Güncel

Sakarya Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi Projesi İmzalandı

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı güdümlü projesi desteği ile hayata geçirilecek olan “Sakarya Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi Projesi” Protokol İmza Töreni SATSO’da gerçekleştirildi.

11 Temmuz 2018 Saat: 19:19
Sakarya Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi Projesi İmzalandı
Sakarya Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi Projesi İmzalandı

Protokol İmza Törenine Sakarya Valisi İrfan BALKANLIOĞLU başta olmak üzere Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki TOÇOĞLU,  Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün ALTUĞ, MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa ÇÖPOĞLU ve Sakarya Üniversitesi Pamukova Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Taki DEMİR katılımı ile gerçekleştirildi.

Doku Kültürü Laboratuvarı ile yılda 30 milyon bitki yetişecek

Proje kapsamında Sakarya ili Arifiye ilçesinde, yıllık 30.000.000 adet kapasiteli bir Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi kurulması amaçlanmaktadır. Projeye konu merkezde; bitki yetiştiriciliğinde bölgenin ihtiyacı olan hastalıksız, virüsten ari, kaliteli ve sağlıklı gıda ve süs bitkileri tohum ve fidelerinin doku kültürü teknolojisi ile nitelikli ürüne dönüştürülmesi planlanmaktadır. Bu sayede sektörde kaliteli ve sağlıklı tohum ve fide üretimi, sektörde dışa bağımlılığın azaltılması ve sektör kuruluşların ihracat kapasitelerinin arttırılması amaçlanmaktadır.

Sektörde Dışa Bağımlılık Azalacak

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Proje Uygulama Birimi Başkanı Şevket KIRICI da proje detayları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Kırıcı, sunumunda projeden beklentilere değinerek “Bu proje ile; yıllık 30 milyon bitki üretim kapasiteli aseptik şartlarda yapay bir besin ortamında hücre, doku veya organ gibi bitki kısımlarından eksplant kontrollü çevre koşullarında yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin üretildiği bir bitki doku kültürü laboratuvarı içeren süs ve gıda bitkileri mükemmeliyet merkezinin kurulması beklenmektedir. Ayrıca sektörel bazda ürün ve üretim çeşitliliğinin sağlanması bakımından bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda tespit edilen 4.700 çeşit fide, fidan ve tohumun doku kültürü teknolojisi ile üretimini içermesi,  laboratuvarın toplam üretim kapasitesinin % 30-40’lık kısmının dış pazara sunulması, laboratuvarın toplam üretim kapasitesinin % 70-60’lık kısmının ise iç pazara sunulması beklenmektedir. Projenin temel amacı, sektördeki firmaların yurtdışından ithalat ile dış pazardan temin ettikleri bitkisel üretim materyalleri maliyetini azaltmak ve dolayısıyla firma genel maliyetlerini düşürmeye katkıda bulunmaktır.” dedi.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız