Güncel

Şimdi de Kyme Antik Kenti tehdit altında

3 bin yıllık Kyme Antik Kent sınırları içerisinde yapılacak olan Nemrut Körfezi Limanı imar planı Çevre Bakanlığı tarafından onaylandı.

19 Temmuz 2020 Saat: 08:12
Şimdi de Kyme Antik Kenti tehdit altında
Şimdi de Kyme Antik Kenti tehdit altında

İZMİR

2019 yılında 1. derece olan arkeoloji statüsü 3. dereceye düşürülen kentte dolgu ve inşaat çalışmaları yapılacak.

12 bin yıllık Hasankeyf tüm tepkilere rağmen sular altında kalırken, bu kez de 3 bin yıllık Kyme Antik Kenti iktidarın hedefinde.

Kyme Antik Kenti, Kuzey Yunanistan'dan gelen halklar tarafından kurulmuş ve madeni para basan ilk şehirlerden biri. Arkaik dönemde ekonomik açıdan gelişkin olan kent, antik dönmede zeytin, üzüm, buğday tarım ürünlerinden zeytinyağı şarapçılığına kadar bir çok tarımsal üretimin merkezi. Ayrıca, antik dönemde seramik ve toprak kapların üretiminde de önemli merkezlerden biri.

Aliağa'daki demir çelik, petro, kimya, liman ve haddahane endüstrisinin ortasında bulunan Kyme Antik Kenti, 1960'lı yıllardan bu yana saniyeleşme tehdidi altındaydı. Şimdi de antik kente inşaat çalışması yapılacak.

SİT ALANINDA DOLGU VE İNŞAAT ÇALIŞMASI YAPILACAK
Egeli Gazetenin haberine göre, Aliağa'da bulunan Kyme Antik Kenti sınırları içerisinde yapılacak Nemrut Körfezi Limanı imar planı, Çevre Bakanlığı‘nca onaylandı. Askıya alınan imar planına göre, arkeolojik sit alanına denk düşen bölgede dolgu ve inşaat çalışmaları yapılacak.

Kara tarafından yaklaşık 760 metre uzunluğunda, 25 metre genişliğindeki kullanılan iskelenin; yaklaşık 50 metre kuzeyine ve kara tarafından yaklaşık 255 metre batısına 13.760,13 metrekarelik dolgu yapılacak. Ayrıca mevcut iskelenin güneyinde; güneye doğru yaklaşık 276 metre, kara tarafından batıya doğru yaklaşık 320 metre genişletilerek 87.977,12 metrekare de dolgu gerçekleştirilecek. Planlanan dolgu alanının güney ucuna yaklaşık 55 metre genişliğinde, 342 metre uzunluğunda, 18.841,30 metrekarelik bir iskele yapılacak. İskele ile dolgu alanının birleştiği noktada araçların deniz yolu ile taşınması sağlayan ro-ro rampası da inşa edilecek.

ARKEOLOJİK DERECESİ 3. DERECEYE DÜŞÜRÜLDÜŞ
Kyme Antik Kenti, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 1990 yılında aldığı karar ile I. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmişti. 

Ancak aynı kurulun 2019 yılında aldığı karar ile antik kent ve limanın bitişiğindeki 1. derece arkeolojik sit alanı, 1. dereceden 3. dereceye düşürüldü. Dolgu ve inşaat çalışmaları da sit derecesi düşürülen alanda yer alıyor.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız