Güncel

Hayvan Hakları Savunucuları: Hayvan hakları yasası bir an önce çıkarılsın

Denizli’de sokak hayvanlarının öldürülmesi üzerine açıklama yapan hayvan hakları savunucuları acilen hayvan hakları yasasının çıkması talebinde bulundu.

23 Mayıs 2020 Saat: 08:21
Hayvan Hakları Savunucuları: Hayvan hakları yasası bir an önce çıkarılsın
Hayvan Hakları Savunucuları: Hayvan hakları yasası bir an önce çıkarılsın

Geçtiğimiz günlerde Denizli’de ölü köpeklerin Denizli Belediyesine ait araçlarla katı atık bertaraf tesisine atılmasına ilişkin bugün hayvan hakları savunucuları basın açıklaması geçekleştirdi. Belediyeye ait katı atık bertaraf tesisinde yapılan basın açıklamasında acilen hayvanlar lehine hayvan hakları yasası çıkması ve belediyelerin gönüllü hayvanseverlerle ortak hareket etmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Denizli Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Bülent Gökçe, Evrensel’e yaptığı açıklamasında hayvanların çöplüğe atılmasının insanlığa yakışmadığını ifade etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığının buraları denetlemesi gerektiğini söyleyen Gökçe, yıllardır TBMM’de bekletilen hayvan hakları yasasının sokak hayvanları lehine çıkarılması taleplerini dile getirdi. Dünyanın sadece insanlara ait olmadığını bütün canlıların yaşam hakkı olduğunu hatırlatan Gökçe, “Sokak hayvanlarımız o bölgede yaşamaya alışmışlar. Kanun der ki onları kısırlaştırma şartıyla alır, geri bırakılır. Maalesef bazı vatandaşlarımız şikayet ediyor. Yerel yönetimler oy telaşına kapılıp onları alıp buraya atıyor. Vatandaşlarımıza diyoruz ki; onlar orada yaşasın bu sizin bedava bekçinizdir. Onlar sizin dışınızda başka bir yabancıya tepki gösterirler” sözleriyle vatandaşlara da hayvanları yaşam alanlarından koparmama çağrısında bulundu.

“HAYVANSEVER GÖNÜLLÜLERLE İŞ BİRLİĞİ YAPILSIN” 

Gökçe konuşmasının devamında, sosyal medyada tepki çeken görüntülerdeki araçların Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu belirtti. Gökçe şahısları deşifre etmenin anlamsız olduğunu ifade ederek bu işte sorumlu olan kurumun Denizli Büyükşehir Belediyesi olduğunun altını çizdi. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin hayvanların kısırlaştırılması ve geri bırakılması noktasında hayvanseverlerle iş birliği yapmak zorunda olduğuna dikkat çeken Gökçe; “Aksi takdirde firmaların sözleşmesini feshedip başka firmalarla anlaşmak sorunu çözmez. Kanunun yedi yerinde ‘STK’larla iş birliği yapmak zorundadır’ diyor. Fakat yerel yönetimler işine gelmediği için bunu uygulamıyorlar” dedi.

“100’ÜN ÜZERİNDE KÖPEKTEN 10-15 KÖPEK KALDI”

Katı atık tesisine hayvan beslemek için düzenli olarak gelen hayvansever Serap Akpınar da konuya ilişkin şöyle konuştu; “Sadece barınağa değil bu alanda da köpek atacak yer bulamadıkları için sayıyı azalttıkları yönünde fikirlerimiz var. Burada her an nöbet tutup belediyeyi gözlemleyemiyoruz. Zaten onlar da kendilerine uygun zamanlarda burada atım gerçekleştiriyorlar. Burada yüzün üzerinde köpek vardı şuanda 10 – 15 köpek mevcut!”

“BUNLAR BİR DAHA YAŞANSIN İSTEMİYORUZ!”

Şehirde istenmeyen köpeklerin kademeli olarak katı atık bertaraf tesisine bırakıldığını söyleyen Akpınar, vatandaşların şikayeti üzerine yapılan bu uygulama sonucu 3 bine yakın köpeğin kaybolduğunu öne sürdü. Akpınar, TBMM’ye gerekli kanunların çıkarmaları yönünde çağrıda bulunarak; “O görüntüler bizleri mahvetmiş durumda. Dayanılacak şeyler değil. Biz sürekli bu alanlarda mücadele ediyoruz ama başaramıyoruz. Bunlar bir daha yaşansın istemiyoruz. 30 km’lik alanda 100 civarı köpek var. Besleme yaptığımız alanda 100 civarı varken tüm alanda 100 tane yok bile şuanda” dedi. 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız