Orman

Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü Değerlendirme Toplantısını Maşukiye’de gerçekleştirdi

Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü, Bölge Müdürü Okan Kurşun önderliğinde, 2016 yılsonu bütçe, bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı, Maşukiye'de geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi.

23 Kasım 2016 Saat: 00:12
Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü Değerlendirme Toplantısını Maşukiye’de gerçekleştirdi
Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü Değerlendirme Toplantısını Maşukiye’de gerçekleştirdi

Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü, Bölge Müdürü Okan Kurşun önderliğinde, Gölcük Orman İşletme Müdürü Hamdi Kaptanoğlu ev sahipliğinde 2016 yılsonu bütçe, bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı, Maşukiye Motali Life Otel’de geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi.

Toplantıya, Sakarya Bölge Müdürü Okan Kurşun, Sakarya Bölge Müdür Yardımcıları, Adapazarı Orman İşletme Müdürü Özlem Cevahirci, Akyazı Orman İşletme Müdürü Mehmet Çalışkan, Geyve Orman İşletme Müdürü Mustafa İşçioğlu, Gölcük Orman İşletme Müdürü Hamdi Kaptanoğlu, Hendek Orman İşletme Müdürü Mustafa Arpacı, İzmit Orman İşletme Müdürü Abdullah Duman, Karasu Orman İşletme Müdürü Sungur Mehmet Yeni, Sakarya Orman Fidanlık Müdürü Hacer Dilaver katıldı.

Sakarya Orman Bölge Müdürü Okan Kurşun 1-4 Kasım 2016’da Afyon’da gerçekleştirilen 2016 Yılı Döner Sermaye Bütçe Toplantısına değinirken, T.C. Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez’in, Sakarya Orman Bölge'nin yaptıkları başarılı çalışmalar için beğeni sözcükleri ve örnek gösterilmeleriyle ilgili, toplantıya katılan çalışma arkadaşlarına, 2016 yılında yaptıkları çalışmalar ve gerçekleştirdikleri başarılı sonuçlar sebebiyle genel müdür yardımcılarına, işletme müdürlerine ve fidanlık müdürüne ayrı ayrı teşekkür etti.

Kurşun ‘’Sakarya planlı ormancılığın ilk merkezidir. Planlamada 100. Yılımız, ilk orman amenajman planı 1917 yılında Çamdağı Mustafa Şeref Bey Ormanı olmuştur. Bölgenin tamamında ilk defa mülkiyet tabanlı meşcere haritaları çıkarılmış, mülkiyet tabanlı tabloların ilk kullanımının yapılmış, meşelerin tür bazında envanteri ve planlamasının yapıldığını biliyoruz. Tür bazlı ilk meşe tensil sahalarının açıldığını, Devlet Ormanı fındıklıkların envantere yansıması durumunun oluştuğunu, kestane ormanlarında kestane direk ve kestane çubuk işletme sınıfı oluşturulduğunun,endüstriyel ağaçlandırmaların tablolara yansıdığını belirtmek isterim’’ dedi.

Kurşun, ‘’Eğitim faaliyetleri olarak Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü olarak, Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde 2014 yılında başlayan Ağaç Kesme ve Boylama Operatörü eğitimi 2016 yılında tamamlanmıştır. Üretim ve pazarlama konularında değişen mevzuatla ilgili olarak personele, serbest çalışan orman mühendislerine ve dikili ağaç satışı alan gerçek ve tüzel kişiler ile kooperatif temsilcilerine eğitim verilmiştir. Bir önemli projemiz vardı buda, ÖNCE GENÇLER HAZIRLANDI… GENÇLER DE GENÇLİĞİ… ismiyle başlandı bu projeye. Geç kalındığına inanmış, az tensil ile yaşlı sahaların dönüşmeyeceğini kavramış ve programını kendisi belirleyen şefler, erken bol tohum tespiti, tombul tomurcuk ve erkek çiçeklerin gözlenmesi, arazi hazırlığı ve üretim organizasyonu, tohum olgunlaşma ve dökülme gözlemi, tohum toplama ve saklama etkinlikleri ve çalışmaları başlıklarıyla hazırlanıldı. Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü, tarihinin en büyük kayın gençleştirme çalışmasını yaptı bu çalışmalarla. 2016 Programı 914 ha idi. Gençleştirmeye inanmış şeflerin tesbiti 1.750 ha idi. Piyasalardan dolayı revize 1.420 ha oldu.2015 yılında orman gülü temizliği yapılan 289 ha saha ile birlikte 1.709 ha gerçekleşti ve stratejik gençleştirme hedefi tutturulmuş oldu. Bugün itibariyle arazi hazırlıkları ve üretim çalışmaları tamamlandı. Gençlerimiz ve gençleştirmemizle gurur duyuyoruz’’ diye bildirdi.

Kayın sahalarının çökmesine meydan vermeden 100 yaşından itibaren hatta 80 yaşından itibaren gençleştirmesinin gündeme alınması ve buna göre hazırlıklara başlanması büyük önem arz etmektedir. Bölgede mevcut gençleştirme sahalarına başarıyı arttırmak için 10 kg/ha olacak şekilde takviye amaçlı tohum toplatılmaktadır. Ayrıca 2017 yılında 21 İşletme Şefliğinde 5 ve 10’ ar hektar olmak üzere toplam 150 ha gençleştirme çalışması için yaklaşık 5 ton tohum tekniğine uygun toplatılmıştır. Bunlar soğuk hava deposunda stoklama işleri devam etmektedir.

Eylül 15 civarı %10 randımanla ilk tohumlar dökülmeye başladı. Verilen tohum toplama programına göre işletmeler örtü serdi. Kayın Gençleştirme Projesi olarak başlayan projeye, Kayın tohumu toplama ve saklama projesi eklenmiş ve orman işletme şeflerine değerli hocalardan eğitim verdirilmiş, bu çerçevede Tohum Stok Merkezi oluşturulmuş, bunlara ilaveten bölgede saçlı meşe doğal gençleştirme eklenmiş, kayın gövdeli akçaağaç doğal gençleştirme ile devam edilmiş, Gençlik Şöleni ile taçlandırılmıştır.

Kurşun ‘’bu çalışmalarımız büyük takdir gördü, hedeflerimizi işletme şeflerimiz ve işletme müdürlerimizle gerçekleştirdik. AMACIMIZ; Ormanların sürdürülebilirliğine gençleştirme ile dikkat çekmek, ormancılığımızın merkezine gençleştirmeyi yerleştirmek, gençleştirme çalışmalarında başarılı şefleri onure etmek, eğitim ile bilgi birikimini artırmak ve tazelenmek. Şölene Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı, Tohum Islah Araştırma Müdürü ile Zonguldak ve Bolu Orman Bölge Müdürü ile başarılı şefleri katıldı. Türkiye’de ilk defa 1 Haziran 2016 tarihinde yapılan Gençlik Şöleni geleneksel olarak her yıl kutlanacaktır’’ sözleriyle bildirdi.

Bölgede Kestane Direk İşletme Sınıfı 1.259 ha’dır ve idare süresi 20 yıldır.Kestane Çubuk işletme Sınıfı 241 ha’dır ve idare süresi 4 yıldır.Amaç; ithal ağırlıklı bambu sektöründe ve kütük ev yapımında yerel kaynakların kullanılması, daha estetik ve dayanıklı olmasına rağmen Kestane tomruğu 300 TL/m3’e ancak satılabilmektedir. Buna rağmen Afrika kökenli, aynı özelliklerdeki Sapelli türünde bir ağaç, metre küpü bin euro’dan satılabilmektedir. Bu sebeple bu alanda piyasaya ve alıcıya tanıtım ve bilgilendirme yapılmalı, direk işletme sınıfında gençleştirme devam etmeli, kütük ev sektörü kestane kullanımına teşvik edilmelidir. Ayrıca Kocaeli-İstanbul otobanının 1 ile 40. km’leri arasındaki makilik, akçakesme, sandal, karaçalı formunda 1.404 ha’lık bozuk orman sahası ağaçlandırılmak suretiyle Körfeze estetik görünüm sağlanıyor.

Anlayacağınız kadarıyla Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü tüm birimleriyle ve Orman İşletme Müdürlükleriyle Çalışmaktadır. Oldukça yoğun dönemler geçiren bölge bu çalışmalarla gelecek nesiller için çevresel, ekonomik bir değerler silsilesi olarak yaşayacak ve korunacaktır inancındayım. Tam anlamıyla bir ekolojik sistem işletilmekte. Kestane, ıhlamur, ağaç reçinesi, ormandan alınan ekonomik değeri olan ve gelir getirici çalışmalardır. Fındık önemli bir girdi sağlayan orman arazilerinde yetişen ekonomik başka bir girdidir. Kurşun, fındık alanında da iddaalı bir çalışmayla en büyük resmi fındık üreticisi olduklarınıda dile getirdi. Endüstriyel ürün için çalışmalar yapılmaktadır. Kağıt, yakacak, sanayi, ambalaj ve endüstriyel olarak çeşitlere ayrılan ağaç ürünleri oldukça büyük ekonomik girdi sağlamaktadır ülkemiz için ve bölgemiz için. Doğrudan faydalar yanında dolaylı faydalarını da katarsak, binlerce aileye ekmek kapısı olan ormanlarımız korunmalı ve doğru planlarla kullanılmalıdır. Mesela Bal ormanları, bambu malzemesi için ağaç ormanları, yabani ve aromatik bitkileri de barındıran ormanlar ilaç sanayinden, parke sanayine, mobilyadan farklı sanayi dallarına kadar ürün, mesire yerleri ve turizm sektörüne katkılarıyla da hizmet üretmektedir.

‘’Orman Hayattır’’ sözünü doğrularcasına yapılan çalışmaları, bölge müdürlüklerinin çalışmalarını internet sitelerinden takip edebilir ve ziyaret edebilirsiniz. Gözümüzün önünde olan ormanları ziyaret edebilir hayat koşturmacasının içinde kafamızı önümüzden kaldırarak biraz göğe doğru maviliklere biraz dağlara doğru yeşilliklere çevirerek huzuru hissedebilirsiniz. Daha 10'larca projesi olan ve çalışmaları olan Sakarya Orman Genel Müdürlüğü ve yaşadığım bölgede olan, Gölcük Orman İşletme Müdürlüğü çalışmalarını farkındalığım sebebiyle gözlemliyorum. Bu toplantıya katıldığım ve güzel bilgileri edindiğim için, Sakarya Orman Bölge Müdürü Okan Kurşun’a, ev sahibi Gölcük Orman İşletme Müdürü Hamdi Kaptanoğlu’na güzel ağırlamaları için ve bu doğa güzelliklerine bakış açımı değiştirmelerinde katkısı olan onurlu çalışmalarıyla ufkumu genişleten tüm yöneticilere teşekkür ederim.

Haber: Veysel Kavrayan

Eğitimci-Gazeteci-Yazar

veyselkavrayan@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız