Eko Yaşam

Evleri sular altında kaldı

Karakurt Köyü sakinleri bayram sabahında uyandığında ev ve eşyaların baraj suları altında kaldığını gördü.

27 Mayıs 2020 Saat: 20:42
Evleri sular altında kaldı
Evleri sular altında kaldı

SERPİL ÜNAL


KARS-SARIKAMIŞ

Kars'ın Sarıkamış İlçesi Karakurt Köyünü de içine alan Aras nehri üzerinde yapılan HES projesinde barajın su tutması nedeniyle Karakurt Köyü sular altında kaldı.

Köylülerin baraj yapımına ilişkin itirazları ve mücadelesi sürerken, bayram sabahında uyandıklarında evlerini baraj sularının basmış olduğunu gördü. Şirketi yardım için arayan köylülere "Sona kalan dona kalır"denildi.

Kars'ın Sarıkamış ilçe merkezine 26 kilometre uzaklıkta bulunan Karakurt Köyü’nü de içine alan HES projesi nedeniyle 2014 yılında baraj bölgesindeki alanlar acil kamulaştırma ilan edildi.

"1600 Nüfuslu Köy Sular Altında Kalacak"

Baraj projesinde yer alan Karakurt Köyü, 1600 nüfuslu ve 150 hane yer alıyor. Köylüler ev ve tarlaları sular altında kalırsa gidecek yerleri olmadığını belirterek başlatılan HES projesine itiraz etti. Yapılan itirazlar sonucu 30 bin TL taban fiyat verilen kamulaştırma bedeli üzerinde uzlaşı sağlanamadı. Köylülere 2019 yılında yapılan güncellemelerle birlikte iyileştirme sağlanacağı sözü verilmesine rağmen bu yönde bir gelişme sağlanmadı.

"Elektrik Su Olmayan Yere Gönderiyorlar"

Aras nehri üzerinde inşa edilen Karakurt Barajının su tutmaya başlaması ile birlikte köyün sular altında kalacak olması nedeniyle köylüler yeni yerleşim yerine taşınmak istendi.

Fakat köyüler, yeni yerleşim için kendilerine gösterilen yerin dağ başında, elektriği ve suyu olmayan bir yer olduğunu belirtti. Gösterilen yeni yerleşim bölgesine evlerini ahırlarını yeniden yapmak zorunda kalacaklarını, bunun zaman alacağını üstelik bölgede elektrik ve su da olmadığı için kısa sürede taşınmalarının mümkün olamayacağını söylüyor.

"Teklif Gerçek Değerin Çok Altında"

Evleri ve tarlaları kamulaştırılmak istenen Karakurt Köyü sakinleri, kamulaştırma nedeniyle verilen ücretin de gerçek değerinin çok altında olduğunu belirterek "Bize verilen ücret hiçbir yerde ev almamıza imkan sağlamıyor. Bu parayla nerede ev alalım. Nasıl yeniden düzen kuralım" diyor. Köy sakinleri gerek yerleşim yeri gerekse de kamulaştırma bedeline ilişkin verilen sözlerin tutulmadığını belirterek köylerini boşaltmadı.

“Mahkemeye Gittik, Salgında Kapandı”

Köylülerden bazıları kamulaştırma bedeli için mahkemeye gittiğini fakat kimisinin davası sonuçlanmadan salgın sürecinin başladığını ve hiçbir işlem yapamadıklarını, bazılarının ise parasını dahi alamadığını aktarıyor.Karakurt Köyü sakinlerinden bir kısmının ise kamulaştırma bedelini hiç alamadan salgın sürecine girildiğini, bir kısmının ise kendilerine bildirim yapılmadığı için gerçek değerinin altındaki kamulaştırma bedelini de alamadıklarını anlatıyor. Köylüleri itirazları ve mücadelesi sürerken bölgeye iş makineleri getirilerek çalışmalara başlandı.

Karakurt Köyü sakinleri basın açıklamaları, sosyal medya hesaplarından çağrılar ve çeşitli yollarla seslerini duyurmaya çalışıyor. Baraj suları evinin çevresine kadar ulaşan Özkan Çakmak günlerce çocuklarıyla birlikte evinin çatısına çıkarak sosyal medyadan devlet yetkilileri ve kamuoyuna sesini duyurmaya çalıştı. Şirket bu sabah inşaata başladı ve nehir yakınındaki köyde su baskınları meydana geldi.

Aras nehrinin suları evlerin içine kadar girdi, eşyalar sular altında kaldı. Karakurt köylülerinden bir kısmı bayram sabahı uyandığında evin içini su basmış eşyaların su altında kalmış olduğunu görerek duruma isyan etti.

"Yardım İstedik Kimse Gelmedi"

Köy sakinlerinden Serkan Ayboğan, "Bayram sabahı uyuduğumuz esnada evimiz sular altında kaldı. Yetkililerden yardım istedik ama kimse yardım etmeye gelmedi. Çocuklarla birlikte uyandığımızda evimiz baraj suları ile dolmaya başlamıştı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Sular altında kalan eşyalarımızın bir kısmını kurtarmaya çalıştık. Nereye gideceğiz"diye sordu.

"Şirket Bizimle Alay Ediyor"

Barajı yapan şirket yetkilileri ile görüştüklerini söyleyen Serkan Ayboğan, "Anlaşma yolu aradık. Şirketi aradığımızda bizimle alay ettiler. ‘Sona kalan dona kalır’ dediler. Bize teklif edilen para komik bir rakam. Bu para ile nerede ev alınır… Bize 125 bin TL teklif ettiler. Benim arazim 1500 metre kare… İçinde meyve ağaçları var. Ben bu para ile ev alamam. Bu paraya ev göstersinler alayım"dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız