluluğu yaşıyoruz. Tarihi asırlar öncesine dayanan bir coğrafyanın üzerinde bulunmaktayız. Bilindiği gibi Saraylı ve Örcün Köyleri çok eski yerleşim birimi olduğu ve otantik ve folklorik değerlerini hala koruduğu ve bu nedenle de hala çok büyük değer arz ettikleri bizim için önemlidir. Başta Kaymakamımız Sayın Mustafa Altıntaş’a ve Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Ellibeş’e böylesine kültürel ve turizm projelerini yaptıklarından dolayı ve bu bölgede bulunan tarihi eserleri dokusuna uygun olarak restore ederek hizmete açtıklarından dolayı ve turizme kazandırdıkları için çok teşekkür ederim” dedi.

MARKA’dan Şallı; ”Gölcük için çok önemli bir turizm merkezi oluşturuldu”

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı İzleme Değerlendirme Birim Başkanı Devrim Şallı; ”2010 yılından beri bölgede çeşitli proje uygulama eğitimleri düzenlendi. Aslında bu projenin Doğu Marmara Kalkınma Ajansı açısından bir kaç önemli noktası var. Projede emeği geçen herkese ve Ayşe Dışpınar Hanım’a teşekkürlerimi iletmek istiyorum” dedi.

Kaymakam Altıntaş; ”en büyük isteğimiz Saraylı ve Örcün halkının bu projeyi sahiplenmesi”

Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş; ”Bildiğiniz gibi Saraylı ve Örcün “Tarih koridorunda doğal yaşam” projesinin kapanışını yapmak için bir araya geldik. Bu projenin iki amacı vardı; birincisi geçmişi geleceğe taşımak, bölgedeki tarihi değerlerin emeklerin yaşatılması ve geleceğe taşınmasıdır. İkincisi bölgenin sosyo ekonomik yaşamının da değiştirilmesidir. Burada en büyük görev kadınlarımıza verilmiş. Kadınlarımız bilindiği gibi bizim toplumumuzda bizim geleneksel anlayışımızda bereketin, bolluğun, rahmetin sembolüdür. Kadın eli varsa orda bereket, bolluk, bereket vardır. Biz inanıyoz ki birlik olduğumuz zaman yapılamayacak hiçbir şey yok. Bizim en büyük isteğimiz Saraylı ve Örcün halkının bu projeyi sahiplenmesi bekliyoruz. Ben bu projenin uygulanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Örcün’den Saraylı’ya yürüyüş;

Konuşmaların ardından bütün protokol ve katılımcılar Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın önderliğinde Saraylı Köyü’ne kadar yürüdü. Saraylı Meydanı’nda hazırlanan stantlara kadar yürüyen protokol daha sonrasın da Saraylı Meydanı’nda bulunan stantları da tek tek gezerek vatandaşlarla yakından ilgilendiler. Stantların gezmelerinin ardından Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği’nin tarihi bir evin için sergilediği, Saraylı ve Örcün’de bulunan tarihi evlerin fotoğraflarının sergilendiği sergi gezildi. Ardından çok eski bir geleneğimiz olan yoğurt yeme yarışı ile halat çekme yarışmaları ve çeşitli etkinliklerde festival devam etti. Yarışmada yenen yoğurtlardan birisinden bir çeyrek altın çıktı. İki gün süren etkinliklerde düzenlenen tüm yarışmalarda katılımcılara minik hediyeler sunuldu. Gelen basın mensupları da unutulmadı.

Temsili kına gecesi, heyamola ile kız evinin damat evine ziyareti canlandırıldı. Bakımlı atları ile gezi imkanı bulan katılımcı misafirlere restore edilen konak da gezdirildi. Adı üstünde Saraylı olan bu köy, saray görgüsü ve kültürüne haiz olduklarını hazırladıkları standlar ve ikramlarla gösterdiler. Köy kahvesinde çeyiz evi oluşturulmuş ve yaklaşık yüz 160 yıllık el işi işlemeler protokole gezdirildi ve tanıtıldı. Bir tarafta da katılımcı misafirlere zengin bir ikram büfesiyle ev yapımı yiyecek ve içecekler sunuldu. İki gün boyunca uygun fiyatlardan her türlü yöresel yiyecekler, içecekler ve el işi işlemeler ve çeşitli hediyelik eşyalar, kazaziye ve telkâri işi işlemeleri hazırlanan standlarda satıldı.

Tam bir gün boyunca izlenimlerde bulunduğum Saraylı ve Örcün’de haber yapılacak çok malzeme var. Günün tek yöresel ve Çavuş Üzümü Yaprağı ile yapılan bir ana yemek olan Düğün Dolması ile ara sıcak Yumurta Dolması pek farkedilmese de gazeteci gözü ile bunu yapan iki kadınla fotoğraf çekimi ve yemek hakkında ön röportaj yapma imkanı buldum. Modern ve görgülü köy halkları dolu dolu bir festival hazırlamışlar. Duyurulma ve tanıtımda eksiklikler vardı. Böyle dolu hazırlanmış festivaller az bulunur. Gelemeyenler çok şey kaçırdı bence. Bir tarihe de ilki olması hasabiyle tanıklık etmekte hoştu. Bölgede olan Rahvan At’çılığı, Çavuş Üzümü, Köylerdeki Bizans kalıntıları, Evleri, Anıt ağaçları, hazırlanan trekking yolları, anlayacağınız kültürel ve turizm haberi olarak oldukça fazla konu var bu iki köyde.

Tek eleştirim olacak bu festivale yönelik, billboardlar, pankart ve afişler, radyo, tv ve gazete duyurularının yerelde bile az olması. Bu tarz 2 yıllık bir emeğe dayalı projelerde, binlerce köylünün taşın altına elini koymasına rağmen, tanıtımda, duyurulmasında bütçe gereği ve ulaşılabilirlik gereği protokol, siyasi iradenin ve mülki iradelerin gücü yadsınamaz. Kocaeli’nin diğer ilçeleri, İstanbul, Bursa, Sakarya, Yalova gibi bir çok büyükşehire yakınlığı katılım açısından bir avantaja çevrilebilirdi. Bunu da bu festivalin ilk olmasından dolayı diye düşünmek istiyorum. Her ne kadar projede duyulmamış 2 yıldır gerçekleştiriliyor olsada. Vizyonumuzu yerelden çıkarıp ulusal ve uluslararası bakışa sahip olarak geliştirmemiz gerekli diye düşünüyorum.

Proje Koordinatörü Ayşe Dışpınar’ı, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zanburkan’ı, MARKA adına katılan Devrim Şallı’yı, KOÜ Turizm ve Otelcilik Yüksek Okul Müdür Yardımcısı Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Bilsen Bilgili’yi, Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği Başkanı İsmail İkiz’i, Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş’ı, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği’ni, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’i, Saraylı köyü muhtarını, Örcün köyü muhtarını ve emeği geçen tüm kadınları ve katılımcıları tebrik ederim.

Haber: Veysel Kavrayan

 

 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız