Güncel

İkizköylüler: Zeytinlerimizi kestirmeyeceğiz!

İkizköyde sokağa çıkma yasağını fırsat bilen firma yetkilileri kömür taşıma bandı yapımı için köylülerin zeytinliklerine göz dikti. Zeytinliklerine sahip çıkan köylüler ağaç kesimini durdurdu.

3 Mayıs 2020 Saat: 09:26
İkizköylüler: Zeytinlerimizi kestirmeyeceğiz!
İkizköylüler: Zeytinlerimizi kestirmeyeceğiz!

Muğla ili Milas ilçesine bağlı İkizköy‘de yurttaşların derdi bitmiyor. Yeniköy termik santraline kömür taşıma bandı yapmak için, şirket tarafından bu kez de güzergah üzerindeki zeytinliklere göz dikildiği görüldü. İkizköy’de sokağa çıkma yasağını fırsat bilen firma yetkilileri kömür taşıma bandı yapımı için köylülerin zeytinliklerine göz dikti. Zeytinliklerine sahip çıkan köylüler ağaç kesimini durdurdu.  Firmayı hukuk dışı davranışı nedeniyle köylüler tarafından jandarmaya şikayet edildiği öğrenildi

.

SOKAK YASAĞI DEMEK ŞİRKETLER İÇİN FIRSAT MI DEMEK?

Zeytinleri kesme girişiminin tam da 1 Mayıs Cuma günü sokağa çıkma yasağına denk getirmelerinin nedeni de, çeşitli çevre örgütlülerin köylülere destek vermelerini engellemek olarak yorumlanıyor. Firmanın Çevre Etki Değerlendirme başvurusunun  dahi olmadığını ifade eden İkizköylüler, basına yolladıkları mektupta şu ifadelere yer verdiler:

“Köylüler zaman zaman sularının kesilmesine alıştılar. Hep su boruları  patlıyor. Şimdi de, kömürcülerin havaya yaydığı  toz ve zehiri temizleyecek olan  ağaçları kesiyorlar. Hem de sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde. Sanki yasak onların ağaçları rahatça kesebilmeleri için konulmuş.  Korona  bahane. Köylüler  çaresiz. Köylüler güçsüz. Zenginlerin çıkardığı yasalar hep zenginlerden yana. Zengin daha da zengin olsun, kömür taşıma işi bedavaya gelsin diye ;  Bant yolu için ormanları çoktan kestiler. O güzelim dağlar cascavlak kaldı. Bu yetmiyormuş gibi  şimdi köylünün  zeytinlikleri de elden gidiyor.3573 sayılı Zeytin kanununa göre, güya zeytin kesmek suçmuş. Olsun !  Kömürcüler, zeytinleri  köylüden yok pahasına satın aldıkları halde, ilk sahiplerine kestiriyorlar. Köylüye, eğer şu güne kadar zeytinlerinizi kesmezseniz,  biz onları dozerlerle toprağa gömeriz diye aba altından sopa gösteriyorlar.  Altında kömür olmadığı halde şirket, taşıma masrafından kaçınmak, daha az masrafla daha da zengin olmak için bir taşıma  bandı yolu açıyor. Çam ağaçlarını çoktan kestiler bile.

Köyün seçilmiş muhtarı, şirkette çalıştığından, Şirketin isteklerini köylüye tebliğ etmekten öteye gidemiyor. Yaptığı tek şey zeytinlerinizi daha kesmediniz mi diye köylüye telefon etmek. Oysa, muhtarın asli görevi; köylüsünün önünde yürümek ve mücadeleyi birlikte yürütmektir. Zeytinlerini kesmeyeceklerini söyleyen köylülere, git derdini   Muhammet Koban’ a anlat demek değildir.Köylü ne yapsın! Köylü çaresiz. Köylü güçsüz. Köylü kimsesizdir.”

İKİZKÖYLÜLER ZEYTİNLERİNİN KESİMİNE ÇARE BULDU: “KESTİRMEYECEĞİZ!”

İkizköy’de, Yeniköy termik santraline kömür taşıma bandı yapmak için sokağa çıkma yasağından yararlanıp zeytin kesimine gelen firma yetkilileri umduklarını bulamadı. Zeytinlerin sahibi köylüler “kestirmeyeceğiz” dedi. 

Yapımı planlanan kömür taşıma bandı için, kömür madeniyle İkizköy arasında kalan 30 dönümlük kızılçam ormanı ve zeytinlikler tehdit altında. ÇED raporunun da olmadığı ifade edilen alanda 2017 yılında firmaya tahsis yapılmasına rağmen, zeytin kanununa göre zeytin kesimi yasaktır diyen köylüler, bugün sabah saatlerinde gelen kesim ekibini durdurdular. “Az önce İkizköylüler olarak zeytinlerimizin önünde durduk, yetkililere Kanuna göre  #ZeytinKesmekYasaktır dedik. Yarın jandarmayla geliriz diye tehdit edip gittiler. Doğamıza zeytinimize sonuna kadar sahip çıkacağız. TOPRAK ONU ELİ İLE İŞLEYENİNDİR” şeklinde sosyal medyada paylaşımlar da yaptılar. Edinilen bilgilere göre, İkizköylüler bugünlük kesimi durdurmaları yanı sıra  jandarma ve savcılığa resmi şikayet dilekçeleri yazdılar.

MUÇEP: İKİZKÖYLÜLERİN YAŞAM ALANINA SALDIRMAKTAN VAZGEÇİLSİN!

Konuyla ilgili Muğla Çevre Platformu da (MUÇEP) yazılı bir açıklama yaptı: İkizköylülerin yaşam alanlarına saldırmaktan vazgeçin!

Bugün Milas’ta, Yeniköy Termik Santralı’na bağlı ekipler kömür taşıma bandı inşaatına alan açmak için İkizköylülerin zeytinliklerini kesmeye geldiler. Bugün 1 Mayıs.  Kovid-19 salgınından dolayı ilan edilen sokağa çıkma yasağı nedeni ile emekçilerin bayramı dahi açık alanlarda kutlanamazken, emek ve doğa düşmanlarının ellerini kollarını sallayarak sokaklarda dolaşmalarına izin verildi.

Yeniköy Termik Santral İşletmesinin bu sinsi girişimi, yaşam alanlarına sahip çıkan İkizköylülerin müdahelesi ile şimdilik durduruldu ve suç duyurusunda bulunuldu. Yeniköy Termik Santral İşletmesi’nin  bu girişimini protesto ediyoruz ve İkizköylülerin binbir emek ile var etmeye çalıştıkları yaşam alanlarına saldırmaktan vazgeçmeye davet ediyoruz.

İklim düşmanı termik santraller kapatılsın! Doğa ve emek sömürüsü son bulsun! Yaşasın 1 Mayıs!

Kaynak: Ekoloji Birliği

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız