Kültür

Madagaskar Kocaeli’nde TATLI Fırtına Yarattı… ÇİKOLATA ve KAKAO

Kocaeli’nde 1. Gurme Çikolata Festivali adı ile gerçekleşen organizasyon, ilk olmasına rağmen oldukça büyük ve geniş katılımla gerçekleşti.

12 Aralık 2016 Saat: 16:20
Madagaskar Kocaeli’nde TATLI Fırtına Yarattı… ÇİKOLATA ve KAKAO
Madagaskar Kocaeli’nde TATLI Fırtına Yarattı… ÇİKOLATA ve KAKAO

Organizasyonun ana teması, dünya kakao adası, vanilya ve özel baharatların ana vatanlarından birisi olarak da bilinen tropikal meyveleri ile de ünlü ada ülkesi Madagaskar ve Kakao idi. Bu alanda Madagaskar İstanbul Fahri Konsolosu Nesrin Karaaslan Karadağ, Madagaskar dünya kakao konseyi üyesi ve bu alanda dünya kakao tedarikçiliğini elinde tutan bir komitenin üyesi Fransız Philippe Fontayne programda hazır bulundu.

Organizasyon komitesinde Madagaskarlı olan ve İstanbul’da Uluslararası İlişkiler alanında lisans ve yüksek lisan eğitimi almış olan, ticari proje bağlamında Türk-Madagaskar İş Konseyi çalışmalarında bulunan, Aymerillette Zafindranday Şen, İş insanı Turan Şen, Taşfed (Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu) Başkanı aynı zamanda Turizm Bakanlığı eski emekli müsteşarı Yalçın Manav, Gastronomi ve Yemek Kültürü Derneği Başkanı Bayram Özrek gibi isimler mevcuttu.

Katılımcılar arasında Kocaeli’nde yaşayan Madagaskarlı aileler, TAŞFED’e bağlı İstanbul Yeditepe Aşçılar ve Garsonlar Derneği üyeleri ve Başkanı Salih Güney, Akdeniz Üniversitesi’nden usta öğretici ve mutfak&servis eğitmeni, aynı zamanda Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği Başkanı da olan executive şef Adnan Soner ve üyeleri, Ertekin Turizm’den Genel Müdür Bülent Tekin, Gastronomi ve Yemek Kültürü Derneği yönetim kurulu üyesi Huriye Sezen Zafera ve üyeleri, TAŞFED’den Excutive Şef Harun Akman,Pizza Ustaları ve Aşçı Birlikteliği Derneği üyeleri ve Başkanı M. Yavuz Hoşkal, Azerbaycanlı Gano Markası distribütörü de olan Dr. Elmira İnal, Kocaeli’nden değerli Executive şeflerden Yazlık Ilıca Kurucu Müdürü de olan Genç Aşçılar Yetiştirme Derneği Başkanı Tayfun Gündüz, Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümünde Öğretim Görevlisi olan Huriye Zaferağa, Kırklaraeli Üniverstesinden alanında hocalar, Ramada Otel şefi de olan Naif Bağı, Wellborn Luxury Hotel şefi Hakan Bagi, Kocaeli Turizm Derneği’nden Başkan Soner Kılıç ve İkinci Başkan Veysel Kavrayan, Üsküdar Mithatpaşa Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi’nden yarışmacı da olan Fatmanur Tutar, İzmit Yavuz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden yarışmacı öğrenciler, Göl-Mek Pasta Kursu’ndan yarışmacı öğrenciler, Kocaeli Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yardımcı Doç Dr. Adem Yavaş ve öğretim eleman ve üyeleri ve öğrencileri, Kocaeli Üniversitesi Turizm, Gastronomi alanlarından hocalar ve yarışmacı öğrenciler, yemek kitapları sahibesi ve yemek araştırmacısı Konyalı Nevin Halıcı, TAŞFED yöneticileri, üyeleri, İstanbul’dan değerli şefler ve yarışmacılar, şef Nurten Çetin, Wacsh jüri üyeleri, SOA yemek’ten şefler, Compas Grup Asya Bölge Şefi, ISS yemek eğitmenleri, İbrahim Özdemir, İdris Kara Kurt, Hakan Uçkun gibi şeflerde hazır bulundu.

Kocaeli Turizm Derneği’nden Soner Kılıç ve Veysel Kavrayan yemek kitabı yazarı da olan Nevin Halıcı ile Kocaeli’nde bölgeye ait yöresel, özgün tadlar ve yemeklerle ilgili bir çalışmada yer alacağı konusunda ön söz aldı. Yemek Kitapı Yazarı Nevin Halıcı Hanımla Konya, Gaziantep ve Kocaeli Mutfağı üzerine konuşma fırsatım oldu. Sütlü Nuriye'nin hikayesine yer verdik. Konya'nın farklı tadlarını klasik Osmanlı, Türk yemeklerini, Gazi Antep mutfağı'nın Unesco'ya girişini ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in bu konularda ne kadar önemli işler yaptığını anımsattık. TAŞFED Başkanı Yalçın Manav Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Gazi Antep'in Unesco'ya girişinin taçlandırma yemeğine katıldığından ve anektodlardan paylaşımlarda bulundu. Ben geçtiğimiz haftalarda, yılın en iyi uluslararası gazetecisi ve en iyi haber ödülünü aldım. Türk Dünyasına özelliklede Azerbaycan, K.K.T.C., Türkiye Türk Diaspora haberi ve Gazi Antep'in ve mutfağının Unesco tescili ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen, Unesco da tescil edilmesiyle ilgili Çırağan Sarayı daveti haberiydi.

Organizasyonda Gano EXCEL firmasına ait olan ve Malezya'da üretilen reishi ölümsüzlük mantarı özütü içeren, özelliklede içecek grubu olan ve kahvesiyle ünlenen markanın bağımsız distribütörleri ve Dr. Elmira İnal'da stant açtı ve kahvelerini tanıttı.

Şef Mehmet Ak da organizasyonda kakao, hindistan cevizi ve egzotik tatlardan oluşan bir sunu standı oluşturdu. Öğrencisi, İsveçli yardımcı aşçısıyla beraber güne katkıda bulundu.

Ayrıca günün yıldızları haline gelen İstanbul Çekmeköy Gönüllü Anneleri’nden olan Serpil Erdoğan önderliğinde Tomurcuk Vakfı üyesi olan down sendromlu Damla Solak ve Gözde Güven isimli yarışmacılar herkese örnek olacak bir tatlı sunumu yarattılar. Hazırladıkları pastalarla ayrı ayrı altın madalya kazanan Solak ve Güven’in heyecan ve sevinçleri görülmeye değerdi. Ödüllerini TAŞFED Başkanı Manav’ın elinden alan Solak ve Güven sevinçlerini yumruklarını yukarı kaldırarak verdikleri pozla gösterdiler.

Katılımın, tanıtım yetersizliğine rağmen oldukça yoğun olması sevindiriciydi. Kocaeli’nde bu organizasyonların olması çok güzel. Sosyolojik ve kültürel olarak bu tarz organizasyonlara belediye, kamu ve özel kurumların daha çok destek olması gerekir. Organizasyonda şehirden hiçbir siyasi kurum, belediye yetkilisi, üst düzey katılım yoktu. Ayrıca komite üyesi Turan Şen: hiç bir kurumdan, maddi katkı almadıklarını da belirtti. Gölcük Belediyesinin Göl-Mek kursiyerleri, Kocaeli Üniversitesi turizm otelcilik öğrencileri yarışmacı olarak katıldı. Kocaeli’nde Uluslararası katılımlı bir festival ve yarışma oluyor ve hiçbir ilgili göremedim. Kocaeli sanayiye doymuşluğu fazla olan bir kent  ve bu sebeple tarih koridoru, turizm kenti gibi başlıklarla yoğun çalışmalar yapılıyor. Plajlar düzenleniyor, festivaller, organik Pazar, eko-köyler kuruluyor, ılıcalar, at haraları, oteller ve turizm yatırımları yapılıyor, spor salonları, kamplar, izci kampları, doğa ve trekking alanları oluşturuluyor. Şehir parkları, ekoparklar ve sayamadığım bu tarz onlarca yatırım yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor. Ancak sebebini araştırmadığım ve bilmediğim için çok yorum yapamasam da özel ve şahsi iştirakçilerin emeği ile gerçekleşen bu etkinlikte yine de alt makamdan da olsa yetkilileri görmek Kocaeli adına güzel olurdu. Şehre bir emekli müsteşarda olan TAŞFED Başkanı bir ülkenin Fahri konsolosu, bir gıda konsey yöneticisi geliyor, şehir gezdiriliyor, restaurantlar kapatılıyor, davetler düzenleniyor, maddi manevi ekonomi girdisi ve kültürel girdi oluşuyor. Her şeyden önce şehrin katılımcıları, yemek ve aşçılık dernekleri, öğrencileri yarışmalara katılıyor ve ödüller alıyor. Bu ilk olmanın sebebiyle diye düşünerek bu etkinlik ve Kocaeli'ni başka ülkelere ve illere tanıtacak diğer etkinliklerde iletişimin ne jadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak gerekir.

Ben burada bir art niyet aramıyorum, amacımız bağcıyı dövmek değil Kocaeli’nde üzüm yemek. Bu şehre ve değerlerine he beraber sahip çıkmalıyız. Evet ülkemiz zor dönemlerden geçiyor ve kalkınmada sosyo-kültürel ivme, turizm önemli bir yere sahip olacaktır diye düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarıyla beraber güçlü bir ülke, bizi kimse alt edemez, bizde ki o ruh var olduğu sürece, birlik olduğumuz sürece, harcında kardeşlik ve azim olan bu ülkenin evlatlarını kimse yıkamaz. 15 Temmuz ruhu oluşmuştur artık ve emelleri gerçekleşemeyecek olan bin kirli el yok olacak ve tarih sahnesinden silinecektir de. Etkinlik komitesi son dönemde zor şartları hasıl olan ülkemiz ve şehitler verdiğimiz için müzik dinletilerini iptal etti ve organizasyon aziz şehitlerimiz için saygı duruşu ile başladı.

Organizasyon komitesi bu organizasyonun Haziran ayında ikinci ayağının Madagaskar’da yapılacağını açıkladı ve seneye Kocaeli’nde daha büyük ve etkin bir organizasyon yapacaklarını ifade ettiler.

Etkinlik sonunda büyük bir jüri tarafından tatlı ve çikolata şölenine dönüşen el yapımı şaheserler ayrıntılı olarak değerlendirildi. Kazananlara ödülleri takdim edildi. Organizasyon ile ilgili temenni konuşmaları yapıldı. Harika görünümlü ve bol miktarda çikolata, pasta, ekler misafirlere ikram edildi. Büyük bir aile fotoğrafının ardından, komite ve yaklaşık 20 kişilik katılımcıya Wellborn Exucutive şefi Hakan Bagi'nın sunumuyla Turan Şen ve Aymerillette Zafindranday Şen tarafından günün onuruna bir yemek düzenlendi. Yemekte oldukça başarılı görsel bir şölene dönüşen tatlar tadıldı, sohbetler edildi. TAŞFED Başkanı, emekli müsteşar Yalçın Manav Hakan Bagi’ye onure edici bir konuşmayla dünya rozetlerinden bir seçki takdim etti. Şen ailesi herkese ayrı ayrı teşekkür etti. Mutlu bir yorgunluk geçiren komite, yemekte değerlendirme ve vizyon hakkında istişarelerde bulundu.

Organizasyon komitesi, yabancı katılımcılar, Kocaeli Turizm Derneği başkanı ve ben, Şef Mehmet Ak’a ait Arslanbey’de bulunan RAW-FOOD tesisinde, akşam yemeğinde çiğ beslenme ile ilgili bilgi alırken bu mutfağın yemekleriyle tanıştılar. İsveçli iki müzisyende olan ve raw-food eğitimi için Mehmet Ak’a gelen müzisyenler İsveç ezgileriyle ve Üsküdar’a Gider iken şarkısıyla geceye renk kattı.

Bu organizasyon ile Kocaeli’ne ve Türkiye’ye değer katma çabasında olan Şen ailesine teşekkür etmeden geçmek olmaz. Önümüzdeki dönemde de takipte olacağım bu konuda. Kocaeli sevdalısı olan ve bu şehre, bu aziz ülkeye değer katacak herkese bende değer verip kalemimle dokunuşlarda bulunacağım.

Haber: Veysel Kavrayan

Eğitimci-Gazeteci-Yazar

veyselkavrayan@gmail.com

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız