Güncel

Munzur Vadisi’ni yapılaşmaya açacak projeye tepki: Halkın rızası yok!

“Munzur Özgür Aksın Meclisi”, Munzur Vadisi’ni yapılaşmaya açacak proje ve Dersim’deki çevre tahribatına karşı mücadele çağrısı yaptı.

9 Haziran 2020 Saat: 08:56
Munzur Vadisi’ni yapılaşmaya açacak projeye tepki: Halkın rızası yok!
Munzur Vadisi’ni yapılaşmaya açacak projeye tepki: Halkın rızası yok!

“Munzur Özgür Aksın Meclisi”, Munzur Vadisi’ni yapılaşmaya açacak projeye ve Dersim’deki çevre tahribatına karşı Munzur Gözeleri’nde basın açıklaması yaptı. Meclis adına açıklamayı okuyan Dersim Barosu Başkanı Av. Kenan Çetin, Munzur Gözeleri ve Pülümür Çayı başta olmak üzere, barajlara ve HES’lere, Munzur ve Halvori gözelerindeki yapılaşmalara, Munzur, Pülümür, Tağar, Peri ve diğer ırmak dere ve çayların ticari yapılara açılmasına karşı mücadele çağrısı yaptı.

Bu yılki Dünya Çevre Günü‘nün temasının biyoçeşitlilik olduğunu hatırlatan Çetin, Evrensel‘in haberinde “Dünyada biyoçeşitlilik 48 yıl içerisinde yüzde 28 azalmışken Dersim’de halen yeni biyoçeşitlilik türleri ‘Munzur Özgür Aksın’ bileşenlerince tescillenmektedir.” dedi.

https://www.youtube.com/watch?v=Rrf-XrNgiuQ&feature=emb_logo

BU PROJEYLE MEVCUT ALAN KORUNAMAMAKTADIR

Kovid-19 salgını günlerinde dahi Kanal İstanbul, Salda Gölü projeleri ile 20’ye yakın HES ve madenlere “ÇED olumlu” raporu verildiğini, Mercan’da kaçak HES’in hâlâ durduğunu, geçtiğimiz günlerde de Munzur Gözeleri’ne ilişkin peyzaj ihalesi yapıldığını söyleyen Çetin, “Halkı katmadan, arıtması projelendirilmeden, kıyıları özel mülkiyetleri kamulaştırılmadan, yönetimi yerel yönetimlere ve kooperatiflere bağlanmadan, 1. derece doğal sit alanı olan Munzur Gözeleri’nde yapılan peyzaj projesi ile dış alandaki söğüt ve kavaklıkların olduğu korulukta piknik alanlarının daha yoğun bir kullanım alanı oluşturduğu görülmektedir. Bu projeyle mevcut alan korunamamakta. Halvoriyi de ticari alan yapma projesi su havzalarına, bir bütün saldırıyla kıyılarda ve milli parkta tahribat artırılmaktadır.” dedi.

“KÖYLERİMİZ İNSANSIZLAŞTIRILMAK İSTENİYOR”

Munzurlar ve Mercanların; dağ, tepe, yaylalar, buzul göller, inanç merkezleri, köy-mezra yerleşim yerleri ve diğer alanların şirketlerin saldırısı altında olduğunu söyleyen Çetin, “Ovacık ilçemizde tarım arazilerinin üretici köylülüğün emekleri, alın terleri, tarımsal ve hayvansal üretimleri 49 yıllığına Koç Mercan şirketine yakın zamanda verilerek üretici köylülük bitirilmek, tek şirkete tahsisi ve teslimi sağlanarak köylerimiz insansızlaştırılmak ve nefessiz bırakılmak istenmektedir” dedi.

Varlığını, doğanın yağmalanması ve insanının sömürülmesi üzerine kuran bu sistemin değişmesi için doğa ve çevre mücadelesi acil ve ertelenmez bir görev olduğunun altını çizen Çetin, Munzur’a yapılan müdahalede halkın ve Munzur Özgür Aksın Meclisi’nin rızası olmadığını vurguladı. Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, doğa talanına bir gün değil her gün; sadece üstten değil dipten dalga yaratarak mücadele etme çağrısı yaptı.

Av. Çetin’in ardından konuşma yapan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, şunları söyledi:

“Kapitalist emparyalist sistem özel mülkiyet hırsıyla dünyanın ve Dersim’in birçok alanında doğaya saldırıyor. Bu insansızlaştırma politikasıdır. Biz toplumsal bir mülkiyeti savunurken onlar özel mülkiyeti savunuyorlar. Onlara karşı bizlerin bir araya gelerek bu süreçte kendi topraklarımıza doğamıza sahip çıkmamız gerekiyor.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız