Güncel

Gölcük Turizmle Büyümekte Kararlı; Saraylı-Örcün

‘’Saraylı-Örcün Tarih Koridoru’nda Doğal Yaşam’’ Projesi kapsamında, Proje Koordinatörü Ayşe Dışpınar tarafından turizm önderlerine ve gazetecilere tanıtım turu düzenlendi.

25 Ağustos 2017 Saat: 15:37
Gölcük Turizmle Büyümekte Kararlı; Saraylı-Örcün
Gölcük Turizmle Büyümekte Kararlı; Saraylı-Örcün

Projenin başından itibaren haberlerimle projeye destek verdim. Aynı zamanda Kocaeli Turizm Derneği 2. Başkanı olmam ve proje ortaklarından KEYAD kurucu üyesi olmam hasabiyle de ilgili bir şekilde projeyi takip ettim. Bu tarz uzun ve parçalı iç projelerin yer aldığı çalışmalarda genellikle eksiklik olur. Bu çalışmada da eksiklikler olsa da bunları yapıcı eleştirilerle, doğruyu ve yanlışı üslubuyla belirterek geliştirici olmak gerektiğini düşünüyorum. Gazeteci olarak ta doğruyu yanlışı halkın haber alma özgürlüğüne dayanarak yayıcı olmak gerektiğini düşünüyorum.

Proje oldukça dolu bir içeriğe sahip ve 2 yıl sürdü. Güzel bir performans gösteren proje ve iştirakçileri Saraylı ve Örcün halkı ile projenin örnek bir ivme yaşamasına sebep oldu.

‘’Saraylı-Örcün Tarih Koridoru’nda Doğal Yaşam’’ Projesi'nde ve bu süreçte gerçekleşen başarıda, Birlik Müdürü ve Proje Koordinatörü Ayşe Dışpınar imzası var. Uyumlu ve koordineli çalışmak, bir ilçeyi ayağa kaldırabilecek gönüllü turizm elçileri yetiştirmek bu olsa gerek. Bacasız sanayinin tohumları büyüyor. Kısa süre sonra meyveleri toplanacak olduğu görülen bu projede Dışpınar enerjik ve kucaklayıcı bir hal sergiledi. Somut kültürel değerler yanında soyut kültürel değerleri yaşatmak için de çalıştı. Turizm yönetme tecrübesini, Türkiye'nin en özel ve önemli destinasyonu Nevşehir'de kazandığını düşünüyorum. Genç yaşta bu alanda pişmiş ve turizmi özümsemiş bir kişilik çizgisi var.

Projenin bitiş etkinliği olarak ta değerlendirebileceğim bu ‘Gölcük Tanıtım Proğramı’ etkinliğine; Gölcük Belediye Başkanı ve Kocaeli Başiskele Gölcük Termal Turizm Merkezi Birliği Başkanı Mehmet Ellibeş bir davet gönderdi.

Gölcük ilçesinde tarihi dokunun ve kültürel kimliğin koruma-kullanma dengesi stratejisi kapsamında değerlendirerek, kültür ve turizm değerlerinin tanıtılıp gelişimini sağlamak amacıyla hazırlanan, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın Kültür ve Turizm ölçekli altyapı destek proğramı kapsamında yürütülen, MARKA ve Gölcük Belediyesi tarafından finanse edilen, Gölcük Kaymakamlığı, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği, Kocaeli Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği, Başiskele-Gölcük Termal Turizm Merkezi Birliği, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iştirakiyle ‘’Saraylı-Örcün Tarih Koridoru’nda Doğal Yaşam’’ projesinin turizm geliştirme çabaları kapsamında, Gölcük tanıtımına, basın katkısı ve tur proğramları kapsamına alınmasını sağlamak amacıyla bilgilendirme ve tanıtım gezisi (İNFO) yapıldı.

Davete ve tanıtım turuna; Başiskele-Gölcük Termal Turizm Merkezi Birlik Müdürü ve Proje Koordinatörü Ayşe Dışpınar önderliğinde, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zanburkan, Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Gölcük Belediyesi Başkan Vekili Kadir Özdemir, Gölcük Belediyesi Genel Koordinatörü Nihat Abiş, Gölcük Belediyesi Başkan Yardımcısı İbrahim Tektaş, Gölcük Belediyesi İmar Müdürü Berrin Özdil, MARKA Temsilcisi Hüseyin Özgür Ünsal, TÜRSAB Bölge Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Adnan Turan, TÜRSAB Bölge Yürütme 2.Başkanı Serdar Sarı, TÜRSAB Saymanı Hızır Fatih Sarıoğlu, Kocaeli Turizm Derneği Başkanı Soner Kılıç katıldı.

Gölcük'teki tarihi dokuyu ve turizm alanlarını tanıtmak adına gerçekleştirilen tur ilk olarak Yazlık Kadırga alanından başladı. Eşsiz manzarası ve doğası ile tura katılanları etkileyen Yazlık Kadırga Yaylası misafirlerden tam not aldı. Ancak dağ altı manzarasının eskiden yeşilliklerle doluyken şimdiki manzaraya bina ve fabrika görüntülerinin yoğun olarak girmesi de kulaklara çalındı. Sonrasında Saraylı köy meydanına geçen misafirler burada ki tarihi evler, cami, Pazar günleri kurulan köylü pazarı ve asırlık çınar ağacı hakkında bilgi aldı. Saraylı'da ki tarihi mekanları inceleyen misafirler çok beğendiklerini dile getirerek hatıra fotoğrafı çektiler. Buradan Gölcük Belediyesi'ne ait olan Örcün'de ki korumaya değer ahşap sivil mimari örneği olan Sultan Hatun Konağı ziyaret edildi. Bu ziyarette çevrede ki sivil mimari örneklerinin restorasyonları ve durumları konuşuldu. Çevre bahçelerde bulunan bakımlı Rahvan atları ilgi çekti ve bölgede gerçekleşen Rahvan at yetiştiriciliği, yarışçılığına değinildi. Gölcük'e ziyarette bulunacak insanların konaklama imkanları gözlemlendi. Tarihi konağın vatandaşlara butik otel olarak hizmet verecek olması acente yetkililerini sevindirdi. Ayrıca konakta bizlere Saraylı ve Örcün’lü kadınların hazırladığı yöresel lezzetleri tanıttılar. El yapımı limonata ve bölgenin Patlıcan İncir’i beğeni topladı.

Konak hizmete girdiğinde, en az 70 kişiye aynı anda hizmet verebilecek ekipmanlarının olduğu, aynı anda en az 16 kişinin konaklayabileceği belirtildi. Dışarıdan kahvaltı ve toplantılara hizmette verebileceği belirtildi. Konağın arka bahçesinde bir büyük sera olduğu ve konaklayanların kahvaltılık ürünlerini seradan toplayarak taze taze yiyebilecekleri de söylendi.

Konak ziyaretinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zanburkan’ın konuşması büyük alkış aldı. Kadınları onure eden ve büyük övgü dile getiren Zanburkan; ‘’bu çalışmalar sizin için, siz olmazsanız bu proje başarıya ulaşmazdı. Kadınımız her zaman tarih boyunca yük alan özellği sayesinde bu projeleri gerçekleştirebiliyoruz’’ dedi.

Katılımcılara, kadınların proje kapsamında aldığı ahşap yakma kursu sonucunda Gölcük Orman İşletme Müdürlüğü’nün katkılarıyla hazırladıkları doğal ahşap ve üzeri yakma tekniğiyle yapılan nihaleler ve süs kaşıklar hediye edildi.

Tarih Koridoru Projesi kapsamında Değirmendere Yalı Mahallesi'nde yapımı devam eden Tarihi Yalı Evleri inşaatını inceledik. 12 tescilli binanın ve caminin restorasyon projeleri Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'nca onaylanmış ve yapımı da büyük bir hızla devam etmekte. Tarihi evleri tek tek dolaştık. Projeyi çok beğendik. Gölcük'ü tur programına alacaklarını dile getiren TÜRSAB yetkililerine, Gölcük Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Berrin Özdil, yapılan Tarihi Yalı Evleri, Eriklitepe Tabiat Parkı ve Tarih Koridoru Projeleri hakkında bilgiler verdi.

TÜRSAB yetkilileri Gölcük'te ki bu geziden çok memnun ayrıldıklarını ifade ederek, seyahat acentaları olarak Gölcük'teki yeni destinasyonun kendilerini heyecanlandırdığını dile getirdiler. Kocaeli Turizm Derneği STK olarak bu projelerin gelişimini baştan beri bildiklerini, bu konuda tanıtım konusunda taşın altına elini koyduklarını ve koyacaklarını belirtti.

Proğram başlangıcında Gölcük Belediyesi’nde yapılan karşılama, tanışma ve sunumda tüm turizmcilerin ortak bir noktada buluştuklar. EMİTT Fuarı, fuarlar ve bu konuda neler yapılabileceği ve bu İNFO’nun daha kapsamlı, İstanbul, Bursa, Yalova, Sakarya, Düzce gibi illerden gelecek turizmciler ve gazetecilere de tanıtım yapılmasının faydasına değinildi.

Bahar ayı gibi açılacak olan içerisinde 10 adet konaklamalı bungalowların olacağı Eriklitepe turizm projesi, Yazlık Ilıca projesi, Kazıklı Kervansaray, hazırlanan ve halka açık olana 3 adet trekking yolu hakkında da bilgiler verilip görüş alışverişinde bulunuldu.

Haber: Veysel Kavrayan

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız