Güncel

Hastanelerdeki Otomasyon Sorununa El Attı

Memur-Sen Aydın İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı A. Baki Karaer, Efeler ilçesindeki 2. basamak sağlık kuruluşlarında yaşanan otomasyon sıkıntısının neden olduğu zararların araştırılmasın

4 Haziran 2014 Saat: 10:29
Hastanelerdeki Otomasyon Sorununa El Attı
Hastanelerdeki Otomasyon Sorununa El Attı

Memur-Sen Aydın İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı A. Baki Karaer, Efeler ilçesindeki 2. basamak sağlık kuruluşlarında yaşanan otomasyon sıkıntısının neden olduğu zararların araştırılmasını istedi.
Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Şube Başkanı Karaer, Aydın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin 01 Mayıs itibariyle Efeler ilçesindeki 2. basamak sağlık kuruluşlarında uygulamaya geçirdiği yeni otomasyon sisteminin sebep olduğu aksaklıklara el attı. Karaer; Kamu Hastaneleri Birliği İl Genel Sekreterliği’nden Aydın Devlet Hastanesi, Aydın Atatürk Devlet Hastanesi ile Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde otomasyon sistemi aksaklıklarının neden olduğu zararın araştırılmasını istedi.
Aydın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin 01 Mayıs itibariyle Efeler ilçesindeki 2. basamak sağlık kuruluşlarında yeni bir otomasyon sistemini uygulamaya geçirdiğini anımsatan Karaer, “Yeni HBYS sistemi alınan hastanelerde çalışan üyelerimizin sendikamıza iletmiş olduğu sıkıntıların, üyelerimiz arasında panik ve tedirginliğe yol açtığını görüyoruz. Bu yüzden iletilen sorunların araştırılmasını istiyoruz. Hastaların tanı ve tedavileri için gerekli olan geçmişe ait tahlil ve tetkik gibi sonuçların elde edilemediği, tanı ve tedavilerin geciktiği belirtilmektedir. Yeni HBYS firmasının data aktarımını yapıp yapmadığı, yaptı ise hangi tarihte yapıldığı, idari ve teknik şartnamelerde data aktarımı ile ilgili maddeler işletilmiş midir? Data aktarımında şartnameye uygunsuzluk var ise ne gibi bir işlem yapılmıştır? Bu sorundan dolayı oluşabilecek adli ve idari sorumlular kimlerdir?” dedi.
Birimlerde depo stoklarının sağlıksız şekilde aktarıldığı ve yeni stok miktarları ile mevcut stokların uyuşmadığı yönünde bilgiler aldıklarını açıklayan Karaer, “Stok miktarlarının neden sağlıklı aktarılamadığının tespit edilip edilmediği, hatalı stok raporlarından dolayı hatta oluşabilecek zimmetlerden ya da kamu zararından kimler, hangi oranda sorumlu olacaktır? HBYS kaynaklı sorunlardan dolayı hastanenin gerçek ihtiyaçlarının tespit edilemediği belirtilmektedir. Hastanenin ihtiyacı olan, karşılanamadığı taktirde adli ve idari sorumluluk doğuracak ilaç, sarf, demirbaş gibi malzemelerin tespiti yapılmış mıdır? Stokların sağlıksız olmasından dolayı gereksiz malzeme alımına yol açmış mıdır? Bu sorunlar var ise sorumluları kimlerdir? BYS den kaynaklanan sorunlardan dolayı hastane çalışanlarının maaş ve ek ödemelerinin zamanında ve tam olarak alınamayacağı tedirginliği oluşmuştur. Maaş ve ek ödemelerin hesaplanmasında HBYS sisteminden kaynaklanan bir sorun var mıdır? Ek ödemelere kaynak olan hastane gelirlerinin belgelendirilmesi mümkün müdür? Mümkün değil ise nasıl bir tedbir alınacaktır? Bu sorunlardan dolayı maaş ve ya ek ödemelerin zamanında ve hak edildiği miktarlarda ödenememesi durumunda sorumluları kimlerdir?” diye konuştu.


SİSTEMİN KULLANIMINDA SIKINTILAR VAR
Yeni HBYS’nin pratik kullanıma uygun olmadığı, HBYS işlemlerinin çok zaman kaybettirdiği, yeterli teknik ve eğitim desteğinin olmadığı yönünde şikayetler aldıklarını kaydeden Karaer, “İdari ve Teknik şartnamelerde ilimizdeki hastanelerin büyüklüğü ve yoğunluğu göz önünde bulundurulmuş mudur? HBYS kullanıcılarına yeterli süre eğitim verilmiş midir? Verilmiş ise hangi tarihlerde, kimler tarafından, hangi çalışanlara eğitim verilmiştir? Eğitim verildiyse eğitimin yeterli olup olmadığı ölçülmüş müdür? Bu ölçüm kimler tarafından hangi yöntemle yapılmıştır? Pratik olmadığı iddia edilen HBYS den kaynaklanan gecikmelerin doğuracağı idari ve adli riskler değerlendirilmiş midir? Hasta ve hasta yakınları ile gecikme kaynaklı tartışmalardan doğacak şiddet ve ya adli sorunların çözümüne yönelik strateji geliştirilmiş midir? Bu kaygıların gerçekleşmesi durumunda sorumlular kimlerdir? HBYS otomasyon sisteminin, İdari ve teknik açıdan takibinin yapılıp yapılmadığı, yapılması halinde kimler tarafından yapıldığı, takip ve muayenelerde idari ve teknik şartnamelere aykırılık tespit edilmiş midir? Edildi ise ne tür yaptırımlar uygulanmıştır? İdari ve teknik şartname hazırlanırken, ilimizde ki büyük hastanelerin iş yükü, hasta yoğunluğu, yatak sayısı, doluluk oranları, personel sayıları göz önünde bulundurulmuş mudur? İşin verildiği firma bu potansiyele cevap verebilecek bir otomasyon sistemi kurabilmiş midir?” ifadelerini kullandı.


KAMU ZARARI ARAŞTIRILMALI
HBYS’den kaynaklanan herhangi bir kamu zararının oluşup oluşmadığının araştırılması gerektiğini kaydeden Karaer, sözlerini şöyle tamamladı: “Kamu zararı oluşması halinde sorumluları kimlerdir? Kamu zararı oluşup oluşmadığının tespit yöntemi nedir? İlimizde verilen sağlık hizmetinin hızlı ve sürekli verilebilmesi, çalışanlarımızın hak ettiği ödemelerin adil bir şekilde, zamanında ve tam olarak alabilmesi, verilen sağlık hizmetinin kesintiye uğramaması, çalışanlarımızın tedirginliğinin giderilmesi en büyük temennimizdir. Bu nedenle sorunların ivedilikle cevaplanması ve var olan sorunların da acilen giderilmesi önem arz ediyor”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız